Aluevaltuusto, kokous 12.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 66 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien henkilöstölautakunnan perustamista Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

VAKEDno-2022-67

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian valmistelija: konsernipalvelujen toimialajohtaja Mikko Hokkanen

Aluevaltuuston kokouksessa 20.12.2022 § 144 jätettiin Vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmän valtuustoaloite "Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tulee perustaa henkilöstöasioiden lautakunta". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 10 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Sote-alan kriisiytynyt henkilökuntatilanne vaatii hyvinvointialueelta uudenlaisia keinoja ratkaista alueemme henkilöstöasioita.

Henkilöstön veto- ja pitovoimaisuuden, palkkaus- ja työaikojen toimivuuden kannalta pidämme tärkeänä perustaa teemaan keskittyvän lautakunnan seuraamaan ja ottamaan isommin roolia keskeisiin henkilöstöasioihin.

Henkilöstön saatavuus, johtaminen ja pysyvyys ovat kriittisiä tekijöitä sote-uudistuksen onnistumiselle.

Mikäli henkilöstöasioiden lautakunta päätetään perustaa, ja siirtää kaikki aluehallituksen henkilöstöasiat, vältytään todennäköisesti myös aluehallituksen jäsenten esteellisyydeltä."

Aluehallitus päätti kokouksessaan 17.1.2023 § 18 merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen konsernipalvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 20.6.2023 mennessä.

Vastaus valtuustoaloitteeseen:

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen henkilöstö- ja työnantajatyö perustuu aluevaltuuston päättämään hyvinvointialuestrategiaan. Toimenpiteet, jotka strategian tavoitteiden toteuttamiseksi tehdään, suunnitellaan yhdistämällä hr-asiantuntijuus sekä toimialojen tarpeet ja näkemykset. Tavoitteena on, että hyvinvointialueen työnantajatyö on systemaattista, suunnitelmallista ja koko hyvinvointialueen kokonaisuus huomioon ottavaa.

Henkilöstö on Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tärkein voimavara. Tällä hetkellä henkilöstölinjauksia ja -periaatteita koskeva toimivalta on aluehallituksella. Hyvinvointialueesta annetun lain (611/2021) 43 §:n mukaan aluehallituksen tulee edustaa hyvinvointialuetta työnantajana ja vastata hyvinvointialueen henkilöstöpolitiikasta. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 3 §:n mukaan aluehallitus vastaa hyvinvointialueen henkilöstöpolitiikasta. Lisäksi aluehallitus päättää mm. hyvinvointialueen virkojen perustamisesta (hallintosääntö § 50), koko henkilöstöä tai merkittävää osaa henkilöstöstä koskevista paikallisista sopimuksista (hallintosääntö § 60), henkilöstöpolitiikan ja kannustavan palkkausjärjestelmän yleisperiaatteista (hallintosääntö § 23) ja mikäli toimivallasta henkilöstöasioissa ei ole säädetty laissa eikä määrätty hallintosäännössä, toimivalta on aluehallituksella (hallintosääntö § 49).

Aluehallitus on toiminta-aikanaan päättänyt muun muassa hyvinvointialueen rekrytointiperiaatteista, henkilöstön siirtopimuksista, työsuojelu- ja työympäristösopimuksesta, virkojen perustamisista, hyvinvointialueen henkilöstöeduista sekä harkinnanvaraisten merkkipäivälahjojen myöntämisen periaatteista, paikallisesta sopimuksesta koskien lomarahan maksamisen ajankohtaa, henkilöstöhallinnon palveluiden hankinnasta, henkilöstövuokrauksen hankinnan periaatteista, työterveyshuoltopalveluiden hankinnasta, tietoturva- ja tietosuojapolitiikasta, hyvinvointialuejohtajan sekä toimialajohtajien virkavaalien valmistelusta sekä lukuisista muista henkilöstöä koskevista asioista.

Kuten valtuustoaloitteessa todetaan, henkilöstön saatavuus, johtaminen ja pysyvyys ovat kriittisiä tekijöitä sote-uudistuksen onnistumiselle. Ottaen tämän huomioon, ovat henkilöstöasiat tärkeimpiä aluehallituksessa käsiteltäviä asioita. Aluehallitus toimii ylimpänä toimijana hyvinvointialueen työnantajaroolissa, ja virkavalmistelun näkemyksenä on, että tätä roolia ja vastuuta ei ole perusteltua delegoida, vaan kaikki tarvittavat henkilöstöpoliittiset keskustelut on hyvä käydä koko aluehallituksen kanssa päätösten edellyttämässä laajuudessa.

Ehdotus

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Aluevaltuuston 2. varapuheenjohtaja Anne Karjalainen poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 11.57.

Ehdotus

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Aluevaltuutetut Sari Multala ja Maarit Raja-Aho poistuivat kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 19.57. Raja-Ahon tilalle kokoukseen saapui varavaltuutettu Marjo Lipasti ja Multalan tilalle varavaltuutettu Otto Aalto.