Områdesstyrelsen, möte 10-10-2023

Protokollet är granskat

§ 247 Uppdatering av välfärdsområdets förvaltningsstadga från och med 23.10.2023

VAKEDno-2022-12

Beskrivning

Ärendets beredare: stf. förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos

I välfärdsområdet utövas beslutanderätt av välfärdsområdesfullmäktige, som via förvaltningsstadgan emellertid kan delegera sina befogenheter till andra organ i välfärdsområdet samt till förtroendevalda och tjänsteinnehavare. Förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde godkändes för första gången av välfärdsområdesfullmäktige 8.3.2022 § 4. Efter detta har den uppdaterats flera gånger under 2022 och 2023. Senast har förvaltningsstadgan uppdaterats på välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 12.6.2023 § 54.

Under 2023 har man kartlagt eventuella behov av att ändra förvaltningsstadgan i sektorerna, så att dessa kan sammanställas och lämnas för behandling i välfärdsområdesstyrelsen 10.10.2023 och vidare till välfärdsområdesfullmäktige för dess sammanträde 23.10.2023. Förändringsförslagen gäller följande punkter i förvaltningsstadgan:

  • 2 § (Välfärdsområdets verksamhet och uppgifter): Enligt 58 § i lagen om ordnande av social- och hälsovård är myndigheten personuppgiftsansvarig, varför det föreslås att uppgiften som personuppgiftsansvarig centraliseras till välfärdsområdesstyrelsen.
  • 32 § (Sektordirektörerna), 33 § (Serviceområdescheferna), 34 § (Uppgiftsområdeschefernas uppgifter och befogenheter) och 35 § (Verksamhetsenhetschefens uppgifter och befogenheter): Överflödiga klausuler om bestämning av ställföreträdare har strukits och formuleringar har förenhetligats.
  • 36 § (Tjänsteinnehavarnas särskilda beslutanderätt inom sektorn för koncerntjänster), 38 § (Tjänsteinnehavarnas särskilda beslutanderätt inom sektorn för tjänster för barn, unga och familjer), 39 § (Tjänsteinnehavarnas särskilda beslutanderätt inom sektorn för äldreservice) och 40 § (Tjänsteinnehavarnas särskilda beslutanderätt inom sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice): Befogenheter har lagts till för enskilda tjänsteinnehavare baserat på behov som iakttagits under hösten och kommande ändringar i lagstiftningen. Överflödiga klausuler som upptäckts har strukits.
  • 59 § (Ställföreträdare): Klausulerna har förtydligats och för uppgiftsområdeschefen har det lagts till befogenhet att fatta beslut om ställföreträdare för verksamhetsenhetschefen (med vilket man menar beslut av permanent karaktär om semestervikarier osv.)
  • 137 § (Beslutsfattande i organen): Tillägg om hybridmöten ”Sammanträdet kan också ordnas som hybridmöte, där en del deltagare är på plats på sammanträdesplatsen och en del via en elektronisk förbindelse (ordinarie sammanträde + elektroniskt sammanträde).”
  • Ny paragraf 169: Befogenheter när tjänsteinnehavaren har förhinder, är jävig eller tjänsten är ledig: I en situation där en tjänsteinnehavare har förhinder, är jävig eller tjänsten är ledig överförs befogenheterna till nästa tjänsteinnehavare i chefsordningen, såvida en ersättare inte har utsetts eller något annat föreskrivs i denna förvaltningsstadga.
    • Syftet är att säkerställa beslutsfattandet i alla situationer.
  • Dessutom har man korrigerat enstaka skrivfel som upptäckts/gjort stilistiska ändringar.

Utkastet till förvaltningsstadga som träder i kraft från och med 23.10.2023 finns även som bilaga till föredragningslistan. Alla ändringar har gjorts till dokumentet med grön och röd färg och även med kommentarsfunktionen.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att den beslutar att godkänna det bifogade utkastet till uppdaterad förvaltningsstadga för Vanda och Kervo välfärdsområde från och med 23.10.2023.

Beslut

Beslutsförslaget antogs enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.