Områdesstyrelsen, möte 05-09-2023

Protokollet är granskat

§ 211 Förtroendevalds avskedsansökan – ersättare i områdesfullmäktige Jari Jääskeläinen

VAKEDno-2023-3230

Beskrivning

Beredare av ärendet: sakkunnig inom förvaltningen Kaarlo Suutarinen

Ersättare i Vanda och Kervo välfärdsområdes områdesfullmäktige Jari Jääskeläinen har den 23.8.2023 lämnat in en avskedsansökan från sitt uppdrag som ersättare i områdesfullmäktige av personliga skäl.

Enligt 76 § i lagen om välfärdsområden (611/2021) är valbar till förtroendeuppdrag i ett välfärdsområde den som:

1) är invånare i det välfärdsområdet,

2) har rösträtt i välfärdsområdesval i något välfärdsområde det år då fullmäktigeledamöterna väljs eller val för ett annat förtroendeuppdrag förrättas, och

3) inte har förklarats omyndig.

Enligt lagen om välfärdsområden 75 § kan den som har giltiga skäl avgå från ett förtroendeuppdrag. Det organ som utser den förtroendevalda beslutar om beviljande av avsked. Ledamöter och ersättare i välfärdsområdesfullmäktige beviljas avsked av välfärdsområdesfullmäktige.

Enligt 25 § i lagen om välfärdsområden väljs till ersättare för fullmäktigeledamöterna av de första icke invalda kandidaterna från varje valförbund, parti och gemensam lista i valet ett lika stort antal som antalet ledamöter, dock minst två. En ledamot som blivit vald i egenskap av kandidat för en valmansförening utanför de gemensamma listorna har ingen ersättare. Därtill, enligt vallagen (714/1998) 143 m §, om antalet ersättare under tiden för fullmäktiges mandattid blir ofullständigt, ska välfärdsområdesvalnämnden på begäran av fullmäktiges ordförande i enlighet med 25 § i lagen om välfärdsområden förordna nya ersättare. Om alla ersättarplatser inte kan besättas med stöd av vad som föreskrivs i denna paragraf, förblir antalet ersättare i fullmäktige ofullständigt.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att:

  1. områdesfullmäktige beviljar avsked av sitt uppdrag som ersättare i områdesfullmäktige åt Jari Jääskeläinen enligt lagen om välfärdsområden 75 §,
  2. områdesfullmäktiges ordförande ber välfärdsområdesvalnämnden att i enlighet med 25 § i lagen om välfärdsområden förordna en ny ersättare för Vänsterförbundets fullmäktigegrupp. 

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.