Områdesfullmäktige, möte 08-03-2022

Protokollet är granskat

§ 16 Fullmäktigemotioner

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Under sammanträdet lämnades följande fullmäktigemotioner:

  1. Undertecknad fullmäktigemotion av Centerns fullmäktigegrupp som gäller uppdatering av beredskaps- och räddningsplanen och strategin för Vanda och Kervo välfärdsområde. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 21 ledamöter. Fullmäktigemotionen löd enligt följande:

    Uppdatering av beredskaps- och räddningsplanen och strategin för Vanda och Kervo välfärdsområde
    Välfärdsområdesfullmäktige ska vidta åtgärder för att kunna garantera en störningsfri vardag då det gäller säkerheten i förändringssituationer. Ytterligare ska åtgärder vidtas för att identifiera och ha beredskap för eventuella nya bastjänster som hör till säkerheten. Uppdateringen av beredskaps- och räddningsplanen och strategin ska ske i tätt samarbete med de olika myndigheterna.”
  1. Undertecknad fullmäktigemotion av Antero Eerola som gäller offren för kriget i Ukraina. Motionen har undertecknats av 31 ledamöter. Fullmäktigemotionen löd enligt följande:

Vanda och Kervo välfärdsområde måste stöda offren för kriget i Ukraina
Den humanitära katastrofen i Ukraina blir hela tiden värre som en följd av det omfattande militära anfall som Ryssland har startat. Särskilt i Ukrainas stora städer börjar det redan vara brist på basnyttigheter, till och med på mat och mediciner. Dessutom har minst en och en halv miljon människor varit tvungna att lämna sina hem och fly ur landet undan kriget. På grund av de hela tiden pågående striderna har det varit mycket svårt att transportera den humanitära hjälp som behövs till landet.

Kriget i Ukraina har väckt en sällan skådad vilja hos finländarna att hjälpa dem som lider på grund av kriget. Även flera av de största städerna i Finland har deltagit i insamling och skickande av humanitär hjälp till krigets offer. Besluten har varit enhälliga över partigränserna. Även Vanda och Kervo välfärdsområde måste nu delta i att ge humanitär hjälp på det sätt som man finner att är bäst. Det är bråttom att hjälpa.

Med utgångspunkt av det ovan nämnda gör vi undertecknade välfärdsområdesledamöter följande fullmäktigemotion: Vanda och Kervo välfärdsområde deltar, i samarbete med kommunerna på området, i hjälpen som riktas till krigets offer i Ukraina via den internationella humanitära hjälpen. Dessutom ska välfärdsområdet förbereda sig på att hjälpa människor som flyr från kriget. Välfärdsområdesstyrelsen och välfärdsområdets ledande tjänsteinnehavare bereder och verkställer åtgärderna i anknytning till detta.”

3. Undertecknad fullmäktigemotion av de Grönas fullmäktigegrupp som gäller säkerställandet av tillräckliga tjänster inom mental- och missbrukarvården inom Vanda och Kervo välfärdsområde. Motionen har undertecknats av 12 ledamöter. Fullmäktigemotionen löd enligt följande:

Tillräckliga tjänster inom mental- och missbrukarvården måste säkerställas på Vanda och Kervo välfärdsområde
Vi står inför en mentalvårdskris. De offentliga tjänsterna inom mental- och missbrukarvården har inte motsvarat behoven före pandemin, under vilken vårdbehovet ökade märkbart jämfört med tidigare. Utmaningarna inom den mentala hälsan syns särskilt hos de unga – var femte som är född 1997 har fått något slags psykiatrisk diagnos.

OECD bedömde redan 2018 att de totala kostnaderna för problem med den mentala hälsan är 11 miljarder per år i Finland. Orsaker som hänger ihop med den mentala hälsan var redan före pandemin den största orsaken till förtidspensionering. Kostnaderna för hälsovården för en person med psykiska symptom är cirka 60 % högre än medeltalet per capita. Det är mänskligt sett både rätt och ekonomiskt hållbart att sköta den mentala hälsan hos alla invånare på Vanda och Kervo välfärdsområde innan problemen blir för stora. Många får redan hjälp av att de några gånger får psykosocialt stöd och kan diskutera med professionella. Då vi stöder de unga måste vi också se till att hela familjens orkar och att deras välmående främjas.

Vi föreslår att förutsättningarna för en lågtröskelenhet för mental- och missbrukarvård på Vanda och Kervo välfärdsområde garanteras.

Tjänsten kan till exempel vara intensifierad öppenvård som är tillgänglig utan att klienten måste köa. Det måste finnas lågtröskeltjänster för alla åldersgrupper till vilka man kan vända sig utan remiss eller tidsbeställning. Tjänsterna kan också ordnas till exempel i form av uppsökande verksamhet eller genom att utnyttja elektroniska kanaler. Välfärdsområdet måste se till att tjänsteproduktionen ökar och utvecklas så att det vid rätt tidpunkt finns tillgång till tillräckligt stöd och psykosocial hjälp till den som behöver det.

Tjänsterna kan produceras både i samarbete med HUS och med organisationer. Det är viktigt att utvärdera vårdens effekter. Som indikatorer för effekterna kan till exempel användas kötid, enkäter om kundtillfredsställelse, uppföljning av klienternas sinnesstämning och längden på arbetsoförmåga samt förändringar i denna. Innehållet i tjänsterna ska följa rekommendationerna för god medicinsk praxis.

Vi undertecknade ledamöter föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde utreder det nuvarande läget inom mental- och missbrukarvårdstjänsterna och behovet av eventuella tilläggsresurser för lågtröskeltjänster, och att det vid behov finns beredskap för detta i budgetförslaget för år 2023."

Beslut

Välfärdsområdesfullmäktige beslutade enhälligt att anteckna de inkomna fullmäktigemotionerna för kännedom och skicka dem till välfärdsområdesstyrelsen för beredning.

Mer information om beslutet ger Riikka Liljeroos, chef för beslutsberedning, Riikka. liljeroos@vantaa.fi.

Bilagor

Kompletterande material