Beskrivning
Temporärt beredningsorgan, 16.02.2022, § 7
Välfärdsområdesfullmäktige, 08.03.2022
Välfärdsområdesfullmäktige utövar beslutanderätt på välfärdsområdet. Enligt lagen om välfärdsområden (välfärdsområdeslagen) 96 § får välfärdsområdesfullmäktige i förvaltningsstadgan delegera beslutanderätt till andra organ i välfärdsområdet, förtroendevalda och tjänsteinnehavare. Beslutanderätt får dock inte delegeras i ärenden som välfärdsområdesfullmäktige enligt bestämmelserna i denna lag eller i någon annan lag ska besluta om.
Beslutanderätten kan inte delegeras med ett separat beslut av välfärdsområdesfullmäktige, utan välfärdsområdesfullmäktige fattar alla beslut om delegering av beslutanderätt i förvaltningsstadgan. När välfärdsområdesfullmäktige fattar beslut om förvaltningsstadgan fastställer välfärdsområdesfullmäktige samtidigt sin position som utövare av beslutanderätten på välfärdsområdet. Fullmäktige fattar också beslut om arbetsfördelningen mellan organen och tjänsteinnehavarna och avgör om en myndighet på välfärdsområdet ska tilldelas beslutanderätten att utifrån eget beslut ytterligare vidare delegera sin beslutanderätt. Det är därmed fråga om ett av de viktigaste dokumenten då det gäller välfärdsområdets verksamhet och maktförhållanden.
Enligt välfärdsområdeslagen 95 § ska förvaltningsstadgan innehålla behövliga bestämmelser åtminstone om:
- följande frågor som gäller ordnandet av förvaltningen och verksamheten:
a) organ och ledning;
b) välfärdsområdesstyrelsens ordförandes uppgifter;
c) personalorganisation;
d) skötseln av ekonomin;
e) granskningen av förvaltningen och ekonomin;
f) intern kontroll, riskhantering och hantering av avtal;
- följande frågor som gäller besluts- och förvaltningsförfarandet:
a) delegering;
b) organens sammanträden;
c) inkallande av ersättare;
d) uppgifter för organens ordförande;
e) tillfällig sammanträdesordförande;
f) välfärdsområdesstyrelsens företrädares och välfärdsområdesdirektörens rätt att närvara och yttra sig vid andra organs sammanträden;
g) rätten för andra personer än ledamöterna att närvara och yttra sig vid organens sammanträden;
h) sätten för beslutsfattande i organen och det sätt på vilket välfärdsområdet ser till att den tekniska utrustning och de tekniska förbindelser som behövs för att delta i ett elektroniskt sammanträde och elektroniskt beslutsfattande är tillgängliga;
i) föredragning;
j) förande, justering och delgivning av protokoll;
k) undertecknande av handlingar;
l) ordnandet av informationshanteringen och dokumentförvaltningen;
m) avgifter som tas ut för handlingar eller utlämnande av uppgifter;
n) behandling av initiativ som avses i 30 § och om den information som ges till initiativtagaren
o) kommunikationsprinciperna;
p) förfarandet när ett ärende tas till behandling i ett högre organ;
- följande frågor som gäller välfärdsområdesfullmäktiges verksamhet:
a) välfärdsområdesfullmäktiges sammanträdesförfarande;
b) inkallande av en ersättare i en fullmäktigeledamots ställe;
c) behandling av ett initiativ som tas av en ledamot;
d) fullmäktigegrupper som ledamöterna bildat för arbetet i fullmäktige:
e) deltagande i sammanträden och elektronisk kallelse till sammanträde;
f) längden på ledamöternas anföranden i enskilda ärenden, om bestämmelserna behövs för att garantera sammanträdets förlopp.
Förvaltningsstadgan ska dessutom innehålla bestämmelser som behövs för att trygga tillgodoseendet av de språkliga rättigheterna i välfärdsområdets förvaltning på det sätt som anges i språklagen (423/2003) och någon annanstans i lag.
Ett välfärdsområde som är huvudman för ett universitetssjukhus som avses i 34 § i lagen om ordnande av social- och hälsovård kan i förvaltningsstadgan bestämma att ett inom välfärdsområdets område verksamt universitet som tillhandahåller medicinsk utbildning ska utse högst två representanter och deras personliga ersättare till ett organ i välfärdsområdet, dock inte till välfärdsområdesfullmäktige eller revisionsnämnden.
Beredningen av förvaltningsstadgan har delats in i två skeden: I det första skedet har förvaltningsstadgan beretts och meningen är att den godkänns vid välfärdsområdesfullmäktiges första möte 8.3.2022. Syftet är särskilt att fastställa välfärdsområdets organisation då det gäller de olika organen och beredningsorganisationen för 2022, fördelningen av beslutanderätten till organen samt till de tjänsteinnehavare som leder beredningen. Syftet är också att fastställa anvisningarna för förfarandet då det gäller beslutsfattandet.
I det andra skedet (3/2022–12/2022) uppdateras förvaltningsstadgan för att motsvara den personalorganisation som börjar 1.1.2023 och samtidigt bereds delegeringen av beslutanderätten då det gäller individärenden. Dessa bör vara färdiga då organisationsansvaret övergår till välfärdsområdet från och med 1.1.2023. Denna uppdatering läggs fram för välfärdsområdesfullmäktige för beslutsfattande i slutet av år 2022.
Dessutom är det meningen att förvaltningsstadgan uppdateras under årets gång, åtminstone våren 2022, och att bilda en räddningsnämnd i det skedet då Vanda och Kervo välfärdsområde och Mellersta Nylands välfärdsområde har ingått ett samarbetsavtal om räddningsverket.
Så att de organ som fastställs i förvaltningsstadgan ska kunna väljas är det meningen att förvaltningsstadgan träder i kraft genast då den har godkänts. I förvaltningsstadgan ingår bestämmelser om hur välfärdsområdets interna förvaltning och verksamhet organiseras. Av denna orsak har man ansett att förvaltningsstadgan kan tillämpas genast då den eller en ändring av den har godkänts. Om den paragraf som behandlar godkännandet av förvaltningsstadgan eller dess ändring justeras genast under fullmäktigemötet, är det möjligt att tillämpa förvaltningsstadgan på beslut som fattas vid samma sammanträde.
Bilagor:
Utkast till välfärdsområdets förvaltningsstadga
Förslag:
Det temporära beredningsorganet beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar:
- godkänna det bifogade utkastet till förvaltningsstadga för Vanda och Kervo välfärdsområde;
- att förvaltningsstadgan träder i kraft genast då den godkänns och att protokollet justeras för detta ärende redan under sammanträdet.
Behandling vid sammanträdet:
Föredraganden presenterade ett uppdaterat utkast av förvaltningsstadgan under sammanträdet. Efter diskussion godkände det temporära beredningsorganet föredragandens utkast till förvaltningsstadga med de ändringar som föredraganden presenterade. Det uppdaterade utkastet till förvaltningsstadga är bifogat.
Beslut:
Det temporära beredningsorganet beslutade enhälligt att föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar:
- godkänna det bifogade utkastet till förvaltningsstadga för Vanda och Kervo välfärdsområde;
- att förvaltningsstadgan träder i kraft genast då den har godkänts och att protokollet justeras för detta ärende redan under sammanträdet.
Mer information om beslutet ger ordföranden för det temporära beredningsorganet Timo Aronkytö, etunimi.sukunimi@vantaa.fi.
____________________________________________________________________________________
Aluevaltuusto, 08.03.2022
Liitteet:
1 Luonnos hyvinvointialueen hallintosäännöstä (pöytäkirjaversio).pdf
2 Utkast till förvaltningsstadga för välfärdsområdet (protokollversion).pdf.
Beslutsförslag
Det temporära beredningsorganet föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar:
1. godkänna den bifogade förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde;
2. att förvaltningsstadgan träder i kraft genast då den har godkänts och att protokollet justeras för detta ärende redan under sammanträdet.
Beslut
Välfärdsområdesfullmäktige beslöt efter diskussion:
1. godkänna den bifogade förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde med ovannämnda ändringar;
2. att förvaltningsstadgan träder i kraft genast då den har godkänts och att protokollet justeras för detta ärende redan under sammanträdet.
3. att välfärdsområdesfullmäktige bedömer ändringsbehoven för förvaltningsstadgan under årets gång och gör vid behov ändringar i den i slutet av år 2022. I beredningen deltar politiska grupper och förslaget läggs fram för välfärdsområdesfullmäktige av välfärdsområdesstyrelsen.
Mer information om beslutet ger välfärdsområdets förändringsledare Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.
----------------------
Efter att beslutet hade fattats hölls en paus i sammanträdet kl. 20.35-20.40. Ledamot Sari Multala avlägsnade sig från sammanträdet och ledamot Sakari Rokkanen anlände till mötet kl. 20.40. Ersättare i fullmäktige, Otto Aalto, flyttade från platsen som Sakari Rokkanens ersättare till Sari Multalas ersättare.