Perustelut
Asian valmistelija: suun terveydenhuollon palvelujen palvelualuejohtaja Helena Salusjärvi-Juopperi
Aluevaltuuston kokouksessaan 29.4.2024 § 23 hyväksymässä palveluverkkosuunnitelmassa todetaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen suun terveydenhuollon palveluverkon olevan hajanainen. Noin puolet hoitoloista on 70–80-luvuilla perustettuja pieniä yksikköjä, jotka sijaitsevat koulujen yhteydessä. Kyseiset hoitolat ovat rakennusteknisesti elinkaarensa päässä ja useat koulut ovat ilmoittaneet tarvitsevansa tilat omaan käyttöönsä. Nämä hoitolat ovat usein vaikeasti aikuis- ja etenkin vanhusväestön saavutettavissa.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelman mukaan tulevaisuudessa suun terveydenhuollon yksiköt, hammashoitolat, sijaitsevat terveysasemien tai sairaalan yhteydessä. Tämä mahdollistaa synergiaedun tukipalveluissa, monisairaiden henkilöiden hoidossa yhteistoiminnan terveysasemien tai sairaalan kanssa sekä hyvän saavutettavuuden.
Martinlaakson terveysasemalle on tarkoitus avata uusi hammashoitola arviolta 1.9.2025. Palveluverkkosuunnitelman mukaisesti uuteen, isompaan yksikköön terveysaseman tiloihin siirtyy Kivimäen koulun hammashoitola ja Martinlaakson koulun hammashoitola. Koska Kivimäen koululla alkaa kesäkuun alussa sisäilmaongelmista johtuva remontti, joudutaan hammashoitolan toiminta päättämään Kivimäen koululla jo kesäkuussa. Kivimäen koulun hammashoitolan toiminta siirtyy Martinlaakson terveysaseman uuteen hammashoitolaan uuden hammashoitolan auetessa syksyllä. Martinlaakson koulun hammashoitolan toiminta jatkuu vielä kesän yli normaalisti eli toiminta siirtyy vasta, kun uusi hammashoitola Martinlaakson terveysasemalla on toiminnassa.
Keskittämällä palvelut isompiin yksiköihin tuetaan henkilöstön veto- ja pitovoimaa. Pieniin, elinkaarensa päässä oleviin hoitoloihin ei saada rekrytoitua henkilökuntaa. Lisäksi tarpeeksi isoon yksikköön on kannattavaa investoida laitteita, jotka mahdollistavat nykystandardien mukaisen laadukkaan hoidon. Liikkuvilla yksiköillä, kuten autohoitolalla ja pop-up-hoitoyksiköllä käydään kouluilla sekä vanhus- ja vammaispalvelujen yksiköissä.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 34 §:n kohdan 4 nojalla palvelualuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää toimipisteen tilapäisestä sulkemisesta tai siirrosta enintään kahden kuukauden ajaksi. Toimipisteen tilapäistä sulkemista tai siirtoa koskevia päätöksiä ei voida ketjuttaa tätä pidemmäksi ajaksi. Pidempiaikaisista siirroista päättää aluehallitus.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 24 §:n mukaisesti aluehallitus johtaa hyvinvointialueen toimintaa, hallintoa ja taloutta. Mikäli toimivallasta ei ole säädetty laissa eikä määrätty hallintosäännössä tai edelleen delegointipäätöksessä, toimivalta on aluehallituksella. Edellä mainitulla perusteella aluehallitus päättää uusien yksiköiden perustamisista.
Kyseessä on uudistusohjelman mukainen toimenpide ja lisäksi muutokset ovat tarpeen koulujen tilamuutoksista johtuen. Tilavuokrissa Martinlaakson terveysaseman hammashoitolan perustaminen ja Kivimäen ja Martinlaakson koulujen hammashoitoloiden siirtäminen perustettavaan hammashoitolaan tulee nostamaan hyvinvointialueen tilavuokrakustannuksia noin 74 000 eurolla/vuosi. Nämä kustannukset katetaan kuitenkin kasvavilla asiakasmaksutuloilla.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.