Områdesfullmäktige, möte 29-03-2022

Protokollet är granskat

§ 36 Kårkulla samkommuns sammanställning till Vanda och Kervo välfärdsområde över specialomsorgsdistriktets egendom, avtal och ansvar

VAKEDno-2022-30

Beskrivning

Välfärdsområdesstyrelsen 23.3.2022 § 25      

Bilagor
1 Kårkullas styrelse 28.2.2022 protokollsutdrag § 24,​ inkl bilagor
2 Finskspråkig översättning av Kårkulla samkommuns styrelses beslut 28.2.2022 § 24

Lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen 616/2021 (senare genomförandelagen) trädde i kraft 1.7.2021. Enligt genomförandelagen 20 § 1 mom. ska specialomsorgsdistrikten jämte tillgångar, skulder och förbindelser överföras till välfärdsområdena den 1 januari 2023. Specialomsorgsdistriktens tillgångar, skulder och förbindelser ska slås ihop med det välfärdsområde som samkommunens medlemskommuner hör till. Om medlemskommunerna i en samkommun hör till olika välfärdsområden ska tillgångarna, skulderna och förbindelserna delas mellan välfärdsområdena i proportion till medlemskommunernas ägarandelar, förutom ifall en överföring av tillgångar, skulder och förbindelser är av ringa betydelse med hänsyn till välfärdsområdets ekonomiska bärkraft. Välfärdsområdena får avtala om att dela tillgångar, skulder och förbindelser på annat sätt.

Om övergången av verksamheten och personalen inom Kårkulla samkommun föreskrivs i genomförandelagen 56 §. Enligt genomförandelagen 21 § 1 mom. ska specialomsorgsdistrikten senast den 28 februari 2022 ge välfärdsområdet en sammanställning av följande:

1) samkommunens egendom,

2) skulder och övriga förbindelser, ansvar och avtal som välfärdsområdet övertar ansvaret för; samt

3) sådana realiserade och förväntade förändringar och operativa och ekonomiska risker i väsentliga tillgångsposter, avtal och ansvar som inte framgår av det senaste bokslutet eller koncernbokslutet.

Enligt genomförandelagen 21 § 2 mom. har välfärdsområdet rätt att få de ytterligare uppgifter och handlingar som välfärdsområdet bedömer vara behövliga.

Kårkulla samkommuns samkommunsstämma har vid sitt sammanträde 27.1.2022 beslutat befullmäktiga samkommunsstämman att besluta om godkännande av de sammanställningar som ska lämnas till välfärdsområdena i enlighet med genomförandelagen 21 §.

Kårkulla samkommuns samkommunsstämma har 28.2.2022 § 24 godkänt ifrågavarande sammanställningar som avses i genomförandelagen 21 §.

Samkommunernas egendom som avses i genomförandelagen 20 § övergår till välfärdsområdet i enlighet med genomförandelagen. Sammanställningen som avses i genomförandelagen 21 och 26 § och beslutet som avses i 28 § motsvarar åtkomsthandlingar för egendomen (genomförandelagen 40 §).

I genomförandelagen 29 § föreskrivs om ogiltighet för och uppsägning av avtal som överförs från kommuner eller samkommuner. Enligt genomförandelagen 29 § 5 mom. ska välfärdsområdet i fråga om ogiltighet konstatera och i fråga om uppsägning besluta om ogiltigförklaring och uppsägning av ett avtal eller ett avtalsvillkor. Avtalsparten och social- och hälsovårdsministeriet ska underrättas om saken senast den 31 oktober 2023. Enligt genomförandelagen 29 § 6 mom. ska välfärdsområdet innan det konstaterar att avtalet eller avtalsvillkoret är ogiltigt eller fattar beslutet att säga upp avtalet hålla samråd med avtalsparten i ett avtal om köpta tjänster.

Förslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

  1. anteckna för kännedom den inkomna sammanställningen från Kårkulla samkommuns samkommunsstämma enligt 28.2.2022 § 24, och
  2. anteckna för kännedom att direktören för Kårkulla samkommun har befullmäktigats att lämna sammanställningarna till välfärdsområdena och göra nödvändiga kompletteringar till dessa efter att sammanställningarna har lämnats, senast 30.6.2022.
  3. föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar anteckna för kännedom den till Vanda och Kervo välfärdsområde inkomna sammanställningen från Kårkulla samkommuns samkommunsstämma enligt 28.2.2022 § 24, och
  4. föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar anteckna att direktören för Kårkulla samkommun har befullmäktigats att lämna sammanställningarna till välfärdsområdena och göra nödvändiga kompletteringar till dessa efter att sammanställningarna har lämnats, senast 30.6.2022.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdets förändringsledare Timo Aronkytö,​ timo.aronkyto@vantaa.fi.

_______________________________________________________________________________________________________

Beslutsförslag

Välfärdsområdesfullmäktige 29.03.2022

Välfärdsområdesfullmäktige beslutar:

  1. anteckna för kännedom den inkomna sammanställningen från Kårkulla samkommuns samkommunsstämma enligt 28.2.2022 § 24, och
  2. anteckna att direktören för Kårkulla samkommun har befullmäktigats att lämna sammanställningarna till välfärdsområdena och göra nödvändiga kompletteringar till dessa efter att sammanställningarna har lämnats, senast 30.6.2022.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdets förändringsledare Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.