Områdesstyrelsen, möte 30-11-2022

Protokollet är granskat

§ 251 Svar på fullmäktigemotionen om uppdateringen av beredskaps- och räddningsplanen samt strategin för Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Ärendets beredare: räddningsverkets beredningsdirektör Jussi Rahikainen

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 8.3.2022 § 16 lämnade Centerns fullmäktigegrupp en fullmäktigemotion om uppdateringen av beredskaps- och räddningsplanen samt strategin för Vanda och Kervo välfärdsområde. 21 ledamöter har undertecknat fullmäktigemotionen. Fullmäktigemotionen var formulerad enligt följande:

Uppdatering av beredskaps- och räddningsplanen samt strategin för Vanda-Kervo välfärdsområde
Välfärdsområdesfullmäktige bör vidta åtgärder så att en fungerande vardag utan störningar kan garanteras i förändringssituationer då det gäller säkerheten. Åtgärder ska också vidtas för att kunna identifiera eventuella nya servicebehov då det gäller säkerhet samt för att förbereda sig inför detta. Uppdateringen av beredskaps- och räddningsplanen samt strategin ska göras i nära samarbete med olika myndigheter.”

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade vid sitt möte 7.4.2022 § 47 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka motionen vidare till räddningsverkets beredningsdirektör för beredning.  

Svar på fullmäktigemotionen:

Vanda och Kervo välfärdsområdes säkerhets- och beredskapsenhet, som grundats i anslutning till räddningsverket, ansvarar för processerna som hör till riskhantering och säkerhets- och beredskapsplanering på välfärdsområdet. Enheten ansvarar även för upprätthållandet av ledningens operativa beredskap vid störningssituationer och undantagsförhållanden.

Till säkerhets- och beredskapsenhetens uppgifter hör också att koordinera, handleda och ge rådgivning i frågor som gäller välfärdsområdets interna säkerhet, gemensamma beredskap och beredskapsplanering. Enheten ansvarar även för utbildning i säkerhet och beredskap. Enheten för organisationellt stöd och upphandlingar ansvarar för övervakningen av privata serviceproducenter, bland annat då det gäller beredskapsplaner.

Beredningen har skett i samarbete med olika myndigheter och kommunernas säkerhetschefer eller motsvarande, för att på så sätt garantera att informationen som överförs och kontaktytorna beaktas. Personalen som deltar i beredningen av välfärdsområdets beredskap deltar redan nu i riskbedömningsarbetet i Nyland. I den lokala riskbedömningen beaktas även den Nationella riskbedömningen (preliminärt färdig 3/2023).

Uppdateringen och förnyandet av välfärdsområdets säkerhets-, beredskaps- och räddningsplaner koordineras av säkerhets- och beredskapsenheten. Vid årsskiftet försäkras nivån på ledarskapsförmågan vid störningssituationer och undantagsförhållanden. Uppdateringen av säkerhets- och beredskapsplanerna är en fortgående process, vars första skede genomförs under år 2023.

En ledningsgrupp för säkerhet och beredskap leder säkerheten och beredskapen. Ledningsgruppen utnämns av välfärdsområdesdirektören, som också är ordförande för gruppen. Som sekretariat fungerar personalen vid säkerhets- och beredskapsenheten. I ledningsgruppen finns representanter från välfärdsområdets alla verksamhetsområden. Varje chef inom en förvaltningsenhet ansvarar för sin del för planering, förverkligande och förankring av organisationens säkerhet och beredskapsåtgärder.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige antecknar den inkomna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar att fullmäktigemotionen är slutbehandlad.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.