Aluevaltuusto, kokous 29.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Eteva kuntayhtymän selvitys Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle erityishuoltopiirin omaisuudesta, sopimuksista ja vastuista

VAKEDno-2022-30

Perustelut

Aluehallitus 23.3.2022 § 34   

Liitteet: 
1 Eteva kuntayhtymän yhtymähallituksen 28.2.2022 § 31 pöytäkirjanote ja liite
2 Eteva kuntayhtymän yhtymähallituksen 28.2022 § 32 ICT-ratkaisuesitys

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallitus on 15.3.2022 § 24 käsitellyt asian. Kokouksen jälkeen on havaittu, että toinen pöytäkirjantarkastajista oli poistunut esteellisenä ilman, että hänen tilalleen oli valittu uutta pöytäkirjantarkastajaa. Tämän vuoksi asia käsitellään uudelleen (hallintolaki 50 § ja 52 §).

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annettu laki 616/2021 (jäljempänä voimaanpanolaki) tuli voimaan 1.7.2021. Voimaanpanolain 20 §:n 1 momentin mukaan erityishuoltopiirit siirretään varoineen ja velkoineen sekä sitoumuksineen hyvinvointialueille 1 päivänä tammikuuta 2023. Erityishuoltopiirin varat, velat ja sitoumukset liitetään siihen hyvinvointialueeseen, jonka alueeseen kuntayhtymän jäsenkunnat kuuluvat. Jos kuntayhtymän jäsenkunnat kuuluvat useampaan hyvinvointialueeseen, varat, velat ja sitoumukset on jaettava hyvinvointialueiden välillä jäsenkuntien omistusosuuksien suhteessa, paitsi jos varojen, velkojen ja sitoumusten siirrot olisivat hyvinvointialueiden taloudelliseen kantokykyyn nähden vähäisiä. Hyvinvointialueet voivat sopia varojen, velkojen ja sitoumusten jakamisesta myös toisin.

Eteva kuntayhtymän toiminnan ja henkilöstön siirtymisestä on säädetty voimaanpanolain 57 §:ssä.

Voimaanpanolain 21 §:n 1 momentin mukaan erityishuoltopiirien on tehtävä viimeistään 28 päivänä helmikuuta 2022 hyvinvointialueelle selvitys:

1) kuntayhtymän omaisuudesta;

2) hyvinvointialueen vastuulle siirtyvistä veloista ja muista sitoumuksista, vastuista ja sopimuksista; sekä

3) sellaisista olennaisissa omaisuuserissä, sopimuksissa ja vastuissa tapahtuneista ja tiedossa olevista muutoksista sekä toiminnallisista ja taloudellisista riskeistä, jotka eivät ilmene viimeisimmästä tilinpäätöksestä tai konsernitilinpäätöksestä.

Voimaanpanolain 21 §:n 2 momentin mukaan hyvinvointialueella on oikeus saada käyttöönsä tarpeellisiksi katsomiaan lisätietoja ja asiakirjoja.

Eteva kuntayhtymä toimii kuuden eri hyvinvointialueen alueella. Tämän johdosta Eteva kuntayhtymä on laatinut erillisen selvityksen jokaiselle hyvinvointialueelle, johon se tulee jakautumaan. Nämä alueet ovat Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, Kanta-Hämeen hyvinvointialue sekä Päijät-Hämeen hyvinvointialue. Liite 4 muodostaa Eteva kuntayhtymän selvityksen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle.

Eteva kuntayhtymän yhtymäkokous on kokouksessaan 16.12.2021 päättänyt valtuuttaa yhtymähallituksen päättämään hyvinvointialueille annettavien voimaanpanolain 21 §:n mukaisten selvitysten hyväksynnästä.

Eteva kuntayhtymän yhtymähallitus on 28.2.2022 § 31 hyväksynyt kyseiset voimaanpanolain 21 §:ssä tarkoitetut selvitykset.

Voimaanpanolain 20 §:ssä tarkoitettujen kuntayhtymien omaisuus siirtyy hyvinvointialueelle voimaanpanolain nojalla. Voimaanpanolain 21 ja 26 §:ssä säädetty selvitys sekä 28 §:ssä tarkoitettu päätös vastaavat omaisuuden saantokirjaa (voimaanpanolaki 40 §).

