Perustelut
Asian valmistelijat: konsernipalvelujen toimialajohtaja Mikko Hokkanen ja strategiapäällikkö Marianne Juosila
Tausta
Syksyn 2024 budjettiriihen yhteydessä hallitus linjasi, että seurantaa ja vuoropuhelua hyvinvointialueiden kanssa tiivistetään. Linjauksen taustalla on useiden hyvinvointialueiden haaste saada talous tasapainoon lain mukaiseen määräaikaan vuoden 2026 loppuun mennessä. Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen kertoi tiedotustilaisuudessaan 24.9.2024, että lakisääteisten hyvinvointialueneuvottelujen lisäksi valtio kutsuu Itä-Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Lapin, Satakunnan sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueet keskustelemaan tarkemmin ministeriöiden edustajien kanssa.
Alueiden valinta perustui kokonaisarvioon alueiden talouden tilanteesta, arvioon vuoden 2025 rahoituksesta ja tulevien vuosien sopeutustarpeesta sekä alueiden omiin arvioihin muutosohjelmiensa toimenpiteiden kustannusvaikutuksista ja niiden toteutumisesta. Hyvinvointialueiden muutostuki on valtioneuvoston yhteinen projekti, jossa tuetaan alueita talouden ja toiminnan uudistumisen ja sopeutumistoimien suunnittelussa ja toimeenpanossa.
Syksystä 2024 alkaen näiden alueiden kanssa käydään vuosittaisten lakisääteisten neuvottelujen lisäksi tarkentavat keskustelut kunkin alueen tilanteesta, uudistumisesta ja sopeutustoimien päätöksenteon tilanteesta. Muutostukiprojektin nimi perustuu ns. sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan voimaanpanolain (616/2021) muutostuki-pykälään (66 §): ”Sosiaali- ja terveysministeriö, valtiovarainministeriö ja sisäministeriö tukevat kuntia ja kuntayhtymiä sekä perustettavia hyvinvointialueita uudistuksen valmistelussa ja toteutuksessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos osallistuu osaltaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmisteluun ja toteutukseen asiantuntija-apua antamalla.”
Kyse on alueille vapaaehtoisista keskusteluista, jotka eivät ole lakisääteistä ohjausta eivätkä ensivaihe hyvinvointialuelain (611/2021) 123 §:n mukaiselle arviointimenettelylle.
Kaikille kuudelle alueelle lähetettiin 8.10.2024 valtiosihteeri kansliapäällikkönä Juha Majasen ja kansliapäällikkö Veli-Mikko Niemen ja kansliapäällikkö Kirsi Pimiän sähköpostiviesti, jossa tiedusteltiin alueen halukkuutta osallistua muutostukeen ja kutsuttiin alue muutostuen aloitustilaisuuteen ehdotettuna ajankohtana. Aluehallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 29.10.2024 § 214, ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ilmoittautui muutostukiprojektiin, kuten muutkin kutsutut alueet.
Tavoitteet
Alueille tarjottavalla muutostuella pyritään edistämään hyvinvointialueen kestävää talouden ja toiminnan suunnittelua, uudistumiskykyä sekä sopeutustoimien päätöksentekoa. Tavoitteena on, että alue nostaa keskusteluun taloutensa tasapainottamisen kannalta keskeisiä teemoja. Näissä aihepiireissä tunnistetaan keinoja, joilla alue voi edelleen uudistaa toimintaansa. Esimerkit ja vertailukohteet voivat olla ratkaisuja ja käytäntöjä, jotka jotkut muut hyvinvointialueet ovat toteuttaneet onnistuneesti ja joista alueet ovat saaneet merkittäviä hyötyjä toimintaansa ja taloutensa tasapainottamiseen. Kuuden hyvinvointialueen kanssa käytävien muutostukikeskustelujen tavoitteena on dialoginen, arvostava vuorovaikutus ja vastavuoroisuus alueen ja valtion välillä.
Muutostukikeskustelujen teemat, muutostuen sisällöt ja tuotokset muotoutuvat aluekohtaisesti. Projektin kuluessa aluekohtaisista tuotoksista keskustellaan kyseisen alueen edustajien kanssa erikseen sovittavalla tavalla.
Muutostuen toteutus
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen osalta muutostukihanke käynnistyi 8.11.2024 aloitustilaisuudella, johon osallistui mm. ministeriöiden, hyvinvointialueen ja HUSin ylintä johtoa. Tilaisuudessa käytiin läpi tilannekuvaa alueen toiminnan ja talouden kokonaistilanteesta, keskusteltiin mahdollisista teemoista, joihin alue toivoo saavansa tukea, sekä muutostukiprojektin jatkotoimista.
Muutostukikeskustelut käydään tammi-maaliskuun 2025 aikana. Muutostukikeskustelut valmistellaan ja toteutetaan valtioneuvoston nimeämissä ns. aluetiimeissä, jotka kokoontuvat alueen edustajien kanssa muutaman kerran alkuvuoden aikana.
Valtioneuvosto on laatinut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle luonnoksen muutostuen suunnitelmasta. Luonnoksessa kuvattiin neljä muutostuen muotoa, joista alue saattoi valita tilanteeseensa sopivimmat tuen muodot.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue arvioi aluetta parhaiten hyödyntäviksi jatkotyön muodoiksi
- Sosiaali- ja terveydenhuollon eräiden palveluluokkien yksikkökustannukset ja tuottavuusanalyysit
- Sairaaloiden tuottavuus ja erikoissairaanhoidon kustannusvertailu
- ICT:n, tiedonhallinnan ja digitalisaation tuottavuustarkastelu.
Ehdotetun Hyvinvointialueiden investoinnit ja kustannus-hyöty-analyysit -teeman ei arvioitu tuovan lisäarvoa VAKEn toimintaympäristössä. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen muutostuen suunnitelma 2025 on oheismateriaalina.
Muutostukikeskustelut valtioneuvoston ja alueiden välillä käydään tammi-maaliskuun 2025 aikana. Muutostuen päätteeksi järjestetään maalis-huhtikuussa aloitustilaisuuden kaltainen yhteenvetotilaisuus, johon osallistuvat hyvinvointialueen virkamiesjohtoa ja poliittisia päättäjiä sekä VM:n ja STM:n johtavia virkamiehiä ja asiantuntijoita. Tilaisuudessa esitellään ja keskustellaan muutostuen toteumista ja keskustellaan sen hyvinvointialueelle tuottamasta lisäarvosta. Valtioneuvosto laatii projektin tuloksista loppuraportin, joka julkaistaan 31.5.2025 mennessä. Loppuraportti tuodaan tiedoksi aluehallitukselle ja -valtuustolle.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.