Områdesfullmäktige, möte 08-03-2022

Protokollet är granskat

§ 14 Val av revisionssamfund för Vanda och Kervo välfärdsområde för revision 2021

VAKEDno-2022-15

Beskrivning

Det temporära beredningsorganet 16.2.2022 § 17
Välfärdsområdesfullmäktige, 08.03.2022

Enligt lagen om välfärdsområden 126 § väljer välfärdsområdesfullmäktige för granskningen av förvaltningen och ekonomin en revisionssammanslutning som till ansvarig revisor ska förordna en OFGR-revisor. Enligt lagen om införande (lag om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen 616/2021) 10 § är beredningsorganets uppgift att leda beredningsarbetet i anknytning till inledningen av välfärdsområdets verksamhet och förvaltning och att välja revisor (punkt 5) i samarbete med de myndigheter vars uppgifter och personal som sköter uppgifterna övergår till välfärdsområdet.

För revisorns uppgifter tillämpas, då hen sköter uppgifterna enligt denna lag, bestämmelser för straffrättsligt tjänsteansvar. Om revisors skadeståndsskyldighet stadgas lagen om revision inom den offentliga förvaltningen och ekonomin (1142/2015). Välfärdsområdets revisionssammanslutning ska väljas som revisor för välfärdsområdets dottersammanslutning, om det inte finns ett motiverat skäl till att avvika från detta i anknytning till ordnandet av revisionen. Revisionssammanslutningen kan väljas för att granska förvaltningen och ekonomin under högst sex räkenskapsperioder. Revisionssamfundet och dess utsedda ansvariga revisor ska ha förutsättningar för att uträtta en oberoende och tillräckligt omfattande revision. Om förutsättningarna för en oberoende revision saknas ska revisorn neka att ta emot uppdraget eller avstå från det. Som revisor får enligt 80 § inte fungera en person som inte är valbar till revisionsnämnden.  

I 117 § i lagen konstateras vidare att välfärdsområdets räkenskapsperiod är ett kalenderår. Välfärdsområdesstyrelsen ska sammanställa ett bokslut för räkenskapsperioden senast i slutet av mars det år som följer efter räkenskapsperioden och lämna det till revisorerna för granskning. Revisorerna ska granska bokslutet före utgången av maj. Efter revisionen ska välfärdsområdesstyrelsen lägga fram bokslutet till behandling av välfärdsområdesfullmäktige. Välfärdsområdesfullmäktige ska behandla bokslutet före utgången av juni. 

Enligt lagen om välfärdsområden 127 § ska revisorn före utgången av maj med iakttagande av god revisionssed inom den offentliga förvaltningen granska räkenskapsperiodens förvaltning, bokföring och bokslut. Revisorn ska granska: 

  1. om välfärdsområdets förvaltning har skötts enligt lag och välfärdsområdesfullmäktiges beslut;  
  2. om välfärdsområdets bokslut och det därtill hörande koncernbokslutet samt verksamhetsberättelsen ger en rättvisande bild av välfärdsområdets resultat, ekonomiska ställning, finansiering och verksamhet enligt bestämmelserna och föreskrifterna om upprättande av bokslut och verksamhetsberättelser;  
  3. om de uppgifter som getts om grunderna för finansieringen av välfärdsområdet är riktiga; 
  4. om välfärdsområdets interna kontroll, interna revision och riskhantering samt koncernövervakningen har ordnats på behörigt sätt.  

Revisorerna ska följa välfärdsområdesfullmäktiges och revisionsnämndens anvisningar, om de inte står i strid med lag, förvaltningsstadgan eller god revisionssed. Om revisorn upptäcker väsentliga missförhållanden, ska hen utan dröjsmål informera om dessa i ett revisionsprotokoll som lämnas till välfärdsområdesstyrelsen. Revisionsprotokollet delges revisionsnämnden.  

Vanda och Kervo välfärdsområde har bett om offert av tre olika företag för att utföra revisionen för år 2021. Vanda och Kervo välfärdsområde har utfört beredningsuppgifter för välfärdsområdet från och med 1.7.2021. Revisionskostnaderna för 2021 var 0,6 milj. euro och omfattar till största del personalkostnader och anskaffning av sakkunnigtjänster.

Offerterna har ombetts insändas senast 15.2.2022 kl. 9.00 till välfärdsområdets registratur. Offerter som inkommit inom utsatt tid behandlas på det temporära beredningsorganets sammanträde. Det är fråga om en upphandling som underskrider det nationella tröskelvärdet enligt lagen om offentlig upphandling 25 §.

Förslag

Beslutsförslaget presenteras på sammanträdet.

 

Behandling vid sammanträdet

Inom utsatt tid 15.2.2022 kl. 9.00 anlände två offerter om att utföra välfärdsområdets revision för 2021. Offerter lämnades av KPMG Oy Ab och BDO Audiator Oy. De inkomna offerterna är bifogade som kompletterande material.

Ändrat beslutsförslag:

Det temporära beredningsorganet beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar:

1. att till revisionssamfund för revisionen 2021 väljs BDO Audiator Oy med OFGR, GR Minna Ainasvuori som ansvarig revisor;

2. konstatera att offerten prismässigt sett var den billigaste. Det är fråga om en upphandling som underskrider det nationella tröskelvärdet enligt lagen om offentlig upphandling 25 §. Upphandlingens uppskattade värde är 1800 euro;

3. befullmäktiga ekonomiberedningsdirektören att underteckna en uppdragsbeskrivning som utarbetas utifrån upphandlingen.

Beslut 

Det ändrade beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussion.

Mer information om beslutet ger ordföranden för det temporära beredningsorganet Timo Aronkytö, fornamn.efternamn@vantaa.fi.

___________________________________________________________________________________________________

 

Välfärdsområdesfullmäktige 8.3.2022

Kompletterande material
1. Offert BDO Audiator Oy.pdf
Sekretessbelagd, Offentlighetslagen (621/1999) 24 §
2. Offert KPMG Oy Ab.pdf
Sekretessbelagd, Offentlighetslagen (621/1999) 24 §

Beslutsförslag

Det temporära beredningsorganet föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar:

1. att till revisionssammanslutning för revisionen 2021 väljs BDO Audiator Oy med OFGR, GR Minna Ainasvuori som ansvarig revisor;

2. konstatera att offerten prismässigt sett var den billigaste. Det är fråga om en upphandling som underskrider det nationella tröskelvärdet enligt lagen om offentlig upphandling 25 §. Upphandlingens uppskattade värde är 1800 euro;

3. befullmäktiga ekonomiberedningsdirektören att underteckna en uppdragsbeskrivning som utarbetas utifrån upphandlingen.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion. 

Mer information om beslutet ger välfärdsområdets förändringsledare Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Möte hantering

HR-beredningsdirektören Anne Sivula avlägsnade sig från sammanträdet medan behandlingen av ärendet pågick kl. 21.14.