Områdesstyrelsen, möte 16-04-2024

Protokollet är granskat

§ 85 Godkännande av Vanda och Kervo välfärdsområdets servicenätplan 2024- 2034

VAKEDno-2023-1792

Beskrivning

Ärendets beredare: sektordirektören för koncerntjänster Mikko Hokkanen och chef för lokalcentralen Pasi Salo

Med servicenät avses en helhet som baserar sig på nationell lagstiftning, lokala riktlinjer och invånarnas servicebehov och som består av tjänster inom en eller flera sektorer. Det centrala målet för planeringen av servicenätet i Vanda och Kervo välfärdsområde är att utveckla ett ekonomiskt och funktionellt effektivt och mångsidigt servicenät som motsvarar invånarnas servicebehov. I planeringsprocessen för servicenätet utvärderas och förutses förändringar i servicebehovet, utvecklingsbehoven då det gäller servicen samt metoder för att svara på de föränderliga behoven.

Strukturen för servicenäten i Vanda och Kervo välfärdsområde grundar sig på de fusionerade organisationernas, dvs. Vanda stads, Kervo stads, Eteva-samkommuns, Kårkulla samkommuns och Mellersta Nylands räddningsverks servicenät. När Vanda och Kervo välfärdsområde inledde sin verksamhet övergick kommunernas servicenät i dess besittning i sin dåvarande form.

Klienternas servicebehov och regionala synpunkter har varit utgångspunkter för beredningen av den första planen för servicenätet för Vanda och Kervo välfärdsområde. Vanda och Kervo välfärdsområdes verksamhet och serviceskyldigheter påverkas av områdets befolkningsstruktur, förändringar i befolkningsstrukturen och invånarnas servicebehov, ändringar i lagstiftningen, personalsituationen samt välfärdsområdenas finansieringsmodell. I beredningen av planen för servicenätet har särskild uppmärksamhet fästs vid befolkningens fördelning enligt område och åldersgrupp samt enligt familjestrukturer och socioekonomiska faktorer.

Planen för servicenätet innehåller en beskrivning av det nuvarande nätverket av verksamhetslokaler och bostäder, en beskrivning av befolkningsprognoserna och utvecklingen av regionen samt beskrivningar av nuläget, verksamhetsmiljöanalyser och framtidsvisioner för serviceproduktionen, som har utarbetats för välfärdsområdets tjänster.

Välfärdsområdesstyrelsen har vid sitt sammanträde 9.5.2023 § 119 antecknat lägesöversikten över servicenäten i Vanda och Kervo välfärdsområde för kännedom. Efter detta har servicenätet under 2023 bearbetats i välfärdsområdets framtidssektioner och dessutom har välfärdsområdesfullmäktige för sin del behandlat välfärdsområdets servicenät vid välfärdsområdesfullmäktiges ekonomi- och strategiseminarier 2.6.2023 och 25.9.2023.

  • Sektionen för äldreservice har behandlat servicenätet för sektorn för äldreservice vid sina sammanträden 17.5.2023 § 11, 31.8.2023 § 16 och 4.10.2023 § 20. Vid sitt sammanträde 4.10.2023 höll sektionen en workshop om servicenätet för sektorn för äldreservice och gav i workshopen rekommendationer om utveckling och fortsatt bearbetning av servicenätet.
  • Sektionen för hälsovårdstjänster har behandlat servicenätet för sektorn för hälsovårdstjänster vid sina sammanträden 10.5.2023 § 12, 22.8.2023 § 18 och 11.10.2023 § 24. Vid sitt sammanträde 11.10.2023 höll sektionen en workshop om servicenätet för sektorn för hälsovårdstjänster och gav i workshopen rekommendationer om utveckling och fortsatt bearbetning av servicenätet.
  • Sektionen för vuxensocialarbete och funktionshinderservice har behandlat servicenätet för sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice vid sina sammanträden 3.5.2023 § 9 och 19.10.2023 § 21. Vid sitt sammanträde 19.10.2023 höll sektionen en workshop om servicenätet för sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice och gav i workshopen rekommendationer om utveckling och fortsatt bearbetning av servicenätet.
  • Sektionen för tjänster för barn, unga och familjer har behandlat servicenätet för sektorn för tjänster för barn, unga och familjer vid sina sammanträden 15.3.2023 § 3, 10.10.2023 § 19 och 29.11.2023 § 23. Vid sina sammanträden 10.10.2023 och 29.11.2023 höll sektionen en workshop om servicenätet för sektorn för tjänster för barn, unga och familjer och gav i workshopen rekommendationer om utveckling och fortsatt bearbetning av servicenätet.
     

