Områdesfullmäktige, möte 08-03-2022

Protokollet är granskat

§ 11 Inrättande av en tjänst som välfärdsområdesdirektör

VAKEDno-2022-14

Beskrivning

Temporärt beredningsorgan 16.2.2022 § 14
Välfärdsområdesfullmäktige, 08.03.2022

Enligt lagen om välfärdsområden (välfärdsområdeslagen) 42 § sker välfärdsområdets ledning i enlighet med välfärdsområdesstrategin som välfärdsområdesfullmäktige har godkänt. Välfärdsområdesstyrelsen leder välfärdsområdets verksamhet, förvaltning och ekonomi. Välfärdsområdesdirektören, som är underställd välfärdsområdesstyrelsen, leder välfärdsområdets förvaltning, skötsel av ekonomi och övriga verksamhet.

Enligt 45 § i lagen väljer välfärdsområdesfullmäktige välfärdsområdesdirektören. Välfärdsområdesdirektören kan väljas antingen tills vidare eller för viss tid och hen står i tjänsteförhållande till välfärdsområdet. Om ingen vid valet av välfärdsområdesdirektör fått över hälften av de avgivna rösterna förrättas ett nytt val mellan de två som fått flest röster. I detta val blir den vald som fått flest röster. Välfärdsområdesdirektören har rätt att uttala sig i välfärdsområdesstyrelsens namn och att få information om välfärdsområdet och ta del av handlingar om inte dessa omfattas av regler om sekretess.

Enligt välfärdsområdeslagen 46 § ska välfärdsområdet och välfärdsområdesdirektören ingå ett direktörsavtal i vilket det avtalas om förutsättningarna för att leda välfärdsområdet. Välfärdsområdesstyrelsen godkänner direktörsavtalet. Direktörsavtalet kan innehålla bestämmelser om arbetsfördelningen mellan välfärdsområdesdirektören och ordföranden för välfärdsområdesstyrelsen då det gäller ledningen av välfärdsområdet. Då det i avtalet ingår bestämmelser om arbetsfördelningen bör förvaltningsstadgans bestämmelser beaktas. Direktörsavtalet kan innehålla bestämmelser om förfaringssätt för hur man i stället för förfarandet i 47 § löser meningsskiljaktigheter då det gäller skötseln av tjänsten som direktör. I direktörsavtalet kan man därmed förutom förfaringssätt komma överens om det avgångsvederlag som betalas till direktören.

Enligt 47 § i lagen kan välfärdsområdesfullmäktige säga upp välfärdsområdesdirektören eller förflytta direktören till andra uppgifter, om denne har förlorat välfärdsområdesfullmäktiges förtroende. Saken väcks på framställning av välfärdsområdesstyrelsen eller om minst en fjärdedel av ledamöterna i välfärdsområdesfullmäktige har tagit initiativ till det. När saken bereds ska direktören underrättas om vad förlusten av förtroende grundar sig på och hen ges tillfälle att bli hörd. För uppsägning eller förflyttning av direktören till andra uppgifter krävs att minst två tredjedelar av alla ledamöter understöder beslutet.  Beslutet får verkställas omedelbart. Samtidigt kan direktören befrias från sina uppgifter.

Enligt 125 § 2 mom. i grundlagen är skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd de allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster. Enligt lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden 6 § ska den som anställs i ett tjänsteförhållande dessutom ha särskilt föreskriven eller av välfärdsområdet bestämd särskild behörighet. En person kan anställas i tjänsteförhållande för viss tid oberoende av de särskilda behörighetsvillkoren, om det föreskrivs särskilt om det eller välfärdsområdet av särskilda skäl beslutar något annat i ett enskilt fall. Endast personer som fyllt 18 år kan anställas i tjänsteförhållande.

Välfärdsområdet kan genom beslut skärpa de behörighetsvillkor som föreskrivs i lag eller förordning. Däremot kan välfärdsområdet inte besluta om att lätta på behörighetsvillkoren. När behörighetsvillkoren inte regleras med lag eller förordning avgör en myndighet med beslutanderätt på välfärdsområdet vilka behörighetsvillkor som är ändamålsenliga för tjänsten. Behörighetsvillkoren för tjänsten kan bestämmas i förvaltningsstadgan, då tjänsten inrättas eller genom enskilda beslut. Till befogenheterna att besluta om behörighetsvillkor hör också ändring av behörighetsvillkoren.

Enligt välfärdsområdeslagens 93 § beslutar välfärdsområdesfullmäktige eller ett annat organ som fastställts i förvaltningsstadgan om inrättande och avslutande av en tjänst. Då en tjänst i vilken offentlig makt inte utövas blir ledig, avslutas den. Enligt förslaget till förvaltningsstadga 45 § beslutar välfärdsområdesfullmäktige om inrättande och avslutande av välfärdsområdesdirektörens och sektordirektörernas tjänster och om en ändring av tjänstebeteckningar. Välfärdsområdesstyrelsen beslutar om inrättande och avslutande av andra tjänster och ändring av tjänstebeteckningar. Välfärdsområdesfullmäktige beslutar om behörighetsvillkor för tjänsten som välfärdsområdesdirektör. Behörighetsvillkoren för de övriga tjänsterna beslutas då tjänsten inrättas.