Voimaanpanolain 29 §:ssä on säädetty kunnilta ja kuntayhtymiltä siirtyvien sopimusten mitättömyydestä ja irtisanomisesta. Voimaanpanolain 29 §:n 5 momentin nojalla hyvinvointialueen on mitättömyyden osalta todettava ja irtisanomisen osalta päätettävä sopimuksen tai sen ehdon mitättömyydestä ja irtisanomisesta. Asiasta on ilmoitettava sopimusosapuolelle ja sosiaali- ja terveysministeriölle viimeistään 31 päivänä lokakuuta 2023. Lisäksi voimaanpanolain 29 §:n 6 momentissa on säädetty, että hyvinvointialueen on ennen sopimuksen tai sen ehdon mitättömyyden toteamista tai irtisanomista koskevan päätöksen tekemistä neuvoteltava ostopalvelusopimuksen sopimusosapuolen kanssa.

Lisäksi Eteva kuntayhtymä on kokouksessaan 28.2.2022 § 32 esittänyt, että Länsi-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan, Itä-Uudenmaan, Vantaan ja Keravan, Kanta-Hämeen sekä Päijät-Hämeen hyvinvointialueet:

1. hyväksyvät osaltaan Eteva ICT-ratkaisuesityksen;

2. käynnistävät asiaan liittyvät keskinäiset sopimusneuvottelut.

Eteva kuntayhtymällä on käytössään toimintansa tueksi paljon erilaisia tietojärjestelmiä, joilla hallinnoidaan sellaisia tietovarantoja, jotka tulee siirtää hyvinvointialueille toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi. Eteva kuntayhtymä on yhdessä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen kanssa valmistellut Eteva ICT-kokonaisratkaisun, jonka kautta Etevan palvelutoiminta voi tietohallinnon näkökulmasta jatkua keskeytyksettä 31.12.2022 asti siten, että tietojen saatavuus on turvattu hyvinvointialueiden aloittaessa 1.1.2023. Ratkaisun keskiössä ovat Etevan toiminnassa muodostuneet asiakas- ja potilastiedot sekä tietojen saatavuuden varmistaminen kuudella eri hyvinvointialueella. Etevan ICT-kokonaisuuteen kuuluu myös HR:n, talouden ja hallinnon tietojärjestelmiä, joita hyvinvointialueet tarvitsevat laatiessaan Eteva kuntayhtymän tilinpäätöstä vuodelta 2022. Näille järjestelmille ei ole lähtökohtaisesti käyttöä tämän jälkeen. Kokonaisratkaisun avulla turvataan myös näiden tietojärjestelmien hallittu alasajo velvoitteineen. Yhdessä hyvinvointialueiden kanssa on suunniteltu toiminnallinen ja tekninen ratkaisu, jolla mahdollistetaan Eteva Lifecare –asiakastietojärjestelmän käyttö hyvinvointialueilla.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. kumota Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallituksen päätöksen 15.3.2022 § 24,
  2. merkitä tiedoksi saapuneen Eteva kuntayhtymän yhtymähallituksen 28.2.2022 § 31 liitteen 4 mukaisen selvityksen, ja
  3. merkitä tiedoksi saapuneen Eteva kuntayhtymän yhtymähallituksen 28.2.2022 § 32 mukaisen ICT-ratkaisuesityksen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle,
  4. hyväksyä saapuneen Eteva kuntayhtymän yhtymähallituksen 28.2.2022 § 32 mukaisen ICT-ratkaisuesityksen ja käynnistää osaltaan asiaan liittyvät keskinäiset sopimusneuvottelut, ja
  5. esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää merkitä tiedoksi saapuneen Eteva kuntayhtymän yhtymähallituksen 28.2.2022 § 31 liitteen 4 mukaisen selvityksen.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö, ​timo.aronkyto@vantaa.fi.

___________________________________________________________________________________________________

Ehdotus

Aluevaltuusto 29.03.2022

Aluevaltuusto päättää merkitä tiedoksi saapuneen Eteva kuntayhtymän yhtymähallituksen 28.2.2022 § 31 liitteen 4 mukaisen selvityksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi