Områdesstyrelsen, möte 05-09-2023

Protokollet är granskat

§ 217 Val av Kevas styrelse för mandatperioden 2023–2025

VAKEDno-2023-3000

Beskrivning

Ärendets beredare: tf. förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos

Enligt 9 § i lagen om Keva (66/2016) leder och utvecklar styrelsen Kevas verksamhet samt bevakar Kevas intressen. Kevas fullmäktige väljer styrelsen för två år i sänder. Styrelsens mandatperiod fortgår dock tills följande styrelse har valts. Den nuvarande styrelsens mandatperiod löper ut hösten 2023.

Enligt 8 § i lagen om Keva väljs styrelsen av Kevas fullmäktige på framställning av fullmäktiges valutskott. Alla fullmäktigegrupper är representerade i valutskottet. 9 § 3 mom. i lagen om Keva ändrades genom lag 3.3.2023/293 (i kraft 1.4.2023) så att sex av styrelsemedlemmarna och deras ersättare väljs bland personer som föreslagits gemensamt av kommunernas centralorganisation och välfärdsområdena. Efter ändringen är således även välfärdsområdena tillsammans med kommunerna representerade i Kevas styrelse.

Vid val av styrelsemedlemmar och ersättare som företräder kommun- och välfärdsområdena ska resultatet från kommunal- och välfärdsområdesvalen beaktas. I regeringens proposition om ändring av lagen om Keva (RP 203/2022 rd s. 5) har konstaterats att styrelsens sammansättning kan bildas till exempel genom att beakta resultaten från kommunalvalet 2021 och välfärdsområdesvalet 2022. Enligt Kevas valutskotts uppfattning ska den ändrade lagen tillämpas så att valutskottet beslutar att utifrån valutskottets beredning sända information om de förslag som gjorts om ledamöter och ersättare i styrelsen till Finlands Kommunförbund och välfärdsområdesstyrelserna, som kan göra ett gemensamt förslag om styrelsemedlemmar och ersättare till Kevas valutskott senast 27.9.2023. På motsvarande sätt kan de nämnda instanserna meddela att de inte gör ett förslag som avviker från valutskottets framställning.

Som kompletterande material finns Kevas anvisningsbrev till välfärdsområdesstyrelserna och Finlands Kommunförbund rf:s styrelse om valet av Kevas styrelse för mandatperioden 2023–2025, inklusive de kandidater som Kevas fullmäktiges valutskott föreslagit 15.8.2023 som medlemmar och ersättare i Kevas styrelse.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att som sin ståndpunkt konstatera att den inte har något att anmärka på Kevas fullmäktigeledamöters valutskotts förslag 15.8.2023 om Kevas styrelsemedlemmar och ersättare.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

-------------------

Efter beslutsfattandet lämnade nationalspråksnämndens ordförande Patrik Karlsson sammanträdet kl. 11.43.