Områdesstyrelsen, möte 11-02-2025

Protokollet är granskat

§ 33 Godkännande av principerna för resultatbonusförsöket

VAKEDno-2025-621

Beskrivning

Ärendets beredare: personaldirektör Anne Sivula 

I budgeten för 2025 konstateras att åtgärderna genomförs systematiskt så att personalupplevelsen förbättras för att på detta sätt trygga en resultatrik verksamhet samt tjänsternas kvalitet och tillgänglighet. En åtgärd är pilotprojekt där man testar resultatbonusmodellen. I budgeten har ärendet fastställts enligt följande: ”Inför ett pilotprojekt om resultatbelöningar i områdesstyrelsen beslutfattande som stöder genomförandet av reformprogrammet”. I dagsläget används inga resultatbonusar i välfärdsområdet. Syftet för resultatbonusförsöket är att skapa en modell, med vilken man kan korrigera den nuvarande situationen, där goda resultat direkt bundna till målen inte belönas.

De allmänna principerna för resultatbonusen finns i § 13 i kapitel II Löner i det allmänna tjänste- och arbetskollektivavtal för välfärdssektorn (VÄLKA). Genom att precisera dessa principer har man i välfärdsområdet utarbetat de principer enligt vilka man avser genomföra resultatbonusförsöket genom pilotprojekt på högst tre arbetsplatser eller motsvarande. Med hjälp av pilotprojekten insamlas erfarenheter av modellen ur såväl ledningens som personalens perspektiv. Pilotprojekten pågår till slutet av oktober 2025. Därefter ska principerna preciseras baserat på de erfarenheter som fåtts och beslut fattas om fortsättningen för bonusen.

Principerna har diskuterats med representanter för personalen i HR-kommittén 16.1.2025.

Målet för pilotprojektet för resultatbonusen är följande:

  • Bidra till uppnåendet av välfärdsområdets mål.
  • Driva en förändring av verksamhetskulturen och ledarskapslöftet som formulerats för detta ändamål i riktning mot ett målinriktat ledarskap och styra hela organisationen mot målinriktad verksamhet. Modellera mätare för och uppföljning av mål.
  • Skapa en grund för utvidgande av resultatbonusen, så att man med hjälp av pilotprojektet kan ta fram välfungerande anvisningar och regler för bonusen.

Urvalskriterierna för pilotprojekt för resultatbonusen:

  • Riktas till områden där man exempelvis i analyser av produktionssätten konstaterat behov av tydliga förbättrings- eller effektiviseringsåtgärder och som ingår genomförandet av åtgärderna i reformprogrammet.
  • Är målinriktade, mätbara och verkningsfulla och bidrar på så sätt till modellen för belöning av goda resultat i heala välfärdsområdet.
  • Gäller åtgärder vars mål
  • satts för 2025 och varifrån man kan härleda mål till 30.10.2025, kan följas upp/verifieras.
  • Personalen har en genuin möjlighet att påverka åtgärdens mål genom sitt eget arbete. Ett pilotprojekt kan högst omfatta ett uppgiftsområde, men helst ska det omfatta en helhet som leds av en närchef.

Urvalsprocess för pilotprojekt för resultatbonusen:

  • Välfärdsområdesfullmäktige beslutar de allmänna principerna för resultatbonusen vid sitt sammanträde 11.2.2025.
  • Sektorerna lämnar förslag på pilotprojekt senast 5.3.2025.
    • Högst ett förslag/sektor
    • I förslaget ska man beskriva teamet/arbetsgruppen e.d. som föreslås och ange en motivering, beskriva mål, mätare och målnivåer, antalet arbetstagare i teamet/arbetsgruppen e.d., den potentiella kostnadsnyttan och övriga fördelar av att uppnå målen. Välfärdsområdesdirektören fattar beslut om pilotprojekten.
  • Teamen/arbetsgrupperna får besked om sitt pilotprojekt 11.3.2025.
  • Teamens/arbetsgruppernas personal och närmaste ledning får coachning om tanken bakom resultatbonusen och sina egna påverkansmöjligheter i genomförandet av målen.

Bonusen är högst 500 euro per medarbetare, dock så att den sammanlagda kostnaden för pilotprojektet får vara högst 100 000 euro. Summan som betalas bestäms baserat på hur de uppsatta målen uppnås. I välfärdsområdets budget har inget separat anslag reserverats för pilotprojekten, utan dessa betalas ur anslagen för medarbetarnas arbetsenhet. Arbetsenhetens anslag kan överskridas på grund av bonusen.

Bedömning av förslagets effekter:
Ur ledningens perspektiv betjänar resultatbonusen ledningen, välfärdsområdets målbild att ställa om till målinriktad verksamhet där en väsentlig del av ledningsrollen är coachande ledarskap via målsättningar, mod att vägleda till framgångar och vid behov ingripa samt även belöningar för framgångar. Belöning av arbetsgruppen eller en motsvarande enhet styr mot arbete tillsammans, gemensam organisering och samordning av arbetet och därigenom gemensamt ansvarstagande och gemensamma prestationer.

Ur personalens perspektiv förbättrar resultatbonusen personalupplevelsen om och när bonusen upplevs som rättvis och om och när personalen kan påverka bonusen genom sin egen arbetsinsats. Med hjälp av bonusen vänjer man sig vid mätare, mål och uppföljning av prestationer samt vid kontinuerlig förbättring. Ur perspektivet för likabehandling är resultatbonusförsöket naturligtvis en utmaning, eftersom det i pilotprojektfasen endast berör en liten del av personalen. Eftersom pilotprojekten endast berör en liten personalgrupp kan en del av personalen uppleva detta som orättvist, då man står utanför resultatbonusen under 2025 oavsett hur fantastiska resultat man producerar. Å andra sidan är det meningsfullt att testa resultatbonusen i det tidiga skedet just genom pilotprojekt, för att kunna ta fram så välfungerande principer för bestämning av resultatbonusen för hela välfärdsområdet som möjligt.

För verksamheten i välfärdsområdet har bonusen betydelse i form av bättre resultat och genom att välfärdsområdet uppnår sina strategiska mål, alltså målinriktat arbete och produktivitet.

För kunderna uppstår nytta genom den effekt som resultatbonusen har i form av en effektivare verksamhet. I valet av pilotprojekt viktas de, vars mätare innehåller kvalitetsmål för tjänsten som kunderna får. Principerna för resultatbonusförsöket lämnas till välfärdsområdesstyrelsen för godkännande, eftersom enligt 24 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde svarar välfärdsområdesstyrelsen för de allmänna principerna för personalpolitiken.

Resultatbonusförsökets resultat utvärderas i november 2025. Principerna preciseras och finslipas baserat på de ändringsbehov som upptäcks. Resultatbonusförsöket rapporteras till välfärdsområdesstyrelsen i december 2025 och preliminärt är avsikten att välfärdsområdesstyrelsen ska kunna fatta ett mer specifikt beslut om välfärdsområdets resultatbonusmodell i början av 2026.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

  1. godkänna principerna för resultatbonusförsöket för år 2025 enligt beskrivningen ovan;
  2. konstatera att resultatbonusförsökets resultat utvärderas i november 2025. Principerna preciseras och finslipas baserat på de ändringsbehov som upptäcks. Resultatbonusförsöket rapporteras till välfärdsområdesstyrelsen i december 2025. Preliminärt är avsikten att välfärdsområdesstyrelsen ska kunna fatta ett mer specifikt beslut om välfärdsområdets resultatbonusmodell i början av 2026.

Beslut

Välfärdsområdessytrelsen beslutade enhälligt att återremittera ärendet för ny beredning.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.