Områdesstyrelsen, möte 13-06-2023

Protokollet är granskat

§ 171 De åtgärder som tjänsterna för unga Nuppi i Kervo (Kauppakaari 4) behöver under perioden 12.7.2023–31.8.2023

VAKEDno-2023-1898

Beskrivning

Beredare av ärendet: Hanna Mikkonen och Reetta Voutilainen

Serviceområdeschefen för tjänster som stöder familjer har med sitt tjänsteinnehavarbeslut 13.5.2023 § 18 beslutat att verksamhetsstället för psykosociala tjänster för unga Nuppi i Kervo (Kauppakaari 4) tillfälligt stängs under tiden 12.5–11.7.2023. I beslutet konstateras också att verksamheten överförs till distansverksamhet och tillfälliga lokaler vid Sampola servicecentral.

I beslutet beskrivs ärendets bakgrund på följande sätt: Vid verksamhetsstället för psykosociala tjänster för unga i Kervo (Kauppakaari 4) inleddes en takrenovering i slutet av mars 2023, som har orsakat kraftiga olägenheter då det gäller inomhusluft, lukt och buller. Säkerheten för klienter och arbetstagare har konstaterats vara äventyrad och därför kan lokalen för närvarande inte användas. På grund av renoveringen flyttas verksamheten till distansverksamhet och till tillfälliga lokaler i Sampola servicecentral (Kultasepänkatu 7). Även andra verksamhetsställen för psykosociala tjänster för barnfamiljer utnyttjas om det är möjligt för den unga och hens familj. Entreprenören har meddelat att renoveringen pågår i cirka fyra månader.

Takrenoveringen i verksamhetsställets fastighet inleddes i mars 2023 och beräknas pågå i fyra månader. För verksamhetsstället i fråga planeras eventuellt en kartläggning av inomhusluften, vilken, om den genomförs, ytterligare skulle fördröja tillgången till lokalen. För tillfället finns det inte någon exakt uppgift om den exakta tidtabellen för tidpunkten när renoveringen blir färdig eller när kartläggningen av inomhusluften görs. Med stöd av 33 § 5 punkten i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde hör det till serviceområdeschefens behörighet att besluta om tillfällig stängning eller förflyttning av ett verksamhetsställe för högst två månader. Beslut om tillfällig stängning eller förflyttning av ett verksamhetsställe kan inte kopplas samman för en längre tid. Eftersom tjänsteinnehavarbeslutet endast gäller perioden 12.5–11.7.2023 ska de fortsatta åtgärder som behövs från och med 12.7.2023 behandlas av välfärdsområdesstyrelsen. I detta skede är förslaget att delegera behörigheten till sektordirektören för tjänster för barn, unga och familjer att vidta nödvändiga åtgärder under sommaren så att man med beaktande av verksamhetsställets oklara situation inte behöver ordna ett extra möte för välfärdsområdesstyrelsen i juli. Vid behov förs ärendet till välfärdsområdesstyrelsen för behandling vid sammanträdet 22.8.2023.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att delegera behörigheten till sektordirektören för tjänster för barn, unga och familjer att besluta om eventuell stängning av verksamhetsstället för psykosociala tjänster för unga Nuppi i Kervo (Kauppakaari 4) och om övriga nödvändiga åtgärder under tiden 12.7-31.8.2023. Om fortsatta åtgärder behövs ännu efter 31.8.2023 förs ärendet till välfärdsområdesstyrelsens sammanträde 22.8.2023 för behandling.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.