Aluehallitus, kokous 30.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 249 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lausunto luonnokseen valtioneuvoston asetukseksi hyvinvointialueiden rahoituksesta

VAKEDno-2022-679

Perustelut

Asian valmistelija: talousvalmistelujohtaja Hanna Heinikainen ja controller Pia-Kristiina Aaltonen

Valtiovarainministeriö on pyytänyt hyvinvointialueelta lausuntoa luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi hyvinvointialueiden rahoituksesta. Laki hyvinvointialueiden rahoituksesta (617/2021) ja nyt ehdotettu asetus ovat osa sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen lainsäädäntökokonaisuutta (HE 241/2020 vp).

Laki hyvinvointialueiden rahoituksesta (617/2021) tulee voimaan 1.1.2023. Lain nojalla annettavan valtioneuvoston asetuksen on tarkoitus tulla voimaan myös 1.1.2023. Asetus annetaan vuoden 2022 lopussa sen jälkeen, kun eduskunta on käsitellyt vuoden 2023 talousarvioesitykseen liittyvät hyvinvointialueiden uusia ja laajenevia tehtäviä koskevat esitykset, jotka osaltaan vaikuttavat rahoituksen määräytymistekijöiden perushintoihin.

Asetuksella annetaan tarkemmat säännökset hyvinvointialueiden hintaindeksin laskennasta (1 §), sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen rahoituksen määräytymistekijöiden perushinnoista vuodelle 2023 (2 §), hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kertoimen indikaattoreista, niiden painokertoimista sekä laskennassa käytettävistä tilastotiedoista (3 §), pelastustoimen rahoituksen riskiruutujen riskitason laskennasta sekä pelastustoimen riskikertoimen tekijöistä ja niiden painokertoimista (4 §).

Lisäksi asetuksella säädetään tarkemmin hyvinvointialueiden rahoituksen perusteena olevien laskelmien tarkistamisesta vuonna 2023 siten, että kuntien vuosina 2021 ja 2022 takautuvasti maksamat palkkaharmonisaatiokustannukset otetaan huomioon (5 §). Sääntelyn tarkoituksena on, että hyvinvointialueille siirtyvä kustannus vastaisi yhden vuoden todellisia palkkakustannuksia. Kuntien takautuvien palkkaharmonisaatiokustannusten huomioon ottamisesta säädettäisiin vastaavasti kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain nojalla annettavassa asetuksessa (7 § 1 mom.), joka on samanaikaisesti lausunnoilla.

Lausuntopyyntöön annettu esitys Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lausunnoksi on tämän päätösesityksen liitteenä.

Ehdotus

Aluehallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan lausunnon valtiovarainministeriön lausuntopyyntöön luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi hyvinvointialueiden rahoituksesta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo. aronkyto@vantaa.fi.

------------------

Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialajohtaja Hanna Mikkonen poistui kokouksesta päätöksenteon jälkeen klo 10.38.