Perustelut
Asian valmistelija: henkilöstöjohtaja Anne Sivula
Johtamisen kehittämisestä
Hyvinvointialueen perustamisen alusta saakka johtamisen kehittäminen on ollut yhtenä tärkeänä painopisteenä henkilöstökokemuksen parantamisessa ja hyvinvointialueen tavoitteiden toteuttamisessa. Keväällä 2025 toteutettavien johtamisen kehittämistoimenpiteiden taustalla on aluehallituksen päätöksen 29.10.2024 § 216 käsittelyn perusteella toteutettu johtamisen nykytilan selvitys ja arviointi.
Tehdyn selvityksen tulokset raportoitiin aluehallitukselle 21.1.2025 § 10 ja sen perusteella määriteltiin seuraavat johtamisen kehittämisen painopisteet, jotka ovat ohjanneet johtamisen kehittämistyötä kevään aikana:
1. Yksinkertaisempi rakenne ja selkeät vastuut
Tavoitetila: Yhdenmukainen ja matala organisaatiomme tukee kustannustehokkaiden palveluiden tarjoamista asiakkaillemme, toimialarajat ylittäen. Selkeät johtamisen rakenteet ja käytänteet sekä vastuut varmistavat ketterän päätöksenteon ja asioiden ripeän toimeenpanon.
2. Yhteinen suunta ja riittävä tuki
Tavoitetila: Johdamme tavoitteellisesti, yhteiseen strategiseen suuntaan ja perustamme johtamisemme luotettavaan tietoon. Ammattimaiset tukipalvelut ja korkealaatuiset asiantuntijapalvelut varmistavat johtamistehtävään keskittymisen ja siinä onnistumisen.
3. Laadukas ja linjakas johtaminen
Tavoitetila: Johtamisemme on ammattimaista ja laadukasta läpi koko organisaation. Yhdenmukaisella, arvoihin pohjautuvalla johtamisella tuemme hyvää suoriutumista ja työhyvinvointia. Olemme hyvä ja houkutteleva työnantaja ja luotamme työntekijöihimme.
Osana selvityksen käsittelyä aluehallitus ohjeisti kokouksessaan 21.1.2025 § 10 myös valmistelemaan erillisen työnantajapolitiikan, jolla pyritään varmistamaan koko organisaatiossa laadukas henkilöstöjohtaminen ja hyvän työnantajakuvan ylläpitäminen. Kokouksessaan 25.3.2025 § 78 aluehallitus päätti, että työnantajapolitiikkaa käsitellään aluehallituksen kokouksessa 13.5.2025.
Hyvän johtamisen politiikka
Aluehallituksen toimeksiannosta on konsernipalveluiden johdolla valmisteltu Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hyvän johtamisen politiikka.
Hyvän johtamisen politiikka on yleisen tason kuvaus Vantaan ja Keravan hyvinvointialueesta työnantajana. Se kertoo, miten toimimme työnantajana ja mitä odotamme työntekijöiltämme. Hyvän johtamisen politiikka täsmentää ja syventää aiemmin hyväksyttyjä hyvinvointialueen arvoja ja tavoitekulttuuria sekä työnantajalupauksia. Politiikka konkretisoi sitä, miten ne näkyvät käytännön työssä ja johtamisessa. Perinteiseen henkilöstöpolitiikkaan verrattuna hyvän johtamisen politiikka on selkeämmin ja vahvemmin työnantajan äänellä kerrottu kuvaus Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen johtamisfilosofiasta. Käytännössä työnantajan ääntä arjessa käyttävät hyvinvointialueen esihenkilöt.
Hyvän johtamisen politiikka tukee erityisesti aluehallituksen määrittelemän ”Laadukas ja linjakas johtaminen” -painopisteen tavoitetilan toteutumista. Politiikalla pyritään kehittämään johtamisen ammattimaisuutta ja laadukkuutta sekä yhdenmukaisuutta. Samalla se tukee hyvää suoriutumista ja lisää luottamukseen perustuvaa yhteistyön kulttuuria. Yhteiset pelisäännöt luovat yhtenäistä ymmärrystä ja selkänojaa kaikelle toiminnalle.
Hyvän johtamisen politiikkaa voidaan kuvata eri muodoissa käyttötarkoituksen mukaan. Tässä vaiheessa politiikka on kirjattu ”työnantajan kirjeeksi työntekijälle”, liitteenä. Oleellisinta ovat sen keskeiset elementit ja linjaukset sekä viestin kokonaisuus, ei niinkään yksittäiset sanavalinnat. Keskeisiksi, myös hyvinvointialueen arvoja tukeviksi hyvän johtamisen politiikan teemoiksi ja linjauksiksi on tunnistettu seuraavat asiat:
- Luottamus ja yhteistyö
- Asiakaskeskeisyys
- Ratkaisukeskeisyys ja hyvä suoritus
- Tavoitteellisuus ja tuloksellisuus
- Rohkeus kehittää, uudistuminen ja uuden oppiminen
- Arvostus, asiallinen käyttäytyminen ja avoimuus
- Ihmisten huomioiminen ja joustavuus
Hyvän johtamisen politiikan hyödyntäminen
Esihenkilöille hyvän johtamisen politiikka tuo tukea arjen ja toiminnan johtamiseen kuvaamalla hyvinvointialueen yhteistä johtamisen linjaa. Politiikka yhdistettynä työnantajalupauksiin rakentaa yhdenmukaisia johtamiskäytänteitä ja ammattimaista, luottamukseen perustuvaa johtamiskulttuuria. Aineistoa voidaan työstää edelleen ja hyödyntää esimerkiksi perehdytyksessä ja koulutuksissa.
Henkilöstölle hyvän johtamisen politiikka viestii työnantajan vahvasta luottamuksesta ja arvostuksesta. Se viestii myös kehittymisen ja uuden oppimisen tärkeydestä. Tavoitteena on luoda yleiskuvaa hyvinvointialueen tahtotilasta ja tekemisen tavasta. Politiikkaa on mahdollista hyödyntää esimerkiksi perehdytyksessä ja työyhteisön pelisääntöjen laadinnassa.
Asiantuntijatyöhön politiikan linjaukset luovat selkänojaa arjen työskentelyyn ja apua ratkaisulinjausten tekemisessä. Oleellista on myös varmistaa, että hyvinvointialueen ohjeistukset ja toimintamallit ovat linjassa hyvän johtamisen politiikan hengen kanssa.
Lisäksi hyvän johtamisen politiikkaa voidaan hyödyntää esimerkiksi rekrytoinnin tukena, työnantajakuvan luomisessa ja markkinoinnissa.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 24 §:n mukaan aluehallituksen vastaa henkilöstöpolitiikan yleisperiaatteista. Hyvän johtamisen politiikan hyväksyminen kuuluu em. määräyksen nojalla aluehallituksen toimivaltaan.
Ehdotus
Aluehallitus päättää hyväksyä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen työnantajapolitiikan yllä selostusosassa kuvattujen periaatteiden sekä liitteen mukaisesti.
Muutettu päätösehdotus:
Aluehallitus päättää hyväksyä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hyvän johtamisen politiikan yllä selostusosassa kuvattujen periaatteiden sekä liitteen mukaisesti.
Päätös
Aluehallitus päätti yksimielisesti hyväksyä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hyvän johtamisen politiikan yllä selostusosassa kuvattujen periaatteiden sekä liitteen mukaisesti.
Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.