Aluevaltuusto, kokous 29.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 30 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien hyvinvointialueen toimijoiden perehdyttämistä YK:n vammaissopimukseen sekä aluevaltuuston kokousten saavutettavuuden kehittämistä

VAKEDno-2023-36

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian valmistelijat: aikuissosiaalityön ja vammaisten palvelujen toimialajohtaja Kirsi Leväpelto, viestintäjohtaja Leena-Mari Tanskanen sekä brändi ja monikielinen viestintä -tehtäväalueen tehtäväaluepäällikkö Mia Flygar

Aluevaltuuston kokouksessa 23.10.2023 § 113 jätettiin Elina Nykyrin valtuustoaloite "Perehdytetään hyvinvointialueen toimijat YK:n vammaissopimukseen sekä kehitetään aluevaltuuston kokousten saavutettavuutta". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 22 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti: 

"Me allekirjoittaneet haluamme kehittää Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen toiminnan saavutettavuutta ja yhdenvertaisuutta. Esitämme, että a) aluevaltuuston kokoukset simultaanitulkataan suomalaiselle viittomakielelle, b) aluevaltuuston kokoukset verkkolähetykset (tai niiden tallenteet) tekstitetään, c) aluevaltuuston kokousten verkkolähetykset käännetään reaaliaikaisesti (eli suomenkielisen keskustelun aikana tekstitys on ruotsiksi ja ruotsinkielisen keskustelun aikana tekstitys on suomeksi, esimerkkiä otetaan Länsi-Uudenmaan alueelta) sekä d) hyvinvointialueen luottamushenkilöt ja työntekijät perehdytetään YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevaan yleissopimukseen (lyhyesti: YK:n vammaissopimus). Ehdotamme, että perehdyttäminen suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä alueen vammaisneuvoston ja vammaisjärjestöjen kanssa. 

Sekä YK:n vammaissopimus että yhdenvertaisuuslaki edellyttävät, että vammaisilla henkilöillä on valtaväestöön nähden yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Hyvinvointialueen onkin huomioitava kaikessa toiminnassaan esteettömyys ja saavutettavuus. Vain jos asukas kykenee seuraamaan alueensa valtuuston kokouksia, on hänellä mahdollisuus vaikuttaa alueensa päätöksentekoon. Aluevaltuuston kokousten tulkkaamisesta suomalaiselle viittomakielelle hyötyisivät etenkin viittomakieltä taitava kuurot, kuuroutuneet ja kuulovammaiset henkilöt. Aluevaltuuston kokousten (tai niiden tallenteiden) tekstittämisestä hyötyisivät puolestaan etenkin huonokuuloiset ja/tai muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvat henkilö (lyhyesti: muunkieliset). 

Vantaan ja Keravan hallintosäännön 7 pykälässä todetaan: ”Viestinnässä käytetään selkeää ja ymmärrettävää kieltä ja otetaan huomioon suomen ja ruotsinkielisten sekä muiden tärkeimpien kieliryhmien, mukaan lukien viittomakielisten, tarpeet. Lisäksi viestinnässä huomioidaan saavutettavuus ja esteettömyys.” Sekä EU:n saavutettavuusdirektiivi että siitä seuraava laki digitaalisten palveluiden tarjoamisesta edellyttävät digitaalisten palveluiden, kuten aluevaltuuston kokousten verkkotallenteiden, saavutettavuutta. Lain mukaan julkisen toimijan tuottama verkkotallenne on tekstitettävä ja /tai tulkattava viittomakielelle, jos se jää Internettiin yli 14 vuorokaudeksi. 

Suomessa on noin 10 000–14 000 suomalaista viittomakieltä taitavaa henkilöä. Arviolta 5500 Suomessa asuvan äidinkieli on suomalainen viittomakieli. Suomessa elää noin 5000 syntymästään saakka kuuroa henkilöä ja 3000 myöhemmin elämässään kuuroutunutta ihmistä. Kuulovammaisia henkilöitä on Suomessa noin 800 000. (Lähde: https://oikeusministerio.fi/viittomakielet, https://oikeusministerio.fi/viittomakielet ja https://www.kuuloliitto.fi/kuulo/). 

Vuoden 2022 lopussa Vantaalla ja Keravalla asui aviolta 28 500 vammaista ihmistä ja 56 491 muunkielistä henkilöä. 85 000 vantaalaisen tai keravalaisen voidaan siis arvioida hyötyvän aluevaltuuston kokousten tekstityksestä tai viittomakielelle tulkkaamisesta. Vantaan ja Keravan väkiluku oli vuoden 2022 lopussa 280 495. (Lähde: https://vakehyva.fi/sites/default/files/document/Alueellinen%20hyvinvointikertomus%20ja%20- suunnitelma_luonnos_080923.pdf). 

Me allekirjoittaneet haluamme edistää yhteiskunnalliseen päätöksentekoon osallistumisen ja sen seuraamisen saavutettavuutta. Yhteiskunnallisen päätöksenteon on oltava saavutettavaa kaikille. Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon on oltava kaiken julkisen toiminnan lähtökohta. Se ei saa olla kustannuskysymys”. 

Aluehallitus päätti kokouksessaan 7.11.2023 § 273 merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen konsernipalvelujen toimialajohtajan ja aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 23.4.2024 mennessä.

Vastaus valtuustoaloitteeseen

YK:n vammaissopimus on asiakirja, joka korostaa vammaisten henkilöiden oikeuksia ja osallistumista yhteiskuntaan. Hyvinvointialueen toimijoiden perehdyttäminen tähän sopimukseen on tärkeää, koska se antaa heille tarvittavat tiedot ja ymmärryksen siitä, miten vammaisten henkilöiden oikeuksia voidaan käytännössä edistää.  Samalla asiakirja tukee päätöksentekoa, edistäen linjakkuutta sopimuksen periaatteiden kanssa ja tavoitetta vahvistaa vammaisten henkilöiden tasavertaista osallistumista yhteiskuntaan. Hyvinvointialueen aluevaltuuston kokousten saavutettavuuden parantaminen on tärkeää, jotta kaikki poliittiset päättäjät voivat osallistua päätöksentekoon yhdenvertaisesti ja kokousta seuraava yleisö saa tietoa reaaliaikaisesti. Kokousten esteettömyyden ja saavutettavuuden parantaminen, esimerkiksi tarjoamalla tulkkauspalveluita, esteettömiä tiloja ja mahdollistamalla osallistuminen etäyhteydellä, ovat keskeisiä toimenpiteitä kohti tasa-arvoisempaa päätöksentekoa ja vahvistavat vammaisten henkilöiden osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun. 

Valtuustoaloitteessa viitataan Vantaan ja Keravan hallintosääntöön, jossa määritellään selkeästi viestinnän vaatimukset, jotka ottavat huomioon eri kieliryhmien tarpeet, myös viittomakielisten. EU:n saavutettavuusdirektiivi ja siihen liittyvä lainsäädäntö asettavat digitaalisille palveluille, kuten aluevaltuuston kokousten verkkotallenteille, tarkat saavutettavuusvaatimukset. Tämä edistää vammaisten henkilöiden osallisuutta yhteiskunnassa ja varmistaa, että kaikki hyvinvointialueen asukkaat voivat hyödyntää tarjottuja digitaalisia palveluita sekä niistä saatavaa tietoa tasapuolisesti.  

Aluevaltuuston kokousten tallenteet lähetetään tekstitettäväksi heti kokouksen jälkeen, kokoustallenteen valmistuttua. Käytäntö on aloitettu vuoden 2024 alusta. Tekstitetyt kokoustallenteet löytyvät hyvinvointialueen YouTube-kanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/channel/UCFnwwwOz1lKVm_NZbQ50Dnw 

Hyvinvointialue kartoittaa erilaisia tekoälyyn perustuvia työkaluja, kuten käännösmahdollisuuksia, parhaillaan. Yksi luonteva kohde, jossa AI-käännöksiä voisi hyödyntää, ovat aluevaltuuston kokoukset. Tekoälytyökalun avulla suomenkielinen keskustelu kokouksessa voitaisiin kääntää reaaliajassa esimerkiksi ruotsin kielelle, ja päin vastoin. Tekoälyyn perustuva käännöstyökalu mahdollistaa myös muiden hyvinvointialueen kieliryhmien huomioimisen. Asian selvittämistä jatketaan.  

Valtuustoaloite esiteltiin vammaisneuvoston kokouksessa 15.2.2024. Vammaisneuvosto totesi päätöksessään, että vammaisneuvosto tukee jätettyä valtuustoaloitetta koskien hyvinvointialueen toimijoiden perehdyttämistyä YK:n vammaissopimukseen sekä aluevaltuuston kokousten saavutettavuuden kehittämistä ja sitoutuu aloitteen tavoitteisiin. Perehdytyksen järjestämisen käytännön toteutusta on tarkoitus käsitellä vielä tulevassa vammaisneuvoston kokouksessa 18.4.2024 ja sopia sen pohjalta tarvittavista toimenpiteistä. Perehdytys suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä hyvinvointialueen vammaisjärjestöjen kanssa. Yhteistyölähtöisellä menetelmällä perehdytys ei rajoitu pelkästään tiedon jakamiseen, vaan se myös rakentaa siltoja eri sidosryhmien välille, mikä edistää sitoutumista vammaissopimuksen periaatteiden käytännön toteuttamiseen.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. antaa Elina Nykyrille ja 22 muulle valtuustoaloitteen allekirjoittaneelle aluevaltuutetuille yllä selostusosassa olevan vastauksen valtuustoaloitteeseen; 
  2. esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoa päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Ehdotus

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.