Områdesfullmäktige, möte 29-03-2022

Protokollet är granskat

§ 25 Val av sektionen för vuxensocialarbete och funktionshinderservice

VAKEDno-2022-48

Beskrivning

Välfärdsområdesstyrelsen 15.03.2022 § 13

Enligt välfärdsområdeslagen 35 § 2 mom. 3 punkten kan välfärdsområdesfullmäktige inrätta sektioner i välfärdsområdesstyrelsen, nämnder och direktioner. På sektionerna i välfärdsområdesstyrelsen, nämnderna och direktionerna tillämpas dessutom vad som föreskrivs för ifrågavarande organ enligt 35 § 4 mom.  Enligt välfärdsområdeslagen 36 § 2 mom. kan välfärdsområdesfullmäktige besluta att en ledamot i en sektion också kan verka som ersättare i organet. Välfärdsområdesfullmäktige kan besluta att till ledamot i en sektion kan väljas även andra personer än de som är ledamöter eller ersättare i organet. Dessa kan dock inte väljas till ordförande.

Eftersom det är fråga om en sektion som är underställd välfärdsområdesstyrelsen, ska ledamöterna i sektionen uppfylla de behörighetsvillkor som krävs av en ledamot i välfärdsområdesstyrelsen. Enligt välfärdsområdeslagen 78 § är ”Valbar till välfärdsområdesstyrelsen den som är valbar till välfärdsområdesfullmäktige, dock inte:

  1. den som är anställd hos välfärdsområdet och lyder direkt under välfärdsområdesstyrelsen;   
  2. den som i en uppgift jämförbar med en uppgift som avses i 1 punkten är anställd hos en sammanslutning eller stiftelse där välfärdsområdet har bestämmande inflytande;  
  3. den som är anställd hos välfärdsområdet och som är föredragande i en nämnd eller annars svarar för beredningen av ärenden som kommer att behandlas av välfärdsområdesstyrelsen;  
  4. den som är ledamot i styrelsen eller i ett därmed jämförbart organ eller i en ledande och ansvarsfull uppgift eller i en därmed jämförbar ställning i en affärsdrivande sammanslutning eller stiftelse, om det är fråga om en sådan sammanslutning som kan ha väsentlig nytta eller lida väsentlig skada av hur de ärenden avgörs som normalt behandlas i välfärdsområdesstyrelsen. 

Ordföranden i styrelsen eller i ett därmed jämförbart organ för en sammanslutning som sköter bevakningen av personalens intressen i välfärdsområdet är inte valbar till välfärdsområdesstyrelsen. Valbar är inte heller den som i egenskap av förhandlare för sammanslutningen eller i annan motsvarande egenskap svarar för intressebevakningen. Majoriteten av ledamöterna i välfärdsområdesstyrelsen ska vara personer som inte är anställda hos välfärdsområdet eller hos en sammanslutning eller en stiftelse där välfärdsområdet har bestämmande inflytande. Bestämmelserna i 1 mom. 4 punkten ska inte tillämpas på ledamöter i styrelsen eller i ett jämförbart organ för en sammanslutning där välfärdsområdet har bestämmande inflytande.”

Dessutom ska kraven i jämställdhetslagen iakttas vid val av sektionens ledamöter. . Enligt jämställdhetslagen 4 a §:n 1 mom. ska i välfärdsområdets och välfärdssammanslutningens organ och organ för samverkan mellan välfärdsområden, med undantag för välfärdsområdesfullmäktige, kvinnor och män vara representerade till minst 40 procent vardera. 

Enligt den föreslagna uppdateringen av förvaltningsstadgan 18 § ska det i välfärdsområdesstyrelsen finnas en sektion för vuxensocialarbete och funktionshinderservice. Sektionen ska ha 11 ledamöter och välfärdsområdesstyrelsen väljer, förutom ledamöterna, sektionens ordförande och vice ordförande. Varje ledamot har en personlig ersättare.

 

Förslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige:  

  1. väljer 11 ledamöter och deras personliga ersättare till sektionen för vuxensocialarbete och funktionshinderservice för fullmäktigeperioden 2022–2025 och;    
  2. väljer en ordförande och en vice ordförande bland dem som valts till ledamöter.

 

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdets förändringsledare Timo Aronkytö,​ timo.aronkyto@vantaa.fi.

___________________________________________________________________________________________________

Beslutsförslag

Välfärdsområdesfullmäktige 29.03.2022

Välfärdsområdesfullmäktige beslutar:  

  1. välja 11 ledamöter och deras personliga ersättare till sektionen för vuxensocialarbete och funktionshinderservice för fullmäktigeperioden 2022–2025 och;   
  2. välja en ordförande och en vice ordförande bland dem som valts till ledamöter.

Beslut

Välfärdsområdesfullmäktige beslutade enhälligt:  

  1. välja 11 ledamöter och deras personliga ersättare till sektionen för vuxensocialarbete och funktionshinderservice för fullmäktigeperioden 2022–2025 enligt följande:
    • Marja Ahava (saml.), ersättare Jouni Kangasniemi (saml.)
    • Timo Juurikkala (gröna), ersättare Hannu Kokko (gröna)
    • Tuija Haapalainen (sd.), ersättare Maiju Aztmon (sd.)
    • Ida Tamminen (sd.), ersättare Sanna Huuskonen (sd.)
    • Siru Kauppinen (gröna), ersättare Kirsi Peltonen (gröna)
    • Matti Lepistö (saml.), ersättare Petri Kallionpää (saml.)
    • Sari Linnansalmi (sannf.), ersättare Erika Veltheim (sannf.)
    • Jukka Nevala (saml.), ersättare Sami Paakkinen (saml.)
    • Ville Hoikkala (sd.), ersättare Joni Hilden (sd.)
    • Jouko Karjalainen (vf.), ersättare Tuukka Kallas (vf.)
    • Carola Bäckström (sfp), ersättare Anna-Stina Suhonen-Malm (sfp).
  2. bland dem som blivit valda till ledamöter välja Marja Ahava (saml.) till ordförande för sektionen och Timo Juurikkala (gröna) till vice ordförande.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdets förändringsledare Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.