Beskrivning
Välfärdsområdesstyrelse, 30.5.2023
Beredare av ärendet: sektordirektör för koncerntjänster Mikko Hokkanen och direktör för organisationellt stöd Nina Linja
Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 19.4.2022 § 44 lämnade Centerns fullmäktigegrupp fullmäktigemotionen "Höga kvalitetskrav på konkurrensutsättningen av Vanda och Kervo välfärdsområdets måltidsupphandlingar”. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 23 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:
”Vi som har undertecknat fullmäktigemotionen föreslår att:
1. Vanda och Kervo välfärdsområde intar en ledande roll i ansvariga livsmedelsupphandlingar.
2. Det i konkurrensutsättningen av välfärdsområdets måltidsupphandlingar ställs höga kvalitetskrav som tar övergripande hållbarhet för hela livsmedelskedjan i beaktande, från åkern till matbordet.
3. Välfärdsområdets måltidsupphandlingar följer statsrådets principbeslut om ansvarsfulla måltidsupphandlingar och baserar sig på den nya Guiden för upphandling av ansvarsfulla måltidstjänster som utarbetats under ledning av jord- och skogsbruksministeriet.
Vanda och Kervo välfärdsområde konkurrensutsätter upphandlingen av välfärdsområdets måltids- och rengöringstjänster under våren 2022 i enlighet med områdesstyrelsens beslut av den 7.4.2022.
Enligt välfärdsområdesstyrelsens beslut är valkriteriet för upphandlingen det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet, och det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet är det anbud som har det lägsta jämförelsepriset för den konkurrensutsatta helheten. Det lägsta priset har valts som valkriterium på grund av att välfärdsområdet kommer att sätta upp tillräckligt höga kvalitetskrav i minimikraven, vilket gör det möjligt att vara säker om kvalitetsfaktorerna i upphandlingen. En anbudsgivare som inte binder sig vid kvalitetskraven ska enligt välfärdsområdesstyrelsen uteslutas ur anbudsförfarandet.
Vanda och Kervo välfärdsområdes kvalitetskriterier för måltidsupphandlingarna bör vara sådana, att de följer statsrådets principbeslut om ansvarsfulla måltidsupphandlingar som gjordes hösten 2020. Strategin har utarbetats i samarbete med upphandlare och anbudsgivare inom den offentliga sektorn.
Målet med statsrådets principbeslut är att i offentliga livsmedelsupphandlingar öka andelen råvaror och tjänster som producerats på ett ansvarsfullt och hållbart sätt. Enligt principbeslutet ska man i upphandlingar särskilt se till att man använder inhemska råvaror i mattjänsterna. Målet är att öka andelen närproducerad och ekologisk mat samt fisk i offentliga livsmedelsupphandlingar.
Invånare i Vanda och Kervo, liksom andra finländare, är väldigt måna om matens kvalitet och ursprung när de handlar i affärer eller besöker restauranger. Matens kvalitet och ursprung är betydelsefulla även när det handlar om välfärdsområdets måltidstjänster. Hållbara offentliga måltidsupphandlingar förbättrar försörjningsberedskapen och Finlands självförsörjningsmål. Det uppskattade värdet för välfärdsområdets måltidstjänster är tämligen betydande, ungefär 4,1 miljoner euro om året.
Enligt statsrådets principbeslut ska offentliga livsmedelsupphandlingar följa principerna om övergripande hållbarhet, såsom goda odlingsmetoder, djurens välbefinnande och livsmedelssäkerhet, vilka bidrar till god kost och hälsa. Övergripande hållbarhet beaktar matens hela produktionskedja från jorden till bordet. I praktiken kan till exempel ett kvalitetskriterium för kött vara att det har producerats i enlighet med Finlands lagstiftning, eller ett kriterium för djupfrysta bär vara att de kan användas utan upphettning.
Guiden för upphandling av ansvarsfulla måltidstjänster som utarbetades under ledning av jord- och skogsbruksministeriet och publicerades i december 2021 ger konkreta råd om hur man kan utveckla måltidstjänsterna så att de är ansvarsfullt producerade, av hög kvalitet och uppfyller de ställda kraven. Handboken riktar sig till beslutsfattare, anordnare av offentliga mattjänster, upphandlingsansvariga och -utvecklare.
Enligt Centerns fullmäktigegrupp och övriga undertecknare av denna motion finns många goda orsaker till att upphandla ansvarsfullt producerad mat, med särskild betoning på betydelsen av inhemsk mat.”
Välfärdsområdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 18.5.2022 § 82 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och sända den till förvaltningsberedningsdirektören för beredning.
Motionen lämnades redan i 2022, men svaret ges först nu på grund av inledning av välfärdsområdets verksamhet. Svaret grundar sig på den aktuella situationen. Enligt förvaltningsstadgan som var i kraft i 2022 tillämpades fristen på 6 månader för svar på fullmäktigemotioner inte i 2022, varför beslutet om svaret på fullmäktigemotionen fattas nu.
Svar på fullmäktigemotionen:
Vanda och Kervo välfärdsområde konkurrensutsatte upphandlingen av välfärdsområdets måltids- och rengöringstjänster i enlighet med områdesstyrelsens beslut 7.4.2022. Kontraktsperioden började i 1.1.2023 enligt upphandlingsbeslutet som områdesstyrelsen fattade i 6.9.2022 § 159.
Enligt välfärdsområdesstyrelsens beslut var urvalskriteriet för upphandlingen att anbudet ska vara det totalekonomiskt mest fördelaktiga. Det lägsta priset valdes som urvalskriterium eftersom välfärdsområdet lade kvalitetskraven för upphandlingen på tillräckligt hög nivå i anbudsförfrågan och dess bilagor, på grund av vilket genomförandet av upphandlingens kvalitetsfaktorer kan säkras under avtalsperioden.
I samband med konkurrensutsättningen utarbetades kvalitetskriterierna för Vanda och Kervo välfärdsområdes livsmedelsupphandlingar enligt fullmäktigemotionen på så sätt att i konkurrensutsättningen ställdes höga kvalitetskrav som tar övergripande hållbarhet för hela livsmedelskedjan i beaktande, från jorden till bordet. I konkurrensutsättningen av välfärdsområdets måltidsupphandlingar ställdes kravet att följa statsrådets principbeslut om ansvarsfulla måltidsupphandlingar och att konkurrensutsättningen baserar sig på den nya Guiden för upphandling av ansvarsfulla måltidstjänster som utarbetats under ledning av jord- och skogsbruksministeriet.
Följande krav har skrivits in i anbudsförfrågan och servicebeskrivningen i samband med konkurrensutsättningen:
”Leverantören ska i produktionen av måltidsservice dessutom beakta följande riksomfattande anvisningar och rekommendationer angående produktionen av måltidsservice:
1. Guiden för upphandling av ansvarsfulla måltidstjänster som utarbetats av Jord- och skogsbruksministeriet (https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/163684)
2. Nutritionsbehandling – Rekommendation till sjukhus, hälsocentraler, service- och vårdhem och rehabiliteringscenter 2010 (https://www.ruokavirasto.fi/sv/livsmedel3/halsoframjande-kost/narings--och-matrekommendationer/nutritionsbehandling/)
3. Livskraft på äldre dar – kostrekommendation för äldre personer 2020 (https://www.julkari.fi/handle/10024/140762)
4. Finska näringsrekommendationer 2014 (https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus--ja-ruokasuositukset/sv/naringsrekommendationer_2014_web.pdf)
Statsrådets principbeslut som konkurrensutsättningen utgick från har målet att i offentliga livsmedelsupphandlingar öka andelen råvaror och tjänster som producerats på ett ansvarsfullt och hållbart sätt. Enligt principbeslutet ska man i upphandlingar särskilt se till att man använder inhemska råvaror i mattjänsterna. Målet är att öka andelen närproducerad och ekologisk mat samt fisk i offentliga livsmedelsupphandlingar.
I konkurrensutsättningen beaktades alla krav som nämnts i fullmäktigemotionen. Dessutom har man i konkurrensutsättningen beaktat och framfört krav på separata upphandlingskrav för råvaror i enlighet med Motivas guide till livsmedelsupphandling. I dessa ingår omfattande minimikrav på kvaliteten av råvaror för bl.a. följande produktgrupper: fisk, potatis och rotfrukter, bär, övriga grönsaker, mjölk och mjölkprodukter, ägg, bröd och färdiga rätter. I kraven har beaktats bl.a. etiska och hållbara krav i anslutning till behandling av djur, trygga arbetsförhållanden för producenter av råvaror samt kontroll av varifrån grönsaker och potatis kommer, ända till odlingsplatsen.
Enligt anbudsförfrågan- och konkurrensutsättningshandlingarna ska grunderna för upphandling av råvaror vara mångsidighet, renlighet, hälsosamhet, säkerhet samt etiska och ekologiska aspekter. Alla råvaror ska lämpa sig till användning i storhushåll. När som helst under avtalsperioden kan Vanda och Kervo välfärdsområde begära av leverantören ett intyg på att kraven på ansvarsfullhet förverkligas i produktionen. Om kraven i avtalet inte följs kan man vid behov införa en sanktion enligt avtalet.
Förslag
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige antecknar den mottagna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar fullmäktigemotionen vara slutbehandlad.
Beslut
Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.
Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.