Aluehallitus, kokous 30.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 248 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen omavalvontaohjelman sekä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen omavalvontaohjelman hyväksyminen 1.1.2023 lukien

VAKEDno-2022-575

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian valmistelijat: tiedolla johtamisen erityisasiantuntija Outi Linnolahti, riskienhallintapäällikkö Kati Tillander

Laki pelastustoimen järjestämisestä (613/2021, 16§) sekä laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021, 40§) velvoittavat, että hyvinvointialueen on lakisääteisessä toiminnassaan varmistettava omavalvonnalla tehtäviensä lainmukainen hoitaminen. Hyvinvointialueen on varmistettava palvelujen saatavuus, laatu ja vaikuttavuus. Tehtävien ja palvelujen omavalvonta on toteutettava osana niiden järjestämistä ja tuottamista. Hyvinvointialueen on laadittava järjestämisvastuuseensa kuuluvista tehtävistä ja palveluista omavalvontaohjelma.

Pelastuslaitoksen omavalvontaohjelma kattaa sekä pelastustoimen palvelut että pelastuslaitoksen tuottamat ensihoidon palvelut. Omavalvontaohjelman tavoitteena on tukea laadukkaita pelastustoimen sekä ensihoidon palveluita jatkuvan parantamisen periaatteella. Ohjelman tarkoituksena on ohjata strategisella tasolla Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen laadunhallintaa, toiminnan saatavuuden seurantaa, tuloksellisuuden ja vaikuttavuuden arviointia sekä palvelujen kehittämistä. Omavalvonnan avulla pyritään takaamaan, että pelastuslaitos pystyy tarjoamaan laadukkaita palveluja asiakkaille palvelutasopäätöksessä määritellyn palvelutason mukaisesti.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen omavalvontaohjelma koostuu kahdesta rinnakkaisesta omavalvontaohjelmasta: Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen omavalvontaohjelmasta sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen omavalvontaohjelmasta. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella pelastuslaitoksen omavalvontaohjelma tulee liitteeksi hyvinvointialueen omavalvontaohjelmaan.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen omavalvontaohjelman hyväksyy aluehallitus. Pelastuslaitoksen omavalvontaohjelma viedään käsiteltäväksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallitukseen yhdessä sosiaali- ja terveyspalvelujen omavalvontaohjelman kanssa 30.11.2022 sekä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitukseen 29.11.2022.

Ehdotus

Pelastuslautakunta päättää:

  1. hyväksyä osaltaan liitteenä olevan pelastuslaitoksen omavalvontaohjelman vuodelle 2023;
  2. esittää Vantaan ja Keravan aluehallitukselle pelastuslaitoksen omavalvontaohjelman hyväksymistä osana hyvinvointialueen omavalvontaohjelmaa;
  3. valtuuttaa pelastuslaitoksen omavalvontaohjelman valmistelijoita tekemään hyväksyttyyn pelastuslaitoksen omavalvontaohjelmaan teknisiä tarkistuksia ja korjauksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

 

Lisätietoja päätöksestä antaa pelastustoimen muutosjohtaja Jyrki Landstedt,​ jyrki. landstedt@vantaa.fi

Perustelut

Laki pelastustoimen järjestämisestä (613/2021, 16§) sekä laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021, 40§) velvoittavat, että hyvinvointialueen on lakisääteisessä toiminnassaan varmistettava omavalvonnalla tehtäviensä lainmukainen hoitaminen. Hyvinvointialueen on varmistettava palvelujen saatavuus, laatu ja vaikuttavuus. Tehtävien ja palvelujen omavalvonta on toteutettava osana niiden järjestämistä ja tuottamista. Hyvinvointialueen on laadittava järjestämisvastuuseensa kuuluvista tehtävistä ja palveluista omavalvontaohjelma.

Omavalvontaohjelma on uusi strateginen dokumentti, jossa on sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen osalta todettava, miten palvelujen toteutumista, turvallisuutta ja laatua sekä yhdenvertaisuutta seurataan ja miten havaitut puutteellisuudet korjataan. Pelastustoimen palvelujen osalta omavalvontaohjelmassa on todettava, miten palvelujen saatavuutta ja toteutumista, laatua sekä vaikuttavuutta seurataan ja miten havaitut puutteellisuudet korjataan. Vantaan ja Keravan kaupungeilla tai Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella ei ole aiemmin ollut vastaavaa dokumenttia, lainsäädännöllinen velvoite on tullut hyvinvointialueuudistuksen johdosta. Sosiaali- ja terveyspalvelujen omavalvontaohjelmaa täydentävät hyvinvointialueen asiakas- ja potilasturvallisuus- sekä lääkehoitosuunnitelmat ja yksikkökohtaiset omavalvontasuunnitelmat.

Omavalvontaohjelma sekä omavalvontaohjelman toteutumisen seurantaan perustuvat havainnot ja niiden perusteella tehtävät toimenpiteet on julkaistava julkisessa tietoverkossa ja muilla niiden julkisuutta edistävillä tavoilla. Omavalvontaohjelma julkaistaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen internetsivuilla hyväksymisen jälkeen.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen omavalvontaohjelma koostuu kahdesta rinnakkaisesta omavalvontaohjelmasta: Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen omavalvontaohjelmasta sekä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen omavalvontaohjelmasta. Sosiaali- ja terveyspalvelujen omavalvontaohjelman valmistelusta on vastannut hyvinvointialueen palvelujen valmistelu yhteistyössä eri asiantuntijoiden kanssa. Hyvinvointialueella vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen omavalvontaohjelmasta on järjestämisen tuki ja hankinnat- yksiköllä. Hyvinvointialueen pelastustoimen omavalvontaohjelman valmistelusta ja päivittämisestä vastaa Keski-Uudenmaan pelastuslaitos. Pelastuslautakunta on käsitellyt pelastuslaitoksen omavalvontaohjelman osaltaan kokouksessaan 7.11.2022 § 26.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 91 §:n mukaan aluehallitus vastaa kokonaisvaltaisen sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan sekä omavalvontaohjelman ja varautumisen että hyvän hallinnon ja lainmukaisuuden valvonnan järjestämisestä ja niiden toimeenpanon ja tuloksellisuuden valvonnasta, sekä hyväksyy omavalvontaohjelman. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla aluehallituksen toimivaltaan.

Ehdotus

 Aluehallitus päättää:

  1. hyväksyä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen omavalvontaohjelman liitteen mukaisesti 1.1.2023 lukien;
  2. hyväksyä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen omavalvontaohjelman liitteen mukaisesti 1.1.2023 lukien.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo. aronkyto@vantaa.fi.