Områdesfullmäktige, möte 29-03-2022

Protokollet är granskat

§ 21 Uppdatering av välfärdsområdets förvaltningsstadga från och med 29.3.2022

VAKEDno-2022-12

Beskrivning

Välfärdsområdesstyrelsen 15.03.2022 § 9

Bilagor:
1 Utkast till förvaltningsstadga för Vandas och Kervos välfärdsområde (områdesstyrelsens förslag 15.3. till fullmäktige).pdf

Välfärdsområdesfullmäktige har vid sitt första sammanträde 8.3.2022 4 § godkänt förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde.

Enligt lagen om välfärdsområden (välfärdsområdeslagen) 96 § får välfärdsområdesfullmäktige i förvaltningsstadgan delegera beslutanderätt till andra organ i välfärdsområdet, förtroendevalda och tjänsteinnehavare. Beslutanderätt får dock inte delegeras i ärenden som välfärdsområdesfullmäktige enligt bestämmelserna i denna lag eller i någon annan lag ska besluta om.

Beslutanderätten kan inte delegeras med ett separat beslut av välfärdsområdesfullmäktige, utan välfärdsområdesfullmäktige fattar alla beslut om delegering av beslutanderätt i förvaltningsstadgan. När välfärdsområdesfullmäktige fattar beslut om förvaltningsstadgan fastställer välfärdsområdesfullmäktige samtidigt sin position som utövare av beslutanderätten på välfärdsområdet. Fullmäktige fattar också beslut om arbetsfördelningen mellan organen och tjänsteinnehavarna och avgör om en myndighet på välfärdsområdet ska tilldelas beslutanderätten att utifrån eget beslut ytterligare vidare delegera sin beslutanderätt. Det är därmed fråga om ett av de viktigaste dokumenten då det gäller välfärdsområdets verksamhet och maktförhållanden.

I detta skede föreslås att förvaltningsstadgan uppdateras till följande delar:

  • § 8 Datasäkerhet och dataskydd: tilläggs att ”IKT-beredningsdirektören ansvarar för att ge anvisningar om verkställighet, handledning och tillämpning av datasäkerhet.
  • § 11 Sektionen för individärenden: medlemsantalet ändras till 7 medlemmar.
  • § 18 Sektioner; ändras så att välfärdsområdesfullmäktige tillsätter sektionerna som lyder under välfärdsområdesstyrelsen:
    • intressebevakningssektion (6 medlemmar)
    • sektionen för tjänster för familjer (11 medlemmar)
    • sektionen för vuxensocialarbete och funktionshinderservice (11 medlemmar)
    • sektionen för hälsovårdstjänster (11 medlemmar)
    • sektionen för äldreservice (11 medlemmar)
    • dessutom ändras rubriken till ”18 § Intressebevaknings- och framtidssektionerna”
  • § 26 Uppgifter och beslutanderätt för sektionen för individärenden: Rubriken ändras till ”Sektionernas uppgifter och beslutanderätt” och tilläggs de i 18 § nämnda sektionernas uppgifter och beslutanderätt i denna paragraf.
  • § 31 Personalorganisationen: tilläggs att välfärdsområdet delas in i sektorer (sektorn för tjänster för barn, unga och familjer, sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice, sektorn för äldreservice, sektorn för hälsovårdstjänster, sektorn för räddningsväsendets service, sektorn för koncerntjänster. Välfärdsområdesdirektören delar in sektorerna i serviceområden.
  • § 51 Läggs till att år 2022, innan sektordirektören tillträder sin tjänst, hör det till välfärdsområdesdirektörens befogenhet att besluta om val av serviceområdeschefer.

De egentliga ändringsförslagen har skrivits med grön text i det bifogade utkastet till förvaltningsstadga och förslagen till text som ska raderas är med röd text.

Så att de sektioner som fastställs i uppdateringen av förvaltningsstadgan ska kunna väljas är det meningen att förvaltningsstadgan träder i kraft genast då den har godkänts. I förvaltningsstadgan är det fråga om ordnande av välfärdsområdets interna förvaltning och verksamhet. Av denna orsak har det varit kutym att förvaltningsstadgan kan tillämpas genast då den eller en ändring av den har godkänts. Om paragrafen som behandlar förvaltningsstadgan eller en ändring av den justeras genast under fullmäktiges sammanträde, är det möjligt att tillämpa förvaltningsstadgan på beslut som fattas under samma sammanträde.

Efter detta är det meningen att förvaltningsstadgan uppdateras ännu senare under våren och att en räddningsnämnd bildas i det skedet då Vanda och Kervo välfärdsområde och Mellersta Nylands välfärdsområde har ingått ett samarbetsavtal om räddningsverket. Ytterligare uppdateras förvaltningsstadgan senare för att motsvara den personalorganisation som börjar 1.1.2023 och samtidigt bereds delegeringen av beslutanderätten som hör till individärenden. Dessa ska vara färdiga då organiseringsansvaret övergår till välfärdsområdet från och med 1.1.2023. Denna uppdatering läggs fram för välfärdsområdesfullmäktiges beslut i slutet av år 2022. Dessutom har välfärdsområdesfullmäktige beslutat på mötet 8.2.2022 4 § att välfärdsområdesfullmäktige bedömer ändringsbehoven för förvaltningsstadgan under året och gör vid behov ändringar i stadgan i slutet av år 2022. De politiska grupperna deltar i beredningen och förslaget till välfärdsområdesfullmäktige läggs fram av välfärdsområdesstyrelsen.

Förslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar;

  1. godkänna det bifogade utkastet till uppdaterad förvaltningsstadga för Vanda och Kervo välfärdsområde;
  2. att förvaltningsstadgan träder i kraft omedelbart då det har godkänts och att protokollet justeras för detta ärende redan under sammanträdet.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar:

  1. godkänna det bifogade utkastet till uppdaterad förvaltningsstadga för Vanda och Kervo välfärdsområde;
  2. att förvaltningsstadgan träder i kraft omedelbart då det har godkänts och att protokollet justeras för detta ärende redan under sammanträdet.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdets förändringsledare Timo Aronkytö,​ timo.aronkyto@vantaa.fi.

______________________________________________________________________________________________________

Beslutsförslag

Välfärdsområdesfullmäktige 29.03.2022

Välfärdsområdesfullmäktige beslutar:

  1. godkänna det bifogade utkastet till uppdaterad förvaltningsstadga för Vanda och Kervo välfärdsområde;
  2. att förvaltningsstadgan träder i kraft omedelbart då det har godkänts och att protokollet justeras för detta ärende redan under sammanträdet.

Beslut

Välfärdsområdesfullmäktige beslutade enhälligt:

  1. godkänna det bifogade utkastet till uppdaterad förvaltningsstadga för Vanda och Kervo välfärdsområde med följande tillägg: § 9 tilläggs att ”Varje medlem har en personlig ersättare” både då det gäller fullmäktigeutskottet och fullmäktigekommittén;
  2. att förvaltningsstadgan träder i kraft omedelbart då det har godkänts och att protokollet justeras för detta ärende redan under sammanträdet.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdets förändringsledare Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

------------

Efter att beslutet hade fattats hölls en paus i sammanträdet kl. 19.05-19.06. Protokollet justerades för denna frågas del under sammanträdet.

Möte hantering

Välfärdsområdesfullmäktige beslutade dessutom att i 9 § tilläggs att ”Varje medlem har en personlig ersättare” både då det gäller fullmäktigeutskottet och fullmäktigekommittén. I övrigt godkändes beslutsförslaget enhälligt utan diskussion.