Områdesfullmäktige, möte 29-03-2022

Protokollet är granskat

§ 37 Fullmäktigemotioner (additional)

Beskrivning

Under sammanträdet lämnades följande fullmäktigemotion:

Riitta Särkeläs fullmäktigemotion som undertecknats av 46 andra fullmäktigeledamöter och som gäller stöd till föreningarnas verksamhet och samarbete med dem. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 46 andra fullmäktigeledamöter. Fullmäktigemotionen löd enligt följande:

”Föreningarna gör ett ovärderligt arbete som stöder välfärdsområdena i att uppnå de mål som har ställts i samband med social- och hälsovårdsreformen. Med hjälp av föreningarnas verksamhet främjas och stärks invånarnas välmående, hälsa och säkerhet. Föreningarnas verksamhet hjälper människorna att klara av situationer i vardagen och stöder också på områden som inte har tillgång till service. Den hjälp och det stöd som föreningarna erbjuder kan också vara en del av servicekedjan eller -helheten. I Vanda-Kervo finns sammanlagt 255 social- och hälsovårdsföreningar och fem stiftelser inom social- och hälsovårdssektorn, som är en viktig resurs för välfärdsområdet. Enligt lagen om ordnande av social- och hälsovård ska välfärdsområdet främja välmående och hälsa hos invånarna på området och där välfärdsområdet har det primära ansvaret, till den del uppgiften anknyter till välfärdsområdets övriga lagstadgade uppgifter. Välfärdsområdet ska också främja verksamhetsförutsättningarna för de föreningar som jobbar för att främja välmående och hälsa, och även för föreningarnas möjligheter att påverka i frågor som gäller främjande av välmående och hälsa.

Det är både på välfärdsområdenas och kommunernas ansvar att stödja föreningarnas verksamhet i fortsättningen. Det är viktigt att vi kommer överens om handlingssätten tillsammans med kommunerna på området så att föreningarnas verksamhetsmöjligheter inte äventyras i övergångsfasen. I praktiken betyder det här bland annat att erbjuda lokaler för föreningarnas verksamhet, att garantera tillgången till föreningsbidrag och att komma överens om både kommunernas och välfärdsområdenas ansvar. Det behövs också regelbunden dialog mellan föreningarna och välfärdsområdet och en struktur för samarbetet.

Föreningarna får understöd av Penningautomatföreningens intäkter via STEA till olika slags verksamhet som i fortsättningen förverkligas på välfärdsområdena. En del av denna verksamhet förverkligas nu som samarbetsverksamhet med kommunen: föreningen får understöd för ifrågavarande verksamhet via STEA och kommunen fungerar som medfinansiär för samma verksamhet. Det är viktigt att denna samarbetsverksamhet fortsätter som samarbete med välfärdsområdena och att välfärdsområdenas resurser reserveras för detta på samma sätt som kommunernas. Annars finns det risk att ifrågavarande verksamhet, som ofta stöder människor att klara av svåra situationer, till exempel sådana som lever med våld i nära relationer, psykiska problem eller andra svårigheter.

Jag/vi föreslår att Vanda-Kervo välfärdsområde år 2022

  • formulerar och kommer överens tillsammans med kommunerna och föreningarna på området om verksamhetsprinciper för föreningarna, med hjälp av vilka vi tryggar föreningarnas verksamhetsförutsättningar också i framtiden.
  • fastställer den ansvariga instans som i fortsättningen sörjer för att stödja föreningarna på välfärdsområdet och att välfärdsområdet reserverar resurser för att stödja föreningarna
  • kartlägger den samarbetsverksamhet som finns på välfärdsområdet och som får bidrag via STEAs understöd till föreningarna och även städernas finansiering av samma verksamhet, och att dessa funktioners fortsättning garanteras på välfärdsområdet
  • skapar en struktur för en regelbunden och kontinuerlig dialog mellan föreningarna och välfärdsområdet och att detta blir en del av välfärdsområdets förvaltningsmodell, så att föreningarna kan fungera som en viktig expert och resurs i utvecklingen av välfärdsområdet och även som stöd för invånarna.”

Beslut

Välfärdsområdesfullmäktige beslutade enhälligt att anteckna för kännedom den inkomna fullmäktigemotionen och skicka den till välfärdsområdesstyrelsen för beredning.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdets förändringsledare Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.