Områdesstyrelsen, möte 30-11-2022

Protokollet är granskat

§ 249 Utlåtande av Vanda och Kervo välfärdsområde om utkastet till statsrådets förordning om finansieringen av välfärdsområdena

VAKEDno-2022-679

Beskrivning

Beredare av ärendet: ekonomiberedningsdirektör Hanna Heinikainen och controller Pia-Kristiina Aaltonen

Finansministeriet har bett om ett utlåtande av välfärdsområdet om utkastet till statsrådets förordning om finansieringen av välfärdsområdena. Lagen om välfärdsområdenas finansiering (617/2021) och den nu föreslagna förordningen är en del av lagstiftningshelheten (HE 241/2020 vp) som hör till reformen av social- och hälsovården samt räddningsväsendet.

Lagen om välfärdsområdenas finansiering (617/2021) träder i kraft 1.1.2023. Avsikten är att statsrådets förordning som utfärdas med stöd av denna lag också träder i kraft 1.1.2023. Förordningen utfärdas i slutet av år 2022 efter att riksdagen har behandlat förslagen om välfärdsområdenas nya och mera omfattande uppgifter som finns i budgetförslaget för år 2023. Dessa inverkar för sin del på grundprisen på finansieringens bestämningsfaktorer.

Förordningen fastställer närmare bestämmelser för beräkningen av välfärdsområdets prisindex (1 §),  grundprisen år 2023 på bestämningsfaktorerna för finansieringen av social- och hälsovården samt räddningsverket (2 §), indikatorer för koefficienten för främjandet av välmående och hälsa, deras viktkoefficienter och statistikuppgifter som används vid beräkningen (3 §), beräkning av risknivåer för riskrutorna vid finansieringen av räddningsväsendet samt faktorer som inverkar på räddningsväsendets riskkoefficienter och deras viktkoefficienter (4 §)

Med förordningen bestäms dessutom närmare om granskningen av de beräkningar som utgör grunden för välfärdsområdenas finansiering år 2023 på så sätt att de utgifter som kommunerna betalat retroaktivt för harmoniseringen av löner beaktas (5 §). Avsikten med regleringen är att den kostnad som övergår till välfärdsområdena skulle motsvara de verkliga lönekostnaderna för ett år. Om beaktande av kommunernas retroaktiva kostnader för löneharmonisering stadgas på motsvarande sätt i förordningen (7 § 1 mom.) som utfärdas med stöd av lagen om statsandel för kommunal basservice. Förordningen är samtidigt på remiss.

Förslaget på Vanda och Kervo välfärdsområdes utlåtande, som lämnats på begäran om utlåtande, finns bifogat till detta beslutsförslag.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar godkänna det bifogade utlåtandet, som finansministeriet begärt om ministeriets utkast till statsrådets förordning om välfärdsområdenas finansiering.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

------------------

Sektordirektören för sektorn för tjänster för barn, unga och familjer, Hanna Mikkonen, lämnade mötet efter att beslutet fattats kl. 10.38.