Områdesstyrelsen, möte 16-04-2024

Protokollet är granskat

§ 82 Svar på fullmäktigemotionen rörande introduktion av välfärdsområdets aktörer i FN:s funktionsnedsättningskonvention samt utveckling av tillgängligheten till områdesfullmäktiges sammanträden

VAKEDno-2023-36

Beskrivning

Ärendets beredare: sektordirektör för vuxensocialarbete och funktionshinderservice Kirsi Leväpelto, kommunikationsdirektör Leena-Mari Tanskanen och kommunikationschef Mia Flygar

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 23.10.2023 § 113 lämnades Elina Nykyris fullmäktigemotion ”Vi introducerar välfärdsområdets aktörer i FN:s funktionsrättkonvention samt utvecklar tillgängligheten till välfärdsområdesfullmäktiges sammanträden”. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 22 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

”Vi som undertecknat motionen vill utveckla tillgängligheten till och likabehandlingen i verksamheten i Vanda och Kervo välfärdsområde. Vi föreslår att a) välfärdsområdesfullmäktiges sammanträden simultantolkas till finskt teckenspråk, b) webbsändningarna (eller deras inspelningar) från välfärdsområdesfullmäktiges sammanträden textas, c) webbsändningarna från välfärdsområdesfullmäktiges sammanträden översätts i realtid (dvs. textning på svenska då det diskuteras på finska och textning på finska då det diskuteras på svenska, vi tar exempel från Västra Nylands välfärdsområde) samt d) välfärdsområdets förtroendevalda och arbetstagare introduceras i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (förkortat: FN:s funktionsrättskonvention). Vi föreslår att introduktionen planeras och genomförs i samarbete med välfärdsområdets råd för personer med funktionsnedsättning och handikapporganisationer.

Både FN:s funktionsrättskonvention och diskrimineringslagen förutsätter att personer med funktionsnedsättning har likvärdiga möjligheter som majoritetsbefolkningen att delta i det samhälleliga beslutsfattandet. Välfärdsområdet bör beakta tillgänglighet i all sin verksamhet. Invånaren har möjlighet att påverka sitt områdes beslutsfattande endast om hen kan följa med välfärdsområdesfullmäktiges sammanträden. Speciellt döva och hörselskadade som behärskar teckenspråk skulle dra nytta av att välfärdsområdesfullmäktiges sammanträden tolkades till finskt teckenspråk. Speciellt personer med nedsatt hörsel och/eller personer med annat modersmål än finska eller svenska skulle dra nytta av att välfärdsområdesfullmäktiges sammanträden (eller inspelningar av dem) textades.

I Vanda och Kervo välfärdsområdes förvaltningsstadga 7 § konstateras: ”I kommunikationen ska det användas ett klart och begripligt språk. Behoven hos finsk- och svenskspråkiga samt övriga viktiga språkgruppers, inklusive teckenspråkiga personers behov, ska beaktas. Dessutom ska i kommunikationen beaktas tillgänglighet.” Både EU:s tillgänglighetsdirektiv och lagen som stiftats enligt det om att tillhandahålla digitala tjänster förutsätter tillgänglighet till digitala tjänster såsom inspelningar från välfärdsområdesfullmäktiges sammanträden. Enligt lagen måste inspelningen som den offentliga aktören producerat textas och/eller tolkas på teckenspråk, om den finns på internet i över 14 dygn.

I Finland finns det ungefär 10 000–14 000 personer som behärskar finskt teckenspråk. Det finns uppskattningsvis 5500 personer som har finskt teckenspråk som modersmål i Finland. I Finland bor det ungefär 5000 personer som varit döva sedan födseln och 3000 som blivit döva senare i livet. Det finns ungefär 800 000 hörselskadade personer i Finland. (Källor: https://oikeusministerio.fi/viittomakielet, https://oikeusministerio.fi/viittomakielet ja https://www.kuuloliitto.fi/kuulo/).

I slutet av 2022 bodde det uppskattningsvis 28 500 personer med funktionsnedsättning och 56 491 personer med annat modersmål än finska eller svenska i Vanda. Vi kan alltså uppskatta att 85 000 Vandabor eller Kervobor drar nytta av att välfärdsområdesfullmäktiges sammanträden textas eller tolkas till teckenspråk. Vandas och Kervos folkmängd var 280 495 i slutet av 2022. (Källa: https://vakehyva.fi/sites/default/files/document/Alueellinen%20hyvinvointikertomus%20ja%20-suunnitelma_luonnos_080923.pdf).

Vi som undertecknat motionen vill främja deltagandet i och tillgängligheten till att följa det samhälleliga beslutsfattandet. Det samhälleliga beslutsfattandet bör vara tillgängligt för alla. Likabehandling och jämställdhet bör vara utgångspunkten för all offentlig verksamhet. Det får inte vara en kostnadsfråga.”