Därefter har utarbetandet av välfärdsområdets plan för servicenätet behandlats vid välfärdsområdesstyrelsens informationstillfälle 17.1.2024 och vid sammanträdet 23.1.2024. Efter detta behandlade välfärdsområdets påverkansorgan servicenätet på sina sammanträden:

  • Delegationen för mångkulturfrågor 01.2.2024
  • Äldrerådet 15.2.2024 och 4.4.2024
  • Rådet för personer med funktionsnedsättning 15.2.2024
  • Ungdomsfullmäktige 26.2.2024

 

Efter påverkansorganens kommentarer behandlades planen för servicenätet vid välfärdsområdesstyrelsens aftonskola 28.2.2024 och vid välfärdsområdesfullmäktiges informationstillfälle + aftonskola 29.2.2024. Därefter var planen för servicenätet på remiss under perioden 1.3.2024–2.4.2024. Utlåtanden begärdes av:

  • stadsstyrelserna i Kervo och Vanda
  • välfärdsområdets framtidssektioner, räddningsnämnden och nationalspråksnämnden
    • Sektionen för hälsovårdstjänster 28.2.2024
    • Sektionen för tjänster för barn, unga och familjer 5.3.2024
    • Sektionen för vuxensocialarbete och funktionshinderservice 6.3.2024
    • Sektionen för äldreservice 7.3.2024
    • Räddningsnämnden 13.3.2024
    • Nationalspråksnämnden 13.3.2024
  • Dessutom genomfördes under perioden 1.3.2024-2.4.2024 en öppen enkät för invånare, organisationer och andra samarbetspartner
     

De inkomna utlåtandena och sammanställningen av svaren i den öppna enkäten finns som kompletterande material. Resultaten från remissbehandlingen har behandlats vid välfärdsområdesstyrelsens seminarium 5.4.2024 och avsikten är att den versionen av planen för servicenätet, som bearbetats vidare utifrån utlåtandena, ska behandlas av välfärdsområdesstyrelsen 16.4.2024 så att den kan läggas fram för godkännande av välfärdsområdesfullmäktige 29.4.2024. Förslaget till plan för servicenätet i Vanda och Kervo välfärdsområde 2024–2034 finns som bilaga. De åtgärder som fastställts i planen för servicenätet läggs ännu fram för separat beslut i enlighet med förvaltningsstadgan.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige beslutar godkänna planen för servicenätet för Vanda och Kervo välfärdsområde 2024–2034 i enlighet med bilagan.

Ändrat beslutsförslag:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige beslutar:

  1. godkänna Vanda och Kervo välfärdsområdes plan för servicenätet 2024–2034 i enlighet med bilagan.
  2. konstatera att servicenätplanen utvärderas och vid behov uppdateras varje fullmäktigeperiod i samband med att välfärdsområdesstrategin godkänns och att den utnyttjas i budgetberedningen och investeringsplaneringen.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige beslutar:

  1. godkänna Vanda och Kervo välfärdsområdes plan för servicenätet 2024–2034 i enlighet med bilagan.
  2. konstatera att servicenätplanen utvärderas och vid behov uppdateras varje fullmäktigeperiod i samband med att välfärdsområdesstrategin godkänns och att den utnyttjas i budgetberedningen och investeringsplaneringen.

​​​​​​

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

 

Möte hantering

Välfärdsområdesstyrelsens ordförande Maarit Raja-Aho, andra vice ordförande Tanja Aidanjuuri samt ledamöterna Terhi Enjala, Nina Korventaival, Sami Kanerva, Marjo Vacker och Markku Pyykkölä meddelade samfundsjäv. Dessutom meddelade välfärdsområdesstyrelsens ledamot Jari Sainio och nