Områdesfullmäktige, möte 11-09-2023

Protokollet är granskat

§ 92 Godkännande av grunderna för intern kontroll och riskhantering

VAKEDno-2023-3017

Tidigare behandling

Beskrivning

Asian valmistelija: vt. hallintojohtaja Riikka Liljeroos

Sisäinen valvonta ja riskienhallinta ovat osa hyvinvointialueen johtamisjärjestelmää sekä johtamisen välineitä. Niiden tavoitteena on edistää hyvää hallintoa ja laadukasta johtamista, uhkien ennaltaehkäisyä ja hallintaa, mahdollisuuksien ja vahvuuksien hyödyntämistä sekä toiminnan jatkuvaa kehittämistä ja tuloksellisuutta.

Hyvinvointialueesta annetun lain (Hyvinvointialuelaki 611/2021) 22 §:n 2 momentin 7. kohdan mukaan aluevaltuusto päättää sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteista.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet on aiemmin sisällytetty osaksi hyvinvointialueen hallintosääntöä, jonka aluevaltuusto on hyväksynyt ensimmäisen kerran ensimmäisessä kokouksessaan 8.3.2022 § 4, ja jota on päivitetty useita kertoja vuosien 2022–2023 aikana. Liitteenä olevassa ehdotuksessa hyvinvointialueen sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteista on koottu nämä omaan dokumenttiinsa, joka täydentää hallintosäännön kirjauksia ja kokoaa yhteen sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet. Oheismateriaalina on lisäksi hyvinvointialueen voimassa oleva hallintosääntö (hyväksytty aluevaltuustossa 12.6.2023 § 54).

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteissa on kuvattu seuraavat osa-alueet:

  • Sisäinen valvonta ja riskienhallinta osana hyvinvointialueen johtamis- ja hallintojärjestelmää
  • Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan lainsäädäntöperusta
  • Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan käsitteet ja tavoitteet
  • Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet hyvinvointialueen hallintosäännössä
  • Tilivelvollisuus ja tilivelvollisten vastuu sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä ja niiden jatkuvasta ylläpidosta
  • Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arviointi ja raportointi
    ​​​​

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet koskevat kaikkia Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen toimielimiä, johtoa ja esihenkilöitä sekä kaikkea hyvinvointialueen toimintaa, josta hyvinvointialue vastaa omistuksen, ohjaus- ja valvontavastuun sekä muiden velvoitteiden myötä.

Tämän jälkeen tarkoituksena on, että aluehallitukselle valmistellaan syksyn 2023 aikana tarkemmat sisäistä valvontaa ja riskienhallintaa koskevat ohjeet ja menettelytavat, joiden hyväksyminen kuuluu hallintosäännön 93 §:n nojalla aluehallituksen toimivaltaan.

Beslutsförslag

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää hyväksyä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet liitteen mukaisesti.

Beslut

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att godkänna grunderna för intern kontroll och riskhantering i Vanda och Kervo välfärdsområde i enlighet med den bifogade bilagan.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

----------------------------

Heli Karhu lämnade ett protokolluttalande i beslutet med följande lydelse: ” I fortsättningen delges inspektionsberättelser om tillsyn både välfärdsområdesfullmäktige och berörda sektioner. Gashaw Bibani understödde Heli Karhus protokolluttalande.