Perustelut
Asian valmistelijat: Erityisasiantuntija Hilda Hakkarainen, tehtäväaluepäällikkö Marja Veikkolainen ja juristi Tiia Tuovinen
Tausta
Aluehallitus on päättänyt 4.3.2025 § 47 vuoden 2025 järjestöavustusten hyväksymisestä. Vantaan alueen mielenterveysseura ry (jäljempänä myös oikaisuvaatimuksen tekijä ja yhdistys) on jättänyt 17.3.2025 oikaisuvaatimuksen päätöstä koskien. Oikaisuvaatimus on tämän päätösesityksen liitteenä.
Oikaisuvaatimuksen keskeinen sisältö
Vantaan alueen mielenterveysseura ry hakee oikaisua avustuksen hylkäämiseen. Yhdistys katsoo, että hylkäyksen peruste on virheellinen, koska yhdistyksen toiminta on ollut sovitun laajuista ja vaikuttavuus on osoitettu sosiaalityöntekijöiltä ja tuettavilta saaduilla palautteilla. Ilman avustusta yhdistys ei voi tuottaa palveluita Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle.
Oikaisuvaatimuksen perusteluiksi on esitetty muun muassa seuraavia seikkoja:
Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan avustuksen hylkäämisen peruste on virheellinen. Yhdistyksen toiminta on ollut sovitun laajuista, ja toiminnan vaikuttavuus on osoitettu tukitoiminnasta sosiaalityöntekijöiltä ja tuettavilta saaduista palautteista. Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan toiminta myös täydentää Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palveluita, mutta ilman avustusta toimija ei voi tuottaa palveluita hyvinvointialueelle. Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan Vantaan alueen mielenterveysseura ry on ainoa vapaaehtoistoimija, joka tarjoaa mielenterveyskuntoutujien yksilöllistä tukitoimintaa, ja toiminta täydentää Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palveluita.
Edellä mainituilla perusteilla oikaisuvaatimuksen tekijä pyytää oikaisua päätökseen.
Oikaisuvaatimuksen käsittely
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 26 §:n mukaan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan tehtävänä on päättää avustushaun avaamisesta ja laatia aluehallitukselle ehdotus avustusten myöntämisestä aluehallituksen vahvistamien avustusperiaatteiden pohjalta. Edelleen hallintosäännön 24 §:n mukaan aluehallitus päättää avustusten myöntämisestä lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan ehdotuksen pohjalta. Tämän mukaisesti aluehallitus on päättänyt 4.3.2025 § 47 vuoden 2025 järjestöavustusten myöntämisestä.
Järjestöavustuksia myöntäessään hyvinvointialueen on huomioitava avustusperiaatteensa, jotka aluehallitus on hyväksynyt vuoden 2025 avustushaulle 17.9.2024 § 176. Avustusmääräraha vuodelle 2025 oli 920 000 euroa, ja avustusta haettiin yhteensä noin 2,6 miljoonaa euroa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän osalta kielteisen avustuspäätöksen perusteluksi on kirjattu: Avustuksia myönnettäessä kiinnitetään huomiota mm. toiminnan laajuuteen ja vaikuttavuuteen. Tällä avustuskierroksella oli hakijoita, joiden toiminnan arvioitiin vastaavan paremmin avustuskokonaisuudelle asetettuja avustusperiaatteita.
Hyvinvointialue käyttää toiminta-avustusten jakamisessa kokonaisharkintaa. Hyvinvointialue valitsee avustuksen hakijoista ne, joiden toiminta täyttää avustusten myöntämisperiaatteiden ehdot ja joiden toiminta tukee hyvinvointialueen tavoitteita parhaiten. Aiemmin samaan toimintaan myönnetty avustus ei ole tae uudelle avustukselle, vaan hyvinvointialue myöntää avustuksen vuodeksi kerrallaan. Jokaisen hakijan lisäksi avustuksia tarkastellaan kokonaisuutena. Tänä vuonna oli enemmän hakijoita kuin vuonna 2024, kun Vantaan alueen mielenterveysseuralle myönnettiin avustusta.
Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan kokouksen 25.2.2025 ja aluehallituksen 4.3.2025 kokouksen pöytäkirjojen perusteella hakijan avustushakemuksesta ei keskusteltu kokouksissa. Toimielinten pöytäkirjat eivät kuitenkaan ole niin kutsuttuja keskustelupöytäkirjoja, jolloin pöytäkirjoihin ei kirjata koko keskustelua, joka kokouksessa on käyty. Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta käsitteli avustuskokonaisuutta yhteensä neljässä kokouksessa joulukuun 2024 ja helmikuun 2025 välillä (18.12.2024, 16.1.2025, 28.1.2025 ja 25.2.2025) ja kaikki saapuneet hakemukset esiteltiin kokousten aikana.
Koska avustusperiaatteet täyttäviä hakemuksia oli runsaasti, toimintaan linkittyvän toimialan puolloilla oli merkittävä painoarvo. Se, että hakija ei saa avustusta, ei tarkoita, että toiminnassa olisi jotain vikaa, tai että siihen olisi oltu tyytymättömiä. Avustuksetta jääminen ei myöskään tarkoita, että muuta yhteisyötä ei voitaisi tehdä hyvinvointialueen ja järjestön kesken. Rajallisen avustusmäärärahan vuoksi toimialan oli priorisoitava niitä toimintoja, joille katsottiin olevan tänä vuonna vielä suurempi tarve. Hyvinvointialue toivoo, että yhdistys jatkaa tärkeää työtään mielenterveyskuntoutujien hyväksi.
Oikaisuvaatimuksessa ei ole kokonaisuudessaan esitetty sellaisia laillisuusvirheitä, joiden perusteella oikaisuvaatimuksen kohteena olevaa päätöstä olisi syytä muuttaa tai kumota. Oikaisuvaatimus ei ole myöskään perusteineen tarkoituksenmukainen siten, että sen voisi hyväksyä. Päätös on syntynyt oikeassa järjestyksessä, päätöksentekijä ei ole ylittänyt toimivaltaansa, eikä päätös ole muutoinkaan lainvastainen. Tällöin oikaisuvaatimus tulee hylätä.
Ehdotus
Aluehallitus päättää merkitä liitteenä olevan oikaisuvaatimuksen käsitellyksi ja hylätä oikaisuvaatimuksen.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.