Aluehallitus päätti kokouksessaan 7.11.2023 § 273 merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen konsernipalvelujen toimialajohtajan ja aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 23.4.2024 mennessä.

Välfärdsområdesstyrelsen har vid sitt sammanträde 7.11.2023 § 273 beslutat anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och vidarebefordra den till sektordirektören för vuxensocialarbete och funktionshinderservicen för beredning senast 23.4.2024. 

Svar på fullmäktigemotionen

FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning är ett dokument som betonar rättigheterna för personer med funktionsnedsättning och deras deltagande i samhället. Det är viktigt att aktörerna i välfärdsområdet introduceras i detta avtal, eftersom det ger dem nödvändig information och förståelse för hur rättigheterna för personer med funktionsnedsättning kan främjas i praktiken. Samtidigt stöder dokumentet beslutsfattandet, främjar linjedragningar i enlighet med principerna i konventionen och målet att stärka ett jämlikt deltagande i samhället för personer med funktionsnedsättning. Det är viktigt att förbättra tillgängligheten till välfärdsområdets välfärdsområdesfullmäktiges sammanträden så att alla politiska beslutsfattare kan delta i beslutsfattandet på lika villkor och så att den publik som följer sammanträdet får information i realtid. Att förbättra tillgängligheten till sammanträden, till exempel genom att erbjuda tolkningstjänster, tillgängliga lokaler och möjliggöra deltagande på distans, är centrala åtgärder för att nå ett mer jämlikt beslutsfattande och stärker att personer med funktionsnedsättning kan delta i samhällsdebatten.

I fullmäktigemotionen hänvisas till förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo, där man tydligt definierar kraven på kommunikationen, som ska beakta olika språkgruppers behov, även de teckenspråkigas behov. EU:s tillgänglighetsdirektiv och lagstiftningen i anslutning till det ställer noggranna tillgänglighetskrav på digitala tjänster, såsom webbinspelningar från välfärdsområdesfullmäktiges sammanträden. Detta främjar delaktigheten för personer med funktionsnedsättning i samhället och säkerställer att alla invånare i välfärdsområdet jämlikt kan utnyttja de digitala tjänster som erbjuds samt den information som fås via dessa. 

Inspelningarna från välfärdsområdesfullmäktiges sammanträden skickas för textning genast efter mötet, när inspelningen är klar. Detta tillvägagångssätt inleddes i början av 2024. Textade inspelningar från sammanträdena finns på välfärdsområdets YouTube-kanal på adressen https://www.youtube.com/channel/UCFnwwwOz1lKVm_NZbQ50Dnw.

Välfärdsområdet kartlägger som bäst olika verktyg som grundar sig på artificiell intelligens, såsom översättningsmöjligheter. En naturlig plats där AI-översättningar kunde utnyttjas är välfärdsområdesfullmäktiges sammanträden. Med hjälp av ett verktyg för artificiell intelligens skulle den finskspråkiga diskussionen på sammanträdet kunna översättas i realtid till exempel till svenska och vice versa. Ett översättningsverktyg som grundar sig på artificiell intelligens gör det också möjligt att beakta andra språkgrupper i välfärdsområdet. Utredningen av ärendet fortsätter. 

Fullmäktigemotionen presenterades på sammanträdet för rådet för personer med funktionsnedsättning 15.2.2024. Rådet för personer med funktionsnedsättning konstaterade i sitt beslut att rådet för personer med funktionsnedsättning stöder den inlämnade fullmäktigemotionen som föreslår att välfärdsområdets aktörer ska introduceras i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning samt utvecklingen av tillgängligheten till välfärdsområdesfullmäktiges sammanträden och att rådet för personer med funktionsnedsättning förbinder sig till målen i initiativet. Avsikten är att det praktiska genomförandet av introduktionen ännu ska behandlas vid nästa sammanträde för rådet för personer med funktionsnedsättning 18.4.2024 och att man utifrån det kommer överens om nödvändiga åtgärder. Introduktionen planeras och genomförs i samarbete med handikapporganisationerna i välfärdsområdet. Med en samarbetsorienterad metod begränsas introduktionen inte enbart till att dela information, utan den förenar också olika intressentgrupper, vilket främjar engagemanget i det praktiska genomförandet av principerna i konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

  1. ge Elina Nykyri och 22 andra fullmäktigeledamöter som undertecknat fullmäktigemotionen svar på fullmäktigemotionen enligt redogörelsedelen ovan;
  2. föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige antecknar redogörelsen som svar på fullmäktigemotionen för kännedom och konstaterar att fullmäktigemotionen är slutbehandlad.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.