Avsikten är att efter att tjänsten har inrättats och behörighetsvillkoren har fastställts lediganslår välfärdsområdesstyrelsen tjänsten som välfärdsområdesdirektör vid mötet 15.3.2022. 

Enligt lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden 4 § förutsätter anställning i tjänsteförhållande ett offentligt ansökningsförfarande, om inte något annat föreskrivs. Ansökningstiden är minst 14 kalenderdagar från det att ett tillkännagivande har offentliggjorts på det sätt som anges i 108 § i kommunallagen eller i 113 § i lagen om välfärdsområden: Enligt 5 § i lagen kan ytterligare ”i ett tjänsteförhållande som har varit offentligt ledigförklarat anställas endast en person som skriftligen har sökt det före ansökningstidens utgång och då uppfyller behörighetsvillkoren. Till ansökan ska fogas en utredning över sökandens behörighet. Till tjänsten som kommundirektör och i enlighet med fullmäktiges beslut även till ett annat tjänsteförhållande hos kommunen kan även antas en person som inte har sökt tjänsten, om hen samtycker därtill, och förutsatt att hens behörighet har utretts.” Det är därmed inte möjligt att välja välfärdsområdesdirektör genom samtyckesprincipen, utan varje sökande måste lämna in en officiell ansökan genom det offentliga ansökningsförfarandet.

Förslag

Det temporära beredningsorganet beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar:

  1. inrätta en tjänst som välfärdsområdesdirektör;
  2. att behörighetsvillkor för tjänsten som välfärdsområdesdirektör är för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och flera års ledarskapserfarenhet, kännedom om de verksamhetsområden som välfärdsområdet sköter och erfarenhet av att upprätthålla samhällsrelationer.

 

Behandling vid sammanträdet

Timo Aronkytö meddelade jäv (förvaltningslagen 28 § generalklausul) och avlägsnade sig från sammanträdet då ärendet behandlades och beslut fattades. Vice ordförande Olli Huuskonen fungerade som sammanträdets ordförande under tiden.

HR-beredningsdirektör Anne Sivula anlände till mötet som sakkunnig kl. 9.06.

Det temporära beredningsorganet godkände beslutsförslaget enhälligt efter diskussion.

Efter att beslutet hade fattats återvände Timo Aronkytö till sammanträdet och fortsatte som sammanträdets ordförande.

Beslut

Det temporära beredningsorganet beslutade efter diskussion enhälligt att föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar:

  1. inrätta en tjänst som välfärdsområdesdirektör;
  2. att behörighetsvillkor för tjänsten som välfärdsområdesdirektör är för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och flera års ledarskapserfarenhet, kännedom om de verksamhetsområden som välfärdsområdet sköter och erfarenhet av att upprätthålla samhällsrelationer.
     

Mer information om beslutet ger: HR-beredningsdirektör Anne Sivula, fornam.efternamn@vantaa.fi.

Jäv

Timo Aronkytö

__________________________________________________________________________________________

 

Välfärdsområdesfullmäktige, 08.03.2022

Beslutsförslag

Det temporära beredningsorganet föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar:

1. inrätta en tjänst som välfärdsområdesdirektör;

2. att behörighetsvillkor för tjänsten som välfärdsområdesdirektör är för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och flera års ledarskapserfarenhet, kännedom om de verksamhetsområden som välfärdsområdet sköter och erfarenhet av att upprätthålla samhällsrelationer.

 

Beslut

Välfärdsområdesfullmäktige beslutade efter diskussion enhälligt:

1. inrätta en tjänst som välfärdsområdesdirektör;

2. att behörighetsvillkor för tjänsten som välfärdsområdesdirektör är för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och flera års ledarskapserfarenhet, kännedom om de verksamhetsområden som välfärdsområdet sköter och erfarenhet av att upprätthålla samhällsrelationer samt goda skriftliga och muntliga kunskaper i finska och nöjaktiga skriftliga och muntliga kunskaper i svenska.

Mer information om beslutet ger HR-beredningsdirektör Anne Sivula, anne.sivula@vantaa.fi.

Möte hantering

Lauri Kaira och Anssi Aura avlägsnade sig från mötet medan ärendet behandlades kl. 21.09.

Välfärdsområdesfullmäktige beslutade enhälligt att i behörighetsvillkoren för välfärdsområdesdirektören lägga till goda skriftliga och muntliga kunskaper i finska och nöjaktiga skriftliga och muntliga kunskaper i svenska.