Områdesfullmäktige, möte 08-03-2022

Protokollet är granskat

§ 4 Godkännande av välfärdsområdets förvaltningsstadga

VAKEDno-2022-12

Beskrivning

Temporärt beredningsorgan, 16.02.2022, § 7
Välfärdsområdesfullmäktige, 08.03.2022

Välfärdsområdesfullmäktige utövar beslutanderätt på välfärdsområdet. Enligt lagen om välfärdsområden (välfärdsområdeslagen) 96 § får välfärdsområdesfullmäktige i förvaltningsstadgan delegera beslutanderätt till andra organ i välfärdsområdet, förtroendevalda och tjänsteinnehavare. Beslutanderätt får dock inte delegeras i ärenden som välfärdsområdesfullmäktige enligt bestämmelserna i denna lag eller i någon annan lag ska besluta om.

Beslutanderätten kan inte delegeras med ett separat beslut av välfärdsområdesfullmäktige, utan välfärdsområdesfullmäktige fattar alla beslut om delegering av beslutanderätt i förvaltningsstadgan. När välfärdsområdesfullmäktige fattar beslut om förvaltningsstadgan fastställer välfärdsområdesfullmäktige samtidigt sin position som utövare av beslutanderätten på välfärdsområdet. Fullmäktige fattar också beslut om arbetsfördelningen mellan organen och tjänsteinnehavarna och avgör om en myndighet på välfärdsområdet ska tilldelas beslutanderätten att utifrån eget beslut ytterligare vidare delegera sin beslutanderätt. Det är därmed fråga om ett av de viktigaste dokumenten då det gäller välfärdsområdets verksamhet och maktförhållanden.

Enligt välfärdsområdeslagen 95 § ska förvaltningsstadgan innehålla behövliga bestämmelser åtminstone om: 

  1. följande frågor som gäller ordnandet av förvaltningen och verksamheten: 
    a) organ och ledning;
    b) välfärdsområdesstyrelsens ordförandes uppgifter;
    c) personalorganisation;
    d) skötseln av ekonomin;
    e) granskningen av förvaltningen och ekonomin;
    f) intern kontroll, riskhantering och hantering av avtal;
     
  2. följande frågor som gäller besluts- och förvaltningsförfarandet: 
    a) delegering;
    b) organens sammanträden;
    c) inkallande av ersättare;
    d) uppgifter för organens ordförande;
    e) tillfällig sammanträdesordförande;
    f) välfärdsområdesstyrelsens företrädares och välfärdsområdesdirektörens rätt att närvara och yttra sig vid andra organs sammanträden;
    g) rätten för andra personer än ledamöterna att närvara och yttra sig vid organens sammanträden;
    h) sätten för beslutsfattande i organen och det sätt på vilket välfärdsområdet ser till att den tekniska utrustning och de tekniska förbindelser som behövs för att delta i ett elektroniskt sammanträde och elektroniskt beslutsfattande är tillgängliga;
    i) föredragning;
    j) förande, justering och delgivning av protokoll;
    k) undertecknande av handlingar;
    l) ordnandet av informationshanteringen och dokumentförvaltningen;
    m) avgifter som tas ut för handlingar eller utlämnande av uppgifter;
    n) behandling av initiativ som avses i 30 § och om den information som ges till initiativtagaren
    o) kommunikationsprinciperna;
    p) förfarandet när ett ärende tas till behandling i ett högre organ;
  3. följande frågor som gäller välfärdsområdesfullmäktiges verksamhet: 
    a) välfärdsområdesfullmäktiges sammanträdesförfarande;
    b) inkallande av en ersättare i en fullmäktigeledamots ställe;
    c) behandling av ett initiativ som tas av en ledamot;
    d) fullmäktigegrupper som ledamöterna bildat för arbetet i fullmäktige:
    e) deltagande i sammanträden och elektronisk kallelse till sammanträde;
    f) längden på ledamöternas anföranden i enskilda ärenden, om bestämmelserna behövs för att garantera sammanträdets förlopp.

Förvaltningsstadgan ska dessutom innehålla bestämmelser som behövs för att trygga tillgodoseendet av de språkliga rättigheterna i välfärdsområdets förvaltning på det sätt som anges i språklagen (423/2003) och någon annanstans i lag. 

Ett välfärdsområde som är huvudman för ett universitetssjukhus som avses i 34 § i lagen om ordnande av social- och hälsovård kan i förvaltningsstadgan bestämma att ett inom välfärdsområdets område verksamt universitet som tillhandahåller medicinsk utbildning ska utse högst två representanter och deras personliga ersättare till ett organ i välfärdsområdet, dock inte till välfärdsområdesfullmäktige eller revisionsnämnden. 

Beredningen av förvaltningsstadgan har delats in i två skeden: I det första skedet har förvaltningsstadgan beretts och meningen är att den godkänns vid välfärdsområdesfullmäktiges första möte 8.3.2022. Syftet är särskilt att fastställa välfärdsområdets organisation då det gäller de olika organen och beredningsorganisationen för 2022, fördelningen av beslutanderätten till organen samt till de tjänsteinnehavare som leder beredningen. Syftet är också att fastställa anvisningarna för förfarandet då det gäller beslutsfattandet.

I det andra skedet (3/2022–12/2022) uppdateras förvaltningsstadgan för att motsvara den personalorganisation som börjar 1.1.2023 och samtidigt bereds delegeringen av beslutanderätten då det gäller individärenden. Dessa bör vara färdiga då organisationsansvaret övergår till välfärdsområdet från och med 1.1.2023. Denna uppdatering läggs fram för välfärdsområdesfullmäktige för beslutsfattande i slutet av år 2022.

Dessutom är det meningen att förvaltningsstadgan uppdateras under årets gång, åtminstone våren 2022, och att bilda en räddningsnämnd i det skedet då Vanda och Kervo välfärdsområde och Mellersta Nylands välfärdsområde har ingått ett samarbetsavtal om räddningsverket.

Så att de organ som fastställs i förvaltningsstadgan ska kunna väljas är det meningen att förvaltningsstadgan träder i kraft genast då den har godkänts. I förvaltningsstadgan ingår bestämmelser om hur välfärdsområdets interna förvaltning och verksamhet organiseras. Av denna orsak har man ansett att förvaltningsstadgan kan tillämpas genast då den eller en ändring av den har godkänts. Om den paragraf som behandlar godkännandet av förvaltningsstadgan eller dess ändring justeras genast under fullmäktigemötet, är det möjligt att tillämpa förvaltningsstadgan på beslut som fattas vid samma sammanträde.

Bilagor:
Utkast till välfärdsområdets förvaltningsstadga

Förslag:

Det temporära beredningsorganet beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar:

  1. godkänna det bifogade utkastet till förvaltningsstadga för Vanda och Kervo välfärdsområde;
  2. att förvaltningsstadgan träder i kraft genast då den godkänns och att protokollet justeras för detta ärende redan under sammanträdet.

 

Behandling vid sammanträdet:

Föredraganden presenterade ett uppdaterat utkast av förvaltningsstadgan under sammanträdet. Efter diskussion godkände det temporära beredningsorganet föredragandens utkast till förvaltningsstadga med de ändringar som föredraganden presenterade. Det uppdaterade utkastet till förvaltningsstadga är bifogat.

Beslut:

Det temporära beredningsorganet beslutade enhälligt att föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar:

  1. godkänna det bifogade utkastet till förvaltningsstadga för Vanda och Kervo välfärdsområde;
  2. att förvaltningsstadgan träder i kraft genast då den har godkänts och att protokollet justeras för detta ärende redan under sammanträdet.

Mer information om beslutet ger ordföranden för det temporära beredningsorganet Timo Aronkytö, etunimi.sukunimi@vantaa.fi.

____________________________________________________________________________________

 

Aluevaltuusto, 08.03.2022

Liitteet:
1 Luonnos hyvinvointialueen hallintosäännöstä (pöytäkirjaversio).pdf
2 Utkast till förvaltningsstadga för välfärdsområdet (protokollversion).pdf.

Beslutsförslag

Det temporära beredningsorganet föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar:

1. godkänna den bifogade förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde;

2. att förvaltningsstadgan träder i kraft genast då den har godkänts och att protokollet justeras för detta ärende redan under sammanträdet.

Beslut

Välfärdsområdesfullmäktige beslöt efter diskussion:

1. godkänna den bifogade förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde med ovannämnda ändringar;

2. att förvaltningsstadgan träder i kraft genast då den har godkänts och att protokollet justeras för detta ärende redan under sammanträdet.

3. att välfärdsområdesfullmäktige bedömer ändringsbehoven för förvaltningsstadgan under årets gång och gör vid behov ändringar i den i slutet av år 2022. I beredningen deltar politiska grupper och förslaget läggs fram för välfärdsområdesfullmäktige av välfärdsområdesstyrelsen.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdets förändringsledare Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

----------------------

Efter att beslutet hade fattats hölls en paus i sammanträdet kl. 20.35-20.40. Ledamot Sari Multala avlägsnade sig från sammanträdet och ledamot Sakari Rokkanen anlände till mötet kl. 20.40. Ersättare i fullmäktige, Otto Aalto, flyttade från platsen som Sakari Rokkanens ersättare till Sari Multalas ersättare.

Möte hantering

Under behandlingen av ärendet hölls en paus kl. 18.11-19.30. Mika Niikko avlägsnade sig från sammanträdet medan ärendet behandlades kl. 19.47 och ersättaren, Markku Weckman, anlände i stället för honom.

Välfärdsområdesfullmäktige beslutade efter diskussion att enhälligt godkänna följande ändringar:

  • Punkt 3 läggs till beslutet. ”3 Välfärdsområdesfullmäktige bedömer ändringsbehoven för förvaltningsstadgan under årets gång och gör vid behov ändringar i den i slutet av år 2022. I beredningen deltar politiska grupper och förslaget läggs fram för välfärdsområdesfullmäktige av välfärdsområdesstyrelsen.”
  • § 3 i förvaltningsstadgan ”Välfärdsområdesstyrelsen leder välfärdsområdets verksamhet, förvaltning och ekonomi” ändras till ”Välfärdsområdesstyrelsen leder välfärdsområdets verksamhet, förvaltning och ekonomi i enlighet med den välfärdsområdesstrategi som fullmäktige har godkänt.”
  • Anteckning i § 7 i förvaltningsstadgan ”I kommunikationen används ett klart och förståeligt språk och de olika svensk- och finskspråkiga invånargruppernas behov beaktas” ändras till ”I kommunikationen används ett klart och förståeligt språk och de finsk- och svenskspråkiga samt de övriga viktigaste språkgruppernas, inklusive de teckenspråkigas, behov beaktas. Dessutom beaktas tillgänglighet i kommunikationen.”
  • Tillägg till § 9 i förvaltningsstadgan ”Välfärdsområdesfullmäktige väljer för sin mandatperiod ett fullmäktigeutskott och en fullmäktigekommitté för att behandla frågor som gäller arbetet och beslutsfattandet i fullmäktige.”
  • Tillägg till § 10 i förvaltningsstadgan ”Välfärdsområdesstyrelsen bereder välfärdsområdesstrategin som läggs fram för välfärdsområdesfullmäktige för beslut.”
  • I § 10, 11, 12, 13, 15 och 16 i förvaltningsstadgan: läggs i alla till termen ”förutom medlemmarna”, Med andra ord formuleringen ”av vilka välfärdsområdesfullmäktige väljer förutom medlemmarna” 
  • § 23 punkt 5 ”bekräfta prisen enligt de prissättningsprinciper som välfärdsområdesfullmäktige fastställt” ändras till ”bekräfta försäljningsprisen på tjänsterna enligt de prissättningsprinciper som välfärdsområdesfullmäktige fastställt”
  • § 23 i förvaltningsstadgan Välfärdsområdesstyrelsens uppgifter: Följande anteckningar tas bort:
    ”Dessutom hör det till välfärdsområdesstyrelsens befogenheter att besluta om:
    1.grunderna för klient- och andra avgifter och ersättningar:
    2.öppnande av tjänsteproduktionen för konkurrensutsättning;
    3.inrättande och avslutande av ett verksamhetsställe.”
  • § 28 i förvaltningsstadgan ändras enligt följande: ”Beslut om att ta ett ärende till välfärdsområdesstyrelsens behandling kan fattas av välfärdsområdesstyrelsen, välfärdsområdesstyrelsens ordförande, välfärdsområdesdirektören eller välfärdsområdesstyrelsens föredragande.” Tidigare formulering: ”Beslut om att ta ett ärende till välfärdsområdesstyrelsens behandling kan fattas, förutom av välfärdsområdesstyrelsen, välfärdsområdesstyrelsens ordförande och välfärdsområdesdirektören, av välfärdsområdesstyrelsens föredragande”
  • § 51 i förvaltningsstadgan ändras enligt följande: ”Välfärdsområdesfullmäktige beslutar om valet av välfärdsområdesdirektör och sektordirektörer”. Och följande mening tas bort: ”Välfärdsområdesstyrelsen beslutar om valet av sektordirektörer”
  • § 100 i förvaltningsstadgan ändras rubriken och texten enligt följande: ”§ 100 Välfärdsområdesfullmäktiges aftonskolor. Aftonskolor hålls enligt övervägande.” Tidigare formulering: § 100 aftonskolor. Aftonskolor hålls enligt övervägande av välfärdsområdesstyrelsen.”
  • I § 105 i förvaltningsstadgan tas det senare stycket bort ”Bilagor till föredragningslistan publiceras på välfärdsområdets webbplats enligt övervägande med beaktande av informationsintressena hos invånarna på välfärdsområdet.”
  • § 108 i förvaltningsstadgan ändras enligt följande: ”Ordföranden för välfärdsområdesstyrelsen och välfärdsområdesdirektören bör delta i välfärdsområdesfullmäktiges sammanträden och de har rätt att delta i diskussionen. Deras frånvaro förhindrar inte behandlingen av ärenden.” Tidigare formulering: ”Ordföranden för välfärdsområdesstyrelsen och välfärdsområdesdirektören bör delta i välfärdsområdesfullmäktiges sammanträden. Deras frånvaro förhindrar inte behandlingen av ärenden.” De tidigare nämnda personerna har rätt att delta i diskussionen, men inte i beslutsfattandet, om hen inte samtidigt är ledamot.”
  • § 113 i förvaltningsstadgan Längden på gruppanförandena ändras från 10 minuter till 5 minuter. Ny formulering: ”För att garantera sammanträdets förlopp har ordföranden rätt att i enskilda ärenden begränsa längden på ledamöternas anföranden så att ett gruppanförande kan räcka 5 minuter och ett annat anförande 3 minuter.”
  • Anteckning i § 97 i förvaltningsstadgan: ”Ledamöterna kan bilda fullmäktigegrupper för arbetet i välfärdsområdesfullmäktige. Även en ersättare som deltar i behandlingen av ett ärende kan höra till fullmäktigegruppen” Ändras till ”Ledamöterna och deras ersättare kan bilda fullmäktigegrupper för arbetet i välfärdsområdesfullmäktige.”

Omröstning 1:

Ordinarie ledamot Sami Kanerva anlände till sammanträdet kl. 20.03 och ersättaren Oskari Iivarinen avlägsnade sig från mötet.

Då diskussionen om ärendet avslutats konstaterade välfärdsområdesfullmäktiges ordförande att Lauri Kaira hade framfört ett ändringsförslag som avviker från grundförslaget, enligt vilket § 22 i förvaltningsstadgan ändras till ”Välfärdsområdesstyrelsen tillsätter en delegation för mångkulturfrågor”. Kaisa Gashaw Bibani, Vaula Norrena och Pirkko Letto stödde Lauri Kairas ändringsförslag. Eftersom det gjordes ett ändringsförslag som avvek från grundförslaget och ändringsförslaget fick understöd konstaterade välfärdsområdesfullmäktige ordförande att det är nödvändigt att rösta i ärendet. Ordföranden föreslog att omröstningen utförs med det elektroniska röstningssystemet, vilket välfärdsområdesfullmäktige godkände som omröstningssätt. JA innebar understöd för grundförslaget och NEJ understöd för Lauri Kairas ändringsförslag. 11 välfärdsområdesledamöter röstade JA och 57 välfärdsområdesledamöter röstade NEJ, vilket innebär att välfärdsområdesfullmäktige godkände Lauri Kairas ändringsförslag med rösterna 57-11.

Röstlängd:

  • JA 11: Janne Hartikainen, Toni Eskelinen, Tanja Aidanjuuri-Niemi, Teemu Purojärvi, Tiina Keskimäki, Suvi Karhu, Markku Weckman, Kai-Ari Lundell, Erika Veltheim, Nina Nummela, Marjo Vacker
  •  NEJ 57: Funda Demiri, Gashaw Kaisa Bibani, Otso Kivimäki, Patrik Karlsson, Hanna Holmberg-Soto, Marja Ahava, Pia Lohikoski, Tuire Kaimio, Lauri Kaira, Tiina Tuomela, Markku Pyykkölä, Olga Gilbert, Jouko Jääskeläinen, Minttu Sillanpää, Reija Friman, Tia Seppänen, Ranbir Sodhi, Paula Lehmuskallio, Marja Suomela, Heli Karhu, Eva Tawasoli, Sini Syrjäläinen, Mika Kasonen, Anitta Orpana, Sari Multala, Antero Eerola, Eve Rämö, Ida Tamminen, Nina Korventaival, Timo Laaninen, Sami Kanerva, Tarja Eklund, Maarit Raja-Aho, Matilda Stirkkinen, Pirkko Letto, Jari Sainio, Susanna Kaiju, Satu Ek, Vaula Norrena, Pirjo Luokkala, Tuomas Vanhanen, Anniina Pylsy, Säde Tahvanainen, Terhi Enjala, Otto Aalto, Sirkka-Liisa Kähärä, Soile Eriksson, Sari Viinikainen, Heli Hakala, Laura Tulikorpi, Riitta Särkelä, Jüri Linros, Niina Saarinen, Ulla-Maija Kopra, Tuija Haapalainen, Kimmo Kiljunen, Sirpa Siru Kauppinen
  • Blank: 0

Omröstning 2:

Ledamot Anssi Aura återvände till sammanträdet kl. 20.16.

Då diskussionen om ärendet avslutats konstaterade välfärdsområdesfullmäktiges ordförande att Suvi Karhu hade framfört ett ändringsförslag som avviker från grundförslaget för 40 § i förvaltningsstadgan: Ändringsförslaget löd enligt följande: ”Jag föreslår att beredningsdirektörerna, förändringsledaren för social- och hälsovårdsreformen och förändringsledaren för räddningsväsendet beslutar om anskaffningar, kontrakt och förbindelser vars värde är mindre än 200 000 euro. Välfärdsområdesdirektören beslutar om anskaffningar, kontrakt och förbindelser vars värde är mindre än 500 000 euro. Tanja Aidanjuuri-Niemi stödde Suvi Karhus ändringsförslag. Eftersom det gjordes ett ändringsförslag som avvek från grundförslaget och ändringsförslaget fick understöd, konstaterade välfärdsområdesfullmäktiges ordförande att det är nödvändigt att rösta i ärendet. Ordföranden föreslog att omröstningen utförs med det elektroniska röstningssystemet, vilket välfärdsområdesfullmäktige godkände som omröstningssätt. JA innebar understöd för grundförslaget och NEJ understöd för Suvi Karhus ändringsförslag. 60 välfärdsområdesledamöter röstade JA och 9 välfärdsområdesledamöter röstade NEJ, vilket innebär att välfärdsområdesfullmäktige godkände grundförslaget med rösterna 60-9.

Röstlängd:

  • JA 60: Gashaw Kaisa Bibani, Tuija Haapalainen, Ulla-Maija Kopra, Jari Sainio, Anitta Orpana, Soile Eriksson, Tiina Tuomela, Vaula Norrena, Otso Kivimäki, Jouko Jääskeläinen, Olga Gilbert, Eve Rämö, Tuomas Vanhanen, Tuire Kaimio, Sini Syrjäläinen, Funda Demiri, Paula Lehmuskallio, Ranbir Sodhi, Pirkko Letto, Sami Kanerva, Säde Tahvanainen, Riitta Särkelä, Lauri Kaira, Matilda Stirkkinen, Minttu Sillanpää, Pirjo Luokkala, Ida Tamminen, Heli Karhu, Pia Lohikoski, Sirpa Siru Kauppinen, Nina Korventaival, Heli Hakala, Mika Kasonen, Patrik Karlsson, Timo Laaninen, Marja Ahava, Reija Friman, Hanna Holmberg-Soto, Anniina Pylsy, Marjo Vacker, Terhi Enjala, Sari Viinikainen, Otto Aalto, Niina Saarinen, Sari Multala, Eva Tawasoli, Satu Ek, Maarit Raja-Aho, Tarja Eklund, Susanna Kaiju, Antero Eerola, Laura Tulikorpi, Markku Pyykkölä, Jüri Linros, Nina Nummela, Anssi Aura, Marja Suomela, Sirkka-Liisa Kähärä, Tia Seppänen, Kimmo Kiljunen
  •  NEJ 9: Suvi Karhu, Erika Veltheim, Toni Eskelinen, Janne Hartikainen, Tanja Aidanjuuri-Niemi, Teemu Purojärvi, Kai-Ari Lundell, Markku Weckman, Tiina Keskimäki
  • Blank: 0

Omröstningar 3 och 4:

Då diskussionen om ärendet avslutats konstaterade välfärdsområdesfullmäktiges ordförande att Olga Gilbert hade framfört ett ändringsförslag som avviker från grundförslaget för 139 § i förvaltningsstadgan: Ändringsförslaget löd enligt följande: ”De gröna föreslår en ändring i paragraf §139 på sidan 49 i utkastet till förvaltningsstadga: Den första meningen i stycket ersätts med följande mening: Föredragningslistan inklusive bilagor publiceras på välfärdsområdets webbplats. Den sista meningen i stycket: Bilagorna till föredragningslistan publiceras på webben efter övervägande och med beaktande av informationsintressena hos invånarna på välfärdsområdet, tas bort.” Vaula Norrena och Sirpa Siru Kauppinen stödde Olga Gilberts ändringsförslag.

Då diskussionen om ärendet avslutats konstaterade välfärdsområdesfullmäktiges ordförande att Lauri Kaira hade framfört ett ändringsförslag som avviker från grundförslaget för 139 § i förvaltningsstadgan Ändringsförslaget löd enligt följande: ”Utgångspunkten är att föredragningslistans bilagor publiceras på webben med beaktande av informationsintressena hos invånarna på välfärdsområdet.” Pirkko Letto och Pirjo Luokkala stödde Lauri Kairas ändringsförslag.

Eftersom det hade gjorts två ändringsförslag som avvek från grundförslaget och dessa fick understöd konstaterade välfärdsområdesfullmäktiges ordförande att det är nödvändigt att rösta i ärendet. Ordföranden föreslog att omröstningen utförs med det elektroniska röstningssystemet, vilket välfärdsområdesfullmäktige godkände som omröstningssätt. Först utfördes en omröstning om Olga Gilberts och Lauri Kairas ändringsförslag. JA innebar understöd för Olga Gilberts ändringsförslag och NEJ understöd för Lauri Kairas ändringsförslag. 13 välfärdsområdesledamöter röstade JA och 55 välfärdsområdesledamöter röstade NEJ och 1 välfärdsområdesledamot röstade blankt.

Röstlängd:

  • JA 13: Tiina Keskimäki, Reija Friman, Tuire Kaimio, Olga Gilbert, Vaula Norrena, Laura Tulikorpi, Teemu Purojärvi, Tia Seppänen, Eve Rämö, Eva Tawasoli, Sirpa Siru Kauppinen, Erika Veltheim, Kai-Ari Lundell
  •  NEJ 55: Otso Kivimäki, Jouko Jääskeläinen, Ranbir Sodhi, Ulla-Maija Kopra, Anitta Orpana, Anssi Aura, Heli Hakala, Tiina Tuomela, Tuija Haapalainen, Paula Lehmuskallio, Toni Eskelinen, Pirjo Luokkala, Nina Korventaival, Suvi Karhu, Timo Laaninen, Riitta Särkelä, Jari Sainio, Patrik Karlsson, Kimmo Kiljunen, Tuomas Vanhanen, Marjo Vacker, Janne Hartikainen, Nina Nummela, Sami Kanerva, Soile Eriksson, Lauri Kaira, Marja Suomela, Susanna Kaiju, Hanna Holmberg-Soto, Terhi Enjala, Markku Pyykkölä, Niina Saarinen, Säde Tahvanainen, Anniina Pylsy, Otto Aalto, Markku Weckman, Matilda Stirkkinen, Marja Ahava, Heli Karhu, Satu Ek, Sini Syrjäläinen, Jüri Linros, Tanja Aidanjuuri-Niemi, Ida Tamminen, Tarja Eklund, Minttu Sillanpää, Sari Viinikainen, Mika Kasonen, Pia Lohikoski, Pirkko Letto, Sirkka-Liisa Kähärä, Sari Multala, Maarit Raja-Aho, Funda Demiri, Antero Eerola
  • Blank: 1 Gashaw Kaisa Bibani

Efter detta genomfördes följande omröstning om Lauri Kairas ändringsförslag och grundförslaget. JA innebar understöd för grundförslaget och NEJ understöd för Lauri Kairas ändringsförslag. 0 välfärdsområdesledamöter röstade JA och 69 välfärdsområdesledamöter röstade NEJ, vilket innebär att välfärdsområdesfullmäktige godkände Lauri Kairas ändringsförslag med rösterna 69-0.

Röstlängd:

  • JA 0 
  • NEJ 69: Jouko Jääskeläinen, Pirjo Luokkala, Kimmo Kiljunen, Jari Sainio, Eve Rämö, Anitta Orpana, Anssi Aura, Tuija Haapalainen, Janne Hartikainen, Säde Tahvanainen, Ulla-Maija Kopra, Sari Multala, Tarja Eklund, Sirkka-Liisa Kähärä, Otso Kivimäki, Heli Karhu, Soile Eriksson, Tuomas Vanhanen, Paula Lehmuskallio, Nina Korventaival, Lauri Kaira, Marja Suomela, Jüri Linros, Riitta Särkelä, Patrik Karlsson, Tia Seppänen, Susanna Kaiju, Timo Laaninen, Niina Saarinen, Ida Tamminen, Reija Friman, Suvi Karhu, Olga Gilbert, Otto Aalto, Sami Kanerva, Tiina Tuomela, Sini Syrjäläinen, Matilda Stirkkinen, Pia Lohikoski, Sari Viinikainen, Markku Pyykkölä, Anniina Pylsy, Satu Ek, Hanna Holmberg-Soto, Gashaw Kaisa Bibani, Toni Eskelinen, Heli Hakala, Mika Kasonen, Marjo Vacker, Marja Ahava, Maarit Raja-Aho, Nina Nummela, Markku Weckman, Pirkko Letto, Funda Demiri, Minttu Sillanpää, Terhi Enjala, Tanja Aidanjuuri-Niemi, Tuire Kaimio, Vaula Norrena, Tiina Keskimäki, Erika Veltheim, Antero Eerola, Teemu Purojärvi, Sirpa Siru Kauppinen, Laura Tulikorpi, Kai-Ari Lundell, Ranbir Sodhi, Eva Tawasoli
  • Blank: 0