Områdesfullmäktige, möte 12-06-2023

Protokollet är granskat

§ 76 Fullmäktigemotioner (additional)

Beskrivning

Under sammanträdet lämnades följande fullmäktigemotioner:

1. Sirpa Siru Kauppinens, Tiina Tuomelas, Mika Kasonens och Tiina Keskimäkis fullmäktigemotion "Fullmäktigemotion om förebyggande av våld och gängbildning bland ungdomar". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 30 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

"Huvudstadsregionens kommuner samt välfärdsområden utarbetar tillsammans ett program för att minska gängbildningen. 

Det behövs gemensamma verksamhetssätt så att

·       olika delar av organisationer möter varandra,

·       uppställer gemensamma mål,

·       bedömer behovet och kvaliteten av resurser samt

·       samarbetsinstanser som behövs samt

·       följer upp att åtgärderna är tillräckliga."

 

2. Eve Rämös fullmäktigemotion "Motion om synligheten av löneuppgifter i arbetsplatsannonser". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 29 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

"Jag föreslår att grundlönen alltid anmäls i Vanda och Kervo välfärdsområdes arbetsplatsannonser. Utöver det skrivs i annonsen eventuella andra tillägg eller detaljer om uppkomsten av totallönen och anställningsförmåner.

Det att löner anmäls i arbetsplatsannonser är en del av öppenheten av löner, och främjar i sig lönerättvisan och gör det lättare att jämföra löner.

Flera funktioner i välfärdsområdet har en mycket konkurrenskraftig lön. Det att löner anmäls på ett öppet sätt ökar intresset i välfärdsområdet som en arbetsgivare och främjar en pålitlig arbetsgivarbild.

Beslut

Områdesfullmäktige beslutade enhälligt att anteckna för kännedom de inkomna fullmäktigemotionerna och sända dem för beredning i välfärdsområdesstyrelsen.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.