Områdesstyrelsen, möte 30-11-2022

Protokollet är granskat

§ 245 Inrättande av chefstjänster för stödboende inom vuxensocialarbete och vid verksamhetsenheten för klienthandledning inom äldreservice

VAKEDno-2022-14

Beskrivning

Beredare av ärendet: personaldirektör Anne Sivula

Välfärdsområdesfullmäktige har med sitt beslut 19.4.2022 § 42 inrättat sektordirektörers tjänster för sektorn för tjänster för barn, unga och familjer, sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice, sektorn för äldreservice, sektorn för hälsovårdstjänster samt sektorn för koncerntjänster. Välfärdsområdesfullmäktige har även inrättat en sektordirektörstjänst i form av en räddningsdirektörstjänst. Ytterligare har välfärdsområdesstyrelsen vid sitt möte 27.4.2022 § 61, 14.9.2022 § 165 och 5.10.2022 § 191 inrättat tjänster för välfärdsområdet enligt organisationen och beslutat om behörighetsvillkoren för dessa.

För beslutsfattande tas nu upp inrättandet av en chefstjänst för stödboendet vid boendeservicen inom serviceområdet för Vuxensocialarbete vid Vanda Kervo välfärdsområdes sektor för Vuxensocialarbete och funktionshinderservice och en chefstjänst för verksamhetsenheten för klienthandledning inom serviceområdet för Att bo hemma vid sektorn för Äldreservice. Motsvarande vakanser överförs på basis av överlåtelse av rörelse med lönepengar från Vanda och Kervo till välfärdsområdet. Ifrågavarande tjänster är för tillfället obesatta och i samband med överlåtelsen av rörelsen överförs inte tjänsteinnehavare. Tjänsterna ska inrättas på välfärdsområdet nu, så att rekryteringen kan inledas snarast möjligt. Tjänsterna besätts från och med 1.1.2023.

Inrättandet av tjänsterna stöds också av att de förändringar som sker inom organisationen och teamstrukturen för stödboende leder till att chefens arbetsbeskrivning och svårighetsgraderna för arbetsuppgiften förändras, och arbetsbeskrivningen och behörighetsvillkoren bör motsvara varandra i alla enheter. Förändringarna i teamstrukturerna har gjorts så att förändringar i tjänstens svårighetsgrad inte medför tilläggskostnader. Bakgrunden till inrättandet av chefstjänsten för verksamhetsenheten för klienthandledning är att det finns en obesatt tjänst för en ledande socialarbetare, vilken nu skulle förändras till en chefstjänst vid verksamhetsenheten. Med förändringen garanterar man att verksamhetsenheternas chefer har enhetliga titlar.

Behörigheten för tjänsten som chef för stödboendet inom Vuxensocialarbete fastställs direkt i lagstiftningen, med högre högskoleexamen som behörighetsvillkor och enligt lagen 817/2015 7§ tillräcklig legitimering och ledarskapserfarenhet.

Behörighet för tjänsten som chef för verksamhetsenheten för klienthandledning inom serviceområdet för Att bo hemma vid sektorn för Äldreservice fastställs direkt i lagstiftningen, med enligt lagen 817/2015 8 § eller lagen 559/1994 5 § tillräcklig legitimering och ledarskapsförmåga.

 

Allmänna bestämmelser om inrättandet av tjänster på välfärdsområdet

Enligt lagen om välfärdsområden 92 § står personal som är anställd av välfärdsområdet i ett tjänsteförhållande eller ett arbetsavtalsförhållande till välfärdsområdet. Om tjänsteförhållande och arbetsavtalsförhållande och om tjänste- och arbetskollektivavtalen på välfärdsområdet föreskrivs separat. En tjänst inom vilken utövas offentlig makt ska vara i form av ett tjänsteförhållande. För en dylik uppgift inrättas en tjänst. Av grundad anledning kan en person ändå anställas i ett tjänsteförhållande för en dylik uppgift även utan att det har inrättats en tjänst för uppgiften. 

Enligt lagen om välfärdsområden 93 § 1 momentet fattar välfärdsområdesfullmäktige eller något annat organ, som bestäms av välfärdsområdets förvaltningsstadga, beslut om inrättande eller indragning av en tjänst. Enligt Vanda och Kervo välfärdsområdes förvaltningsstadga 47 § fattar välfärdsområdesfullmäktige beslut om inrättande och indragning av tjänster för välfärdsområdesdirektören och sektordirektörerna samt om ändring av en tjänstebeteckning. Välfärdsområdesstyrelsen fattar beslut om inrättande och indragning av övriga tjänster samt om ändring av tjänstebeteckning. Välfärdsområdesfullmäktige fattar beslut om behörighetsvillkoren för tjänsten som välfärdsområdesdirektör. Beslut om behörighetsvillkor för övriga tjänster fattas då tjänsten inrättas. Räddningsnämnden fattar beslut om ärenden som gäller räddningsverket enligt 24 §. 

Välfärdsområdet kan genom sitt beslut fastställa stramare behörighetsvillkor än de som bestäms i lag eller förordning. Däremot kan välfärdsområdet inte fatta beslut om mindre strama behörighetsvillkor. Då behörighetsvillkoren inte bestäms i lag eller förordning, avväger välfärdsområdets behöriga myndighet vilka behörighetsvillkor som är ändamålsenliga för tjänsten. Behörighetsvillkoren för en tjänst kan bestämmas med en föreskrift i förvaltningsstadgan, då tjänsten inrättas eller med enskilda beslut. Till behörigheten att fatta beslut om behörighetsvillkor hör också att ändra behörighetsvillkoren. 

Tjänster som inrättas på Vanda och Kervo välfärdsområde är gemensamma tjänster för välfärdsområdet. Då välfärdsområdet inleder sin verksamhet placeras de inrättade tjänsterna på särskilda verksamhetsområden och serviceområden. De tjänster som nu föreslås inrättas placeras då välfärdsområdet inleder sin verksamhet på verksamhetsområdet för vuxensocialarbete och funktionshinderservice och på verksamhetsområdet för äldreservice, tjänsternas arbetsuppgifter omfattar utövande av offentlig makt.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

  1. inrätta en chefstjänst för stödboende. Tjänsten placeras då välfärdsområdet inleder sin verksamhet på verksamhetsområdet för vuxensocialarbete och funktionshinderservice. Välfärdsområdesstyrelsen beslutar även att behörighetsvillkor för tjänsten är högre högskoleexamen samt enligt lagen 817/2015 7 § legitimering och tillräcklig ledarskapsförmåga.
  2. inrätta en chefstjänst för verksamhetsenheten för klienthandledning inom serviceområdet äldreservice. Tjänsten placeras då välfärdsområdet inleder sin verksamhet på verksamhetsområdet för äldreservice. Välfärdsområdesstyrelsen beslutar dessutom att behörighetsvillkor för tjänsten är enligt lagen 817/2015 8 § eller lagen 559/1994 5 § tillräcklig legitimering och ledarskapsförmåga.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.