Områdesstyrelsen, möte 05-09-2023

Protokollet är granskat

§ 212 Godkännande av principerna för säkerhet och beredskap

VAKEDno-2023-3220

Beskrivning

Beredare av ärendet: säkerhets- och beredskapschef Jaana Lehtonen

Enligt 98 § i Vanda och Kervo välfärdsområdes förvaltningsstadga fattar välfärdsområdets områdesfullmäktige beslut om principerna för säkerhet och beredskap. Förslaget för Vanda och Kervo välfärdsområdes principer för säkerhet och beredskap som sammanställts för områdesfullmäktige finns bifogat. Välfärdsområdets målsättningar för säkerhet och beredskap ställs upp varje fullmäktigeperiod. På lång sikt är målet att uppnå och upprätthålla en hög nivå av säkerhet och beredskap.

Den lagstiftning som styr välfärdsområdenas säkerhet och beredskap beaktar välfärdsområdets skyldigheter i fråga om hanteringen av beredskap och kontinuitet på många sätt. Den styrning som sker under olika ministerier gör det dock nödvändigt att kunna betrakta helheten på ett sätt som gör att olika verksamhetsområdens skyldigheter skapar en helhet. Principerna för säkerhet och beredskap samlar ihop helheten för organisationssäkerheten och beredskapen i välfärdsområdet och kompletterar det som står i förvaltningsstadgan.

I detta sammanhang avses med säkerhet organisationssäkerhetens helhet med vilken vi försöker säkerställa kontinuiteten av organisationens verksamhet i alla situationer. Beredskap är en del av hanteringen av organisationssäkerheten som bland annat inkluderar beredskapsplanering och kontinuitetshantering, samt relaterade fortbildningar och beredskapsövningar.

Välfärdsområdets säkerhet är en gemensam angelägenhet som kräver att alla engagerar sig och upprätthåller en långsiktig säkerhetskultur och -attityd. Personalens engagemang, samverkan mellan olika verksamhetsområden och samarbete är nyckelfaktorer för ett högkvalitativt genomförande av välfärdsområdets säkerhetsverksamhet, beredskap och beredskapsplanering.

Enligt 98 § i Vanda och Kervo välfärdsområdes förvaltningsstadga fattar välfärdsområdets områdesfullmäktige beslut om principerna för säkerhet och beredskap. Välfärdsområdesstyrelsen beslutar om det praktiska genomförandet av säkerhet och beredskap i enlighet med de principer som områdesfullmäktige fastställt, med beaktande av den avtalsbaserade beredskapen. Välfärdsområdesdirektören beslutar om godkännande av beredskapsplanens allmänna del.

Förslaget till principer för säkerhet och beredskap, som finns bifogat, samlar ihop helheten för organisationssäkerheten och beredskapen i välfärdsområdet och kompletterar det som står i förvaltningsstadgan.

Principerna för säkerhet och beredskap har följande delområden:

  • Den rättsliga grunden för säkerhet och beredskap
  • Centrala begrepp inom säkerhet och beredskap          
  • Principerna för säkerhet och beredskap     
  • Ansvar och uppgifter inom säkerhet och beredskap                
  • Delområden och ansvar inom välfärdsområdets organisationssäkerhet                      
  • Vision för säkerhet och beredskap

Efter godkännandet av dessa principer är det meningen att sammanställa de anvisningar och tillvägagångssätt som gäller säkerhet och beredskap i en handbok under hösten 2023.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att godkänna och Vanda och Kervo välfärdsområdes principer för säkerhet och beredskap i enlighet med bilagan.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.