Aluevaltuusto, kokous 29.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Kårkulla-kuntayhtymän selvitys Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle erityishuoltopiirin omaisuudesta, sopimuksista ja vastuista

VAKEDno-2022-30

Perustelut

Aluehallitus 15.03.2022 § 25  

Liitteet
1 Kårkullas styrelse 28.2.2022 protokollsutdrag § 24,​ inkl bilagor
2 Suomenkielinen käännös Kårkulla kuntayhtymän hallituksen päätöksestä 28.2.2022 § 24

Sosiaali-​ ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annettu laki 616/2021 (jäljempänä voimaanpanolaki) tuli voimaan 1.7.2021. Voimaanpanolain 20 §:n 1 momentin mukaan erityishuoltopiirit siirretään varoineen ja velkoineen sekä sitoumuksineen hyvinvointialueille 1 päivänä tammikuuta 2023. Erityishuoltopiirin varat,​ velat ja sitoumukset liitetään siihen hyvinvointialueeseen,​ jonka alueeseen kuntayhtymän jäsenkunnat kuuluvat. Jos kuntayhtymän jäsenkunnat kuuluvat useampaan hyvinvointialueeseen,​ varat,​ velat ja sitoumukset on jaettava hyvinvointialueiden välillä jäsenkuntien omistusosuuksien suhteessa,​ paitsi jos varojen,​ velkojen ja sitoumusten siirrot olisivat hyvinvointialueiden taloudelliseen kantokykyyn nähden vähäisiä. Hyvinvointialueet voivat sopia varojen,​ velkojen ja sitoumusten jakamisesta myös toisin.

Kårkulla-​kuntayhtymän toiminnan ja henkilöstön siirtymisestä on säädetty voimaanpanolain 56 §:ssä. Voimaanpanolain 21 §:n 1 momentin mukaan erityishuoltopiirien on tehtävä viimeistään 28 päivänä helmikuuta 2022 hyvinvointialueelle selvitys:

1) kuntayhtymän omaisuudesta;​

2) hyvinvointialueen vastuulle siirtyvistä veloista ja muista sitoumuksista,​ vastuista ja sopimuksista;​ sekä

3) sellaisista olennaisissa omaisuuserissä,​ sopimuksissa ja vastuissa tapahtuneista ja tiedossa olevista muutoksista sekä toiminnallisista ja taloudellisista riskeistä,​ jotka eivät ilmene viimeisimmästä tilinpäätöksestä tai konsernitilinpäätöksestä.

Voimaanpanolain 21 §:n 2 momentin mukaan hyvinvointialueella on oikeus saada käyttöönsä tarpeellisiksi katsomiaan lisätietoja ja asiakirjoja.

Kårkulla-​kuntayhtymän yhtymäkokous on kokouksessaan 27.1.2022 päättänyt valtuuttaa yhtymähallituksen päättämään hyvinvointialueille annettavien voimaanpanolain 21 §:n mukaisten selvitysten hyväksynnästä.

Kårkulla-​kuntayhtymän yhtymähallitus on 28.2.2022 § 24 antanut kyseisen voimaanpanolain 21 §:ssä tarkoitetun selvityksen.

Voimaanpanolain 20 §:ssä tarkoitettujen kuntayhtymien omaisuus siirtyy hyvinvointialueelle voimaanpanolain nojalla. Voimaanpanolain 21 ja 26 §:ssä säädetty selvitys sekä 28 §:ssä tarkoitettu päätös vastaavat omaisuuden saantokirjaa (voimaanpanolaki 40 §).

Voimaanpanolain 29 §:ssä on säädetty kunnilta ja kuntayhtymiltä siirtyvien sopimusten mitättömyydestä ja irtisanomisesta. Voimaanpanolain 29 §:n 5 momentin nojalla hyvinvointialueen on mitättömyyden osalta todettava ja irtisanomisen osalta päätettävä sopimuksen tai sen ehdon mitättömyydestä ja irtisanomisesta. Asiasta on ilmoitettava sopimusosapuolelle ja sosiaali-​ ja terveysministeriölle viimeistään 31 päivänä lokakuuta 2023. Lisäksi voimaanpanolain 29 §:n 6 momentissa on säädetty,​ että hyvinvointialueen on ennen sopimuksen tai sen ehdon mitättömyyden toteamista tai irtisanomista koskevan päätöksen tekemistä neuvoteltava ostopalvelusopimuksen sopimusosapuolen kanssa.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. merkitä tiedoksi saapuneen Kårkulla-​kuntayhtymän yhtymähallituksen 28.2.2022 § 24 mukaisen selvityksen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle,​ ja
  2. merkitä tiedoksi Kårkulla-​kuntayhtymän johtajalle annetun valtuutuksen luovuttaa selvitykset hyvinvointialueille ja tehdä niihin tarvittavat lisäykset selvitysten toimittamisen jälkeen,​ 30.6.2022 mennessä,​
  3. esittää aluevaltuustolle,​ että aluevaltuusto päättää merkitä tiedoksi saapuneen Kårkulla-​kuntayhtymän yhtymähallituksen 28.2.2022 § 24 mukaisen selvityksen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle,​ ja
  4. esittää aluevaltuustolle,​ että aluevaltuusto päättää merkitä Kårkulla-​kuntayhtymän johtajalle annetun valtuutuksen luovuttaa selvitykset hyvinvointialueille ja tehdä niihin tarvittavat lisäykset selvitysten toimittamisen jälkeen,​ 30.6.2022 mennessä.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö,​ timo.aronkyto@vantaa.fi.

_______________________________________________________________________________________________________

Ehdotus

Aluevaltuusto 29.03.2022

Aluevaltuusto päättää:

  1. merkitä tiedoksi saapuneen Kårkulla-​kuntayhtymän yhtymähallituksen 28.2.2022 § 24 mukaisen selvityksen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle,​ ja
  2. merkitä Kårkulla-​kuntayhtymän johtajalle annetun valtuutuksen luovuttaa selvitykset hyvinvointialueille ja tehdä niihin tarvittavat lisäykset selvitysten toimittamisen jälkeen,​ 30.6.2022 mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi