Områdesfullmäktige, möte 29-03-2022

Protokollet är granskat

§ 35 Eteva samkommuns sammanställning till Vanda och Kervo välfärdsområde över specialomsorgsdistriktets egendom, avtal och ansvar

VAKEDno-2022-30

Beskrivning

Välfärdsområdesstyrelsen 23.3.2022 § 34    

Bilagor: 
1 Protokollsutdrag från Eteva samkommuns samkommunsstämma 28.2.2022 § 31 och bilaga
2 Eteva samkommuns samkommunsstämmas förslag till IKT-lösning 8.2022 § 32

Välfärdsområdesstyrelsen för Vanda och Kervo välfärdsområde har behandlat ärendet 15.3.2022 § 24. Efter sammanträdet har det uppdagats att den andra protokolljusteraren hade avlägsnat sig på grund av jäv och att en ny protokolljusterare inte hade valts i hens ställe. Därför tas ärendet till ny behandling (förvaltningslagen 50 § och 52 §).

Lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen 616/2021 (senare genomförandelagen) trädde i kraft 1.7.2021. Enligt genomförandelagen 20 § 1 mom. ska specialomsorgsdistrikten jämte tillgångar, skulder och förbindelser överföras till välfärdsområdena den 1 januari 2023. Specialomsorgsdistriktens tillgångar, skulder och förbindelser ska slås ihop med det välfärdsområde som samkommunens medlemskommuner hör till. Om medlemskommunerna i en samkommun hör till olika välfärdsområden ska tillgångarna, skulderna och förbindelserna delas mellan välfärdsområdena i proportion till medlemskommunernas ägarandelar, förutom ifall en överföring av tillgångar, skulder och förbindelser är av ringa betydelse med hänsyn till välfärdsområdets ekonomiska bärkraft. Välfärdsområdena får avtala om att dela tillgångar, skulder och förbindelser på annat sätt.

Om övergången av verksamheten och personalen inom Eteva samkommun föreskrivs i genomförandelagen 57 §.

Enligt genomförandelagen 21 § 1 mom. ska specialomsorgsdistrikten senast den 28 februari 2022 ge välfärdsområdet en sammanställning av följande:

1) samkommunens egendom,

2) skulder och övriga förbindelser, ansvar och avtal som välfärdsområdet övertar ansvaret för; samt

3) sådana realiserade och förväntade förändringar och operativa och ekonomiska risker i väsentliga tillgångsposter, avtal och ansvar som inte framgår av det senaste bokslutet eller koncernbokslutet.

Enligt genomförandelagen 21 § 2 mom. har välfärdsområdet rätt att få de ytterligare uppgifter och handlingar som välfärdsområdet bedömer vara behövliga.

Eteva samkommun verkar på sex olika välfärdsområdens område. Som en följd av detta har Eteva samkommun sammanställt en separat sammanställning för varje välfärdsområde i vilket samkommunen kommer att vara en del av. Dessa områden är Västra Nylands välfärdsområde, Mellersta Nylands välfärdsområde, Östra Nylands välfärdsområde, Vanda och Kervo välfärdsområde, Egentliga Tavastlands välfärdsområde samt Päijänne-Tavastlands välfärdsområde. Bilaga 4 presenterar Eteva samkommuns sammanställning till Vanda och Kervo välfärdsområde.

Eteva samkommuns samkommunsstämma har vid sitt sammanträde 16.12.2021 beslutat befullmäktiga samkommunsstämman att besluta om godkännande av de sammanställningar som ska lämnas till välfärdsområdena i enlighet med genomförandelagen 21 §.

Eteva samkommuns samkommunsstämma har 28.2.2022 § 31 godkänt ifrågavarande sammanställningar som avses i genomförandelagen 21 §.

Samkommunernas egendom som avses i genomförandelagen 20 § övergår till välfärdsområdet i enlighet med genomförandelagen. Sammanställningen som avses i genomförandelagen 21 och 26 § och beslutet som avses i 28 § motsvarar åtkomsthandlingar för egendomen (genomförandelagen 40 §).

I genomförandelagen 29 § föreskrivs om ogiltighet för och uppsägning av avtal som överförs från kommuner eller samkommuner. Enligt genomförandelagen 29 § 5 mom. ska välfärdsområdet i fråga om ogiltighet konstatera och i fråga om uppsägning besluta om ogiltigförklaring och uppsägning av ett avtal eller ett avtalsvillkor. Avtalsparten och social- och hälsovårdsministeriet ska underrättas om saken senast den 31 oktober 2023. Enligt genomförandelagen 29 § 6 mom. ska välfärdsområdet innan det konstaterar att avtalet eller avtalsvillkoret är ogiltigt eller fattar beslutet att säga upp avtalet hålla samråd med avtalsparten i ett avtal om köpta tjänster.

Eteva samkommun har ytterligare vid sammanträdet 28.2.2022 § 32 föreslagit att Västra Nylands, Mellersta Nylands, Östra Nylands, Vanda och Kervo, Egentliga Tavastland och Päijänne-Tavastlands välfärdsområden:

1. godkänner för sin del Etevas förslag till IKT-lösning;

2. inleder inbördes avtalsförhandlingar om ärendet.

Eteva samkommun använder, som stöd för sin verksamhet, många olika datasystem med hjälp av vilka samkommunen förvaltar sådana datalager som ska överföras till välfärdsområdena för att garantera verksamhetens kontinuitet. Eteva samkommun har tillsammans med Mellersta Nylands välfärdsområde berett en Eteva IKT-helhetslösning, via vilken Etevas servicefunktioner med tanke på dataförvaltningen kan fortsätta utan avbrott fram till 31.12.2022 så att åtkomsten av information är tryggad då välfärdsområdena inleder sin verksamhet 1.1.2023. Det centrala i lösningen är de kund- och klientuppgifter som uppkommit i samband med Etevas verksamhet och att åtkomsten av uppgifterna tryggas på de sex olika välfärdsområdena. Till Etevas IKT-helhet hör också datasystem för HR, ekonomi och förvaltning, som välfärdsområdena behöver då de gör upp Etevas bokslut för 2022. Det finns i princip ingen användning för dessa system efter detta. Med hjälp av en helhetslösning tryggas också en kontrollerad avveckling av datasystemen inklusive de förpliktelser som hör till detta. En funktionell och teknisk lösning har planerats tillsammans med välfärdsområdena och genom detta möjliggörs användningen av Eteva Lifecare-kundinformationssystemet på välfärdsområdena.

Förslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

  1. förkasta beslutet som Vanda och Kervo välfärdsområdes välfärdsområdesstyrelse fattade 15.3.2022 § 24,
  2. anteckna för kännedom den inkomna sammanställningen från Eteva samkommuns samkommunsstämma enligt bilaga 4 28.2.2022 § 31, och
  3. anteckna för kännedom det inkomna förslaget till IKT-lösning för Vanda och Kervo välfärdsområde från Eteva samkommuns samkommunsstämma 28.2.2022 § 32,
  4. godkänna det inkomna förslaget till IKT-lösning från Eteva samkommuns samkommunsstämma 28.2.2022 § 32 och inleda för sin del de inbördes avtalsförhandlingarna, och
  5. föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar anteckna för kännedom den inkomna sammanställningen från Eteva samkommuns samkommunsstämma enligt bilaga 4 28.2.2022 § 31.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdets förändringsledare imo Aronkytö, ​timo.aronkyto@vantaa.fi.

___________________________________________________________________________________________________

Beslutsförslag

Välfärdsområdesfullmäktige 29.03.2022

Välfärdsområdesfullmäktige beslutar anteckna för kännedom den inkomna sammanställningen från Eteva samkommuns samkommunsstämma enligt bilaga 4 28.2.2022 § 31.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdets förändringsledare Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.