Aluevaltuusto, kokous 29.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Hyvinvointialueen hallintosäännön päivittäminen 29.3.2022 lukien

VAKEDno-2022-12

Perustelut

Aluehallitus 15.03.2022 § 9

Liitteet:
1 Luonnos hyvinvointialueen hallintosäännöstä (aluehallituksen 15.3. esitys aluevaltuustolle).pdf

Aluevaltuusto on ensimmäisessä kokouksessaan 8.3.2022 § 4 hyväksynyt Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön.

Lain hyvinvointialueesta (hyvinvointialuelaki) 96 §:n mukaan aluevaltuusto voi hallintosäännössä siirtää toimivaltaansa hyvinvointialueen muille toimielimille,​ luottamushenkilöille ja viranhaltijoille. Toimivaltaa ei kuitenkaan saa siirtää asioissa,​ joista aluevaltuuston on tässä tai muussa laissa olevan säännöksen mukaan päätettävä.

Toimivaltaa ei voida siirtää erillisellä aluevaltuuston päätöksellä,​ vaan aluevaltuusto tekee toimivallan siirtoa koskevat päätökset aina hallintosäännöllä. Päättäessään hallintosäännöstä aluevaltuusto samalla määrittelee oman asemansa hyvinvointialueen päätösvallan käyttäjänä,​ päättää toimielinten ja viranhaltijoiden välisestä työnjaosta ja ratkaisee,​ annetaanko hyvinvointialueen viranomaiselle valta omalla päätöksellään siirtää toimivaltaansa edelleen. Kyseessä on siten hyvinvointialueen toiminnan ja valtasuhteiden kannalta yksi tärkeimmistä asiakirjoista.

Tässä vaiheessa hallintosääntöä ehdotetaan päivitettävän seuraavilta osin:

  • § 8 Tietoturva ja tietosuoja: lisätään maininta,​ että "Tietoturvan toimeenpanosta,​ ohjauksesta ja soveltamisohjeiden antamisesta päättää ICT-​valmistelujohtaja.”
  • § 11 Yksilöasioiden jaosto: muutetaan jäsenmäärä 7 jäseneen
  • § 18 Jaostot: muutetaan siten,​ että aluevaltuusto asettaa aluehallituksen alaisia jaostoja:
    • edunvalvontajaosto (6 jäsentä)
    • perheiden palvelut -​jaosto (11 jäsentä)
    • aikuissosiaalityö-​ ja vammaispalvelut -​jaosto (11 jäsentä)
    • terveydenhuollon palvelut -​jaosto (11 jäsentä)
    • vanhusten palvelut -​jaosto (11 jäsentä)
    • lisäksi muutetaan otsikko muotoon "18 § Edunvalvonta-​ ja tulevaisuusjaostot"
  • § 26 Yksilöasioiden jaoston tehtävät ja toimivalta: Muutetaan otsikko muotoon "Jaostojen tehtävät ja toimivalta" ja lisätään 18 §:ssä mainittujen jaostojen tehtävät ja toimivalta tähän pykälään.
  • § 31 Henkilöstöorganisaatio: lisätään hyvinvointialueen jakautuminen toimialoihin (lasten,​ nuorten ja perheiden palvelujen toimiala,​ aikuissosiaalityön ja vammaisten palvelujen toimiala,​ ikääntyneiden palvelujen toimiala,​ terveydenhuollon palvelujen toimiala,​ pelastustoimen palvelujen toimiala,​ konsernipalvelujen toimiala). Hyvinvointialuejohtaja jakaa toimialat palvelualueisiin.
  • § 51 Lisätään maininta,​ että vuonna 2022 ennen toimialajohtajan virassaan aloittamista hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää palvelualuejohtajien valinnasta.
     

Varsinaiset muutosehdotukset on kuvattu liitteenä olevassa hallintosääntöluonnoksessa vihreällä tekstillä ja poistoehdotukset punaisella tekstillä.

Jotta hallintosääntöpäivityksessä määriteltävät jaostot voidaan valita,​ on hallintosäännön tarkoitus astua voimaan heti hyväksymisen jälkeen. Hallintosäännössä on kysymys hyvinvointialueen sisäisen hallinnon ja toiminnan järjestämisestä. Tästä syystä on vakiintuneesti katsottu,​ että hallintosääntöä voidaan soveltaa heti kun se tai sen muutos on hyväksytty. Jos hallintosäännön tai sen muutoksen hyväksymistä koskeva pykälä tarkastetaan heti valtuuston kokouksessa,​ on hallintosääntöä mahdollista soveltaa samassa kokouksessa tehtävissä päätöksissä.

Tämän jälkeen hallintosääntöä on tarkoitus päivittää vielä myöhemmin keväällä ja muodostaa pelastuslautakunta siinä kohtaa,​ kun Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ja Keski-​Uudenmaan hyvinvointialue ovat solmineet yhteistoimintasopimuksen pelastuslaitoksesta. Lisäksi myöhemmin hallintosääntöä päivitetään vastaamaan 1.1.2023 aloittavaa henkilöstöorganisaatiota ja samalla valmistellaan yksilöasioihin liittyvät päätösvallan delegoinnit. Näiden tulee olla valmiina järjestämisvastuun siirtyessä hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen. Tämä päivitys tulee aluevaltuuston päätettäväksi loppuvuodesta 2022. Tämän lisäksi aluevaltuusto on kokouksessaan 8.3.2022 § 4 päättänyt,​ että aluevaltuusto arvioi hallintosäännön muutostarpeita vuoden aikana ja tekee tarvittaessa siihen muutoksia vuoden 2022 lopulla. Valmistelussa ovat mukana poliittiset ryhmät ja esityksen aluevaltuustolle tekee aluehallitus.

Ehdotus

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle,​ että aluevaltuusto päättää:

  1. hyväksyä liitteenä olevan luonnoksen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen päivitetystä hallintosäännöstä;​
  2. että hallintosääntö astuu voimaan välittömästi hyväksymisen jälkeen ja pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta jo kokouksessa.

 

Päätös

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle,​ että aluevaltuusto päättää:

  1. hyväksyä liitteenä olevan luonnoksen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen päivitetystä hallintosäännöstä;​
  2. että hallintosääntö astuu voimaan välittömästi hyväksymisen jälkeen ja pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta jo kokouksessa.
     

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö,​ timo.aronkyto@vantaa.fi.

______________________________________________________________________________________________________

Ehdotus

Aluevaltuusto 29.03.2022

Aluevaltuusto päättää:

  1. hyväksyä liitteenä olevan luonnoksen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen päivitetystä hallintosäännöstä;​
  2. että hallintosääntö astuu voimaan välittömästi hyväksymisen jälkeen ja pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta jo kokouksessa.

Päätös

Aluevaltuusto päätti yksimielisesti:

  1. hyväksyä liitteenä olevan luonnoksen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen päivitetystä hallintosäännöstä seuraavalla lisäyksellä: § 9 lisätään maininta ”Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen” sekä valtuustovaliokunnan että valtuustotoimikunnan kohdalle;
  2. että hallintosääntö astuu voimaan välittömästi hyväksymisen jälkeen ja pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta jo kokouksessa.
     

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi

------------

Päätöksenteon jälkeen pidettiin kokoustauko klo 19.05-19.06. Pöytäkirja tarkastettiin tämän asian osalta kokouksessa.

Kokouskäsittely

Aluevaltuusto päätti lisäksi, että § 9 lisätään maininta ”Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen” sekä valtuustovaliokunnan että valtuustotoimikunnan kohdalle. Muutoin päätösehdotus hyväksyttiiin yksimielisesti ilman keskustelua.