Områdesstyrelsen, möte 13-06-2023

Protokollet är granskat

§ 178 Svar på fullmäktigemotionen om begäran om doftfrihet vid uträttande av ärenden inom hälso- och sjukvården samt tandvården

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Beredare av ärendet: Kati Liukko

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 6.2.2023 § 10 lämnade Vaula Norrena en fullmäktigemotion "Initiativ om önskemål om doftfrihet vid uträttande av ärenden inom hälso- och sjukvården samt tandvården". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 22 fullmäktigeledamöter. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:

"Läkare och vårdare har framlagt ett önskemål om att klienter inom tandvården och hälsovården skulle ombes att inte använda parfymer då klienterna uträttar ärenden i tjänsterna.

Önskemålet om parfymfrihet skulle vara lätt att lägga till i textmeddelandet om tidsbokningen, vilket redan görs på många ställen inom HUS-tjänsterna. Till exempel: ”du använder väl inte parfymerade produkter” eller ”vi ber dig undvika parfymerade produkter när du uträttar ärenden”:

Kraftiga doftämnen orsakar heshet, hosta, andnöd, snuva, ögonirritation, huvudvärk, illamående eller hud- och slemhinnesymtom hos personer som är känsliga för dofter. Dofterna orsakar också problem för många astmatiker, allergiska patienter och migränpatienter. Det finns läkare och skötare som får symtom av patienternas parfymer så att de ibland måste åka hem mitt under arbetsdagen. Detta är inte till fördel för någon. Även bland patienterna finns det allergiker och astmatiker som har svårt att uträtta ärenden i parfymerade utrymmen.

Förekomsten av doftkänslighet har i olika undersökningar varierat från cirka 10 procent till över 40 procent. I Allergi-, hud- och astmaförbundets undersökning bedömde nästan var tredje som svarade på enkäten sig själv som doftkänslig (2016). Vi föreslår att man i Vanda och Kervo välfärdsområde arbetar för att klienterna låter bli att använda parfymerade produkter då de sköter sina ärenden. Detta sker med hjälp av kommunikation, t.ex. på anslagstavlor och i patienttextmeddelanden."

Välfärdsområdesstyrelsen har vid sitt sammanträde 28.2.2023 § 57 beslutat anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och vidarebefordra den till sektorchefen för hälsovårdstjänster för beredning senast 6.8.2023.

Svar på fullmäktigemotionen: 

Hälsa och arbetsförhållanden ur lagens synvinkel

Om arbetstagarnas hälsa och arbetsförhållanden fastställs i Finlands lag. I Finland styrs och definieras arbetstagarnas jämlika ställning av diskrimineringslagen, vars främsta syfte är att främja likabehandling och på så sätt förebygga diskriminering och förbättra rättsskyddet i situationer där en person har utsatts för diskriminering. På arbetsplatserna innebär detta att arbetsgivaren ska bedöma hur likabehandlingen förverkligas på den egna arbetsplatsen med beaktande av de utvecklingsobjekt som behövs då det gäller arbetsförhållandena. (Diskrimineringslagen 1325/2014.) 

Arbetarskyddslagen fastställer arbetsgivarens omsorgsplikt, dvs. arbetsgivarens skyldighet att sörja för arbetstagarnas hälsa, säkerheten på arbetsplatsen och beakta arbetsförhållandena och arbetsmiljön. Lagen förpliktar arbetsgivaren att se till att eventuella olägenheter avlägsnas och att man beaktar arbetstagare vars arbetsmiljö kräver särskilda åtgärder av hälsoskäl för att arbetsmiljön ska vara trygg. (Arbetarskyddslagen 738/2002.) 

Lagen om företagshälsovård förpliktar arbetsgivaren att ordna företagshälsovård för att förebygga hälsorisker och hälsoskador som beror på arbetsförhållandena och för att skydda arbetstagarnas säkerhet, arbetsförmåga och hälsa. Lagen förpliktar också arbetsgivaren och företagshälsovården att genom samarbete främja förebyggandet av uppkomsten av sjukdomar samt hälsan och säkerheten i arbetet och arbetsmiljön, arbetsgemenskapens verksamhet samt arbetstagarnas hälsa, arbets- och funktionsförmåga. (Lagen om företagshälsovård 1383/2001.)

Parfymer och deras hälsorisker

Med parfymer avses ämnen som används för att ge produkter en önskad doft eller för att täcka produktens obehagliga doft. Med parfym avses en blandning som kan innehålla allt från en kemikalie till tusen olika kemikalier. Oparfymerad innebär en sak, ett föremål eller en produkt som inte innehåller parfym.

Parfymer orsakar många olika symtom, inte bara hos dem som använder parfymerade produkter utan också hos dem som är i närheten av dem som använder parfym. De vanligaste symtomen är snuva, kraftig huvudvärk och ögonsymtom. Andra symtom som orsakas av parfym är hjärtklappning, bröstsmärta, illamående, yrsel, trötthet, led- och muskelsmärtor, domningar i extremiteterna, andnöd, andningssvårigheter, i extrema fall till och med anafylax, hudsymtom och slemhinnesymtom, som till exempel stickningar, sveda, klåda och svullnad i ögon, hals och näsa. Parfymer har också konstaterats orsaka sociala olägenheter och försvåra arbetslivet för personer med symtom.

En majoritet av befolkningen (50,8–92,1 %) exponeras för parfymer på grund av parfymerade produkter som andra människor använder. Av majoritetsbefolkningen har 33–34,7 % rapporterats ha hälsoproblem orsakade av parfymer, 86,2–91,5 % har rapporterats vara parfymkänsliga, medan över hälften, 56–64,3 % av astmatikerna får symtom av parfymer och parfymerna har också utlöst 24,0–27,9 % astmaanfall. (theseus.fi, som kompletterande material)

Främjande av doftfrihet inom sektorn

Arbetsgivaren ska ta uppgifter om arbetstagarnas symtom som beror av dofter på allvar. Symtomen orsakas av dålig inomhusluft, som till största del förorsakas av parfymerade produkter som människor använder. Inom hälso- och sjukvården i Vanda och Kervo välfärdsområde har man fäst uppmärksamhet vid denna fråga och vid behov samarbetar man med arbetarskyddet. Arbetarskyddet är verksamhet som regleras genom lag och vars mål i första hand är att förebygga eventuella olägenheter för hälsan och säkerheten som förorsakas av arbetet och arbetsförhållandena. Målet är personalens fysiska, psykiska och sociala välbefinnande i arbetet. 

Dessutom samarbetar sektorn intensivt med företagshälsovården. Målet med samarbetet är att trygga en hälsosam arbetsplats för personalen inom sektorn. Tyngdpunkten i företagshälsovårdstjänsterna ligger på förebyggande tjänster, kompletterade med sjukvårdstjänster. De viktigaste målen är 

1.      Minskande och förebyggande av arbetsrelaterade sjukdomar och olycksfall 

2.      Främjande av hälsa och säkerhet i arbetet och arbetsmiljön 

3.      Upprätthållande av arbetstagarnas arbets- och funktionsförmåga samt hälsa i olika skeden av karriären

 

Enligt Vanda och Kervo välfärdsområdes strategi satsar man på personalens välbefinnande och följer upp hälsorelaterad frånvaro. Målet är att minska den hälsorelaterade frånvaron från 4,8 % till 4,5 %. 

Man kommer att avtala om och utarbeta gemensamma regler för användningen av parfymer under arbetstid. Arbetsgivaren kan också förbjuda användningen av parfym och andra doftframkallande ämnen på arbetsplatsen, om dessa orsakar olägenheter eller risker för arbetstagarnas hälsa. På arbetsplatserna kan doftfrihet genomföras på frivillig basis, som obligatorisk efterlevnad eller genom verkställighet. Den vanligaste formen av dessa är frivillig efterlevnad, varvid de som arbetar och uträttar ärenden i lokalerna uppmanas att inte använda parfymerade produkter. 

Webbkommunikation och samarbete med organisationer

Sektorn samarbetar med Vakes kommunikation och ökar informationen på webbplatsen om att personer som besöker verksamhetsställena för att sköta sina ärenden ska undvika att använda parfymerade produkter. Dessutom är det möjligt att samarbeta med organisationer i form av olika kampanjer, t.ex. Allergi-, hud- och astmaförbundet, Suomen Migreeniyhdistys och Andningsförbundet. Det affischmaterial som organisationerna producerar kan beställas i olika språkversioner till väntrummen på verksamhetsställena. Organisationernas kampanjdagar, bl.a. Doftfria-dagen eller Doftfria-kampanjen kan utnyttjas för att främja att människor sköter sina ärenden utan att använda parfymerade produkter. Med hjälp av kampanjer och affischer kan man öka medvetenheten om nackdelarna med användningen av parfym bland arbetstagare och kunder och ge enkla anvisningar för oparfymerade lösningar på arbetsplatsen och vid verksamhetsställena. Informationsinslag/-dagar kan främja diskussionen om parfymer och förverkligandet av doftfrihet i gemensamma utrymmen.  

Information via textmeddelanden

Utöver kampanj- och affischkommunikationen formuleras en gemensam ändringsbegäran i Apotti, så att en text om att klienterna låter bli att använda parfymerade produkter då de sköter sina ärenden läggs till i påminnelsen om kundernas tidsbokning. Ändringsönskemålen som gäller påminnelsen som skickas via textmeddelande genomförs av sektorns IKT-partner. Antalet tecken i ett textmeddelande är 160. Textmeddelanden som skickas till klienten är ett meddelande (som skickas när tidsbokningen skapas i systemet), ett påminnelsemeddelande (som skickas 2 vardagar före tidsbokningen), ett meddelande om flyttning (som skickas när tidsbokningen flyttas) och ett avbokningsmeddelande (som skickas när tidsbokningen avbokas). Textmeddelandena skickas utifrån vissa typer av tidsbokningar. Meddelandena skickas enligt patientens kontaktspråk på finska, svenska eller engelska. Nuvarande textmeddelande från Vake har formen: 

"Hej XXX! Du kommer väl ihåg din tidsbokning: 10.05.23 kl. 11:10, Dickursby hälsostations tandklinik, Vanda och Kervo välfärdsområde. Konvaljvägen 11. Du kan inte svara på detta meddelande.”

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige antecknar svaret på fullmäktigemotionen för kännedom och konstaterar att fullmäktigemotionen är slutbehandlad.

Ändrat beslutsförslag:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

  1. ge Vaula Norrena samt de 22 andra välfärdsområdesfullmäktigeledamöter som undertecknat fullmäktigemotionen svar på fullmäktigemotionen enligt redogörelsedelen ovan,
  2. föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige antecknar välfärdsområdesstyrelsens svar på fullmäktigemotionen för kännedom och konstaterar att fullmäktigemotionen är slutbehandlad.

​​

Beslut

Ändrat beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.