Aluehallitus, kokous 30.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 253 Liittyminen Vantaan kaupungin Hyvinvointikertomus tutuksi ja terveellinen ravitsemus tavaksi -hankkeen osatoteuttajaksi

VAKE-2022-668

Perustelut

Asian valmistelija: juristi Tiia Tuovinen

Vantaan kaupunki toteuttaa STM-avusteista Terveyden edistämisen määräraha -hanketta ”Hyvinvointikertomus tutuksi ja terveellinen ravitsemus tavaksi” ajalla 19.4.2022-31.10.2024. Hankkeen päätoteuttajana ja hankehallinnoijana on Vantaan kaupungin Liikunnan palvelualue ja hankkeen osatoteuttajaksi esitetään liitettäväksi 1.1.2023 lähtien Vantaan ja Keravan hyvinvointialuetta. Vantaan kaupungin Liikunnan palvelualue tekee muutoshakemuksen hankkeen rahoittajalle (STM) Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen liittämisestä hankkeen osatoteuttajaksi.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue osallistuu Hyvinvointikertomus tutuksi & terveellinen ravitsemus tavaksi -hankkeen ylipainoa ehkäisevien toimintamallien kehittämiseen. Hyvinvointialueella työskenteleviä terveydenhuollon ammattilaisia osallistuu aikavälillä 1.1.2023-31.10.2024 hanketyöhön, joka sisältää ylipainon hoitopolun sekä painonhallinta- ja ravitsemusohjauksen kehittämiseen liittyviä toimenpiteitä. Lisäksi hyvinvointialueen ammattilaisille suunnitellaan hankkeen toimenpiteiden edistämiseksi koulutusta hankehenkilöstön toimesta.

Hankkeen osatoteuttajana hyvinvointialue osallistuu hankkeen omarahoitusosuuden kattamiseen, joka on jaettu puoliksi Vantaan kaupungin Liikunnan palvelualueen ja hyvinvointialueen kesken. Hankkeen omarahoitus on yhteensä 44 000 euroa, josta Liikunnan palvelualue kattaa 22 000 euroa ja hyvinvointialue 22 000 euroa. Omarahoitusosuus kattaa hankkeen edistämiseen liittyviä palvelujen osto- sekä viestintä- ja raportointikuluja. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle perustetaan 1.1.2023 alkaen hankkeen kustannuspaikka, johon osoitetaan 22 000 euron edestä hankkeen tavoitteiden edistämiseen liittyviä kuluja. Kustannuspaikka on käytössä 31.10.2024 asti ja hyvinvointialue on velvollinen antamaan hankkeen omarahoitusosuuden kustannuspaikasta kuluraportin korvauksetta Liikunnan palvelualueelle hankeaikana sekä hankeajan päätyttyä.

Hankkeen rahoittaja (STM) edellyttää säilyttämään hankkeen kustannuspaikkoihin liittyvät dokumentit 10 vuotta hankkeen päättymisen jälkeen. Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on velvollinen säilyttämään kustannuspaikkaan liittyvät dokumentit ja toimittamaan ne korvauksetta hankkeen päätoteuttajalle (Liikunnan palvelualue), rahoittajalle (STM, THL edustajana) tai tilintarkastustoimistolle heidän pyynnöstään 10 vuotta hankkeen päättymisen jälkeen avustusehtojen (liite) mukaisesti. 

Kyseessä olevan hankkeen nykyisenä hankehallinnoijana Vantaan on tullut tehdä päätös (Liite 6) muutoshakemuksen tekemisestä ja pyytää hyvinvointialueelta suostumusta osatoteuttajaksi osallistumisesta omavastuurahoitusosuudella, jotta Vantaan ja Keravan hyvinvointialue voi antaa tähän suostumuksensa ja valtionapuviranomainen tehdä päätöksen tarvittavista muutoksista hakemuksen mukaisesti. Kyseessä oleva muutoshakemus (Liite 1, Muutoshakemus hyvinvointialueen liittämiseksi hankkeen osatoteuttajaksi) siihen liitettävä suostumus (Liite 2, Osatoteuttajan (hyvinvointialueen) suostumus osallistua hankkeeseen), avustusehdot (Liite 3, Avustusehdot), hankesuunnitelma (Liite 4. Hankesuunnitelma), muutoshakemus hyvinvointialueen liittämiseksi hankkeen osatoteuttajaksi (Liite 5) ja Vantaan kaupungin päätös (Liite 6) ovat tämän päätösesityksen oheismateriaaleina.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. antaa Vantaan kaupungille ja valtionapuviranomaiselle suostumuksen liittyä Hyvinvointikertomus tutuksi ja terveellinen ravitsemus tavaksi -hankkeen osatoteuttajaksi tarvittavalla 22 000 euron omarahoitusosuudella;
  2. delegoida talousvalmistelujohtajalle oikeuden allekirjoittaa toimitettava suostumus.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa juristi Tiia Tuovinen, tiia.tuovinen2@vantaa.fi.

Kokouskäsittely

Timo Aronkytö, Olga Gilbert, Jari Sainio ja Patrik Karlsson ilmoittivat olevansa esteellisiä palvelussuhdejääviyden perusteella ja Pirjo Luokkala ja Tanja Aidanjuuri ilmoittivat olevansa esteellisiä yhteisöjääviyden perusteella. Lisäksi Sakari Rokkanen ilmoitti olevansa esteellinen yhteisöjääviyden perusteella ja poistuvansa kokouksessa loppukokouksen ajaksi. He poistuivat kokouksesta klo 10.51. Jari Sainion varalle saapui varajäsen Jouko Lindtman.

Asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen klo 10.58 Jouko Lindtman poistui kokouksesta ja Timo Aronkytö, Olga Gilbert, Jari Sainio, Patrik Karlsson, Pirjo Luokkala ja Tanja Aidanjuuri saapuivat takaisin kokoukseen.

Liitteet

Oheismateriaali