Områdesstyrelsen, möte 13-06-2023

Protokollet är granskat

§ 179 Svar på fullmäktigemotionen om möjligheten att inleda screeningar för prostatacancer vid Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Beredare av ärendet: Kati Liukko 

Svar på fullmäktigemotionen om möjligheten att inleda screeningar för prostatacancer vid Vanda och Kervo välfärdsområde

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 2.5.2023 § 39 lämnade Tarja Eklund in fullmäktigemotionen "Vanda och Kervo välfärdsområde ska undersöka möjligheten att inleda screening av mäns prostatacancer". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 27 fullmäktigeledamöter. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:

"Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män. Risken att insjukna i prostatacancer ökar med åldern. Merparten av de cirka 5400 fall av prostatacancer som årligen konstateras hos patienter tillfrisknar helt. För att behandlingen av prostatacancer ska vara framgångsrik är det viktigt att snabbt söka sig till undersökningar och behandlingar.

Alltför många fall av prostatacancer hittas först då cancern har spridit sig. Tröskeln för män att söka sig till PSA-test och vård är för hög, eftersom symtomen inte identifieras eller tas tillräckligt allvarligt. 

Många liv kunde räddas om cancern skulle upptäckas i tid. Nästan 40 procent av prostatacancerfallen förekommer i åldersgruppen 50–69-åringar. Det skulle med andra ord vara bra att inleda undersökningarna redan i denna grupp.

Vi fullmäktigeledamöter föreslår att Vanda-Kervo välfärdsområde utreder i vilken omfattning screeningarna skulle kunna genomföras samt de kostnader som uppstår innan nästa års budget börjar beredas."

Välfärdsområdesstyrelsen har vid sitt sammanträde 30.5.2023 § 161 beslutat anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och vidarebefordra den till sektorchefen för hälsovårdstjänster för beredning senast 2.11.2023.

Svar på fullmäktigemotionen:

Screening på befolkningsnivå

En finländsk expertgrupp rekommenderar inte att screening av prostatacancer inleds på grund av osäkerhet i anslutning till vetenskaplig evidens och utmaningar i tillgången till de resurser som krävs av tjänstesystemet.

Screening av prostatacancer med PSA-test sänker dödligheten, men screeningen på befolkningsnivå leder till onödiga diagnoser. Balansen mellan för- och nackdelarna med screeningen är ogynnsam på grund av betydande överdiagnostik. Det finns ännu inga bevis på fördelarna och nackdelarna med en modern screening med hjälp av magnetröntgen. 

Screening som görs med magnetröntgen minskar uppenbarligen överdiagnostiken och överbehandlingen jämfört med PSA-screeningen, men det finns ännu inga forskningsrön eller -uppgifter om dess effekt. Den mest omfattande undersökningen om detta pågår i Finland, men vi måste vänta på resultaten ännu i flera år. Den finländska expertgruppens ställningstagande om screening för prostatacancer har publicerats, SHM; https://stm.fi/sv/-/behovet-av-screening-for-prostatacancer-har-bedomts-av-en-finlandsk-expertgrupp)

Diagnostik och behandling av prostatacancer inom sektorn för hälsovårdstjänster

Inom hälsostationstjänsterna beslutade man våren 2023 att börja använda en modell där symtomfria män erbjuds möjlighet till PSA-undersökningar enligt vissa ramvillkor. Modellen grundar sig på God medicinsk praxis-rekommendationen. (Prostatacancer, God medicinsk praxis: https://www.kaypahoito.fi/khp00006). Personalen utbildas i att börja använda modellen 15.6.2023.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige antecknar svaret på fullmäktigemotionen för kännedom och konstaterar att fullmäktigemotionen är slutbehandlad.

Ändrat beslutsförslag:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

  1. ge Tarja Eklund samt de 27 andra välfärdsområdesfullmäktigeledamöterna som undertecknat fullmäktigemotionen svar på fullmäktigemotionen enligt redogörelsedelen ovan;
  2. föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige antecknar välfärdsområdesstyrelsens svar på fullmäktigemotionen för kännedom och konstaterar att fullmäktigemotionen är slutbehandlad.

Beslut

Ändrat beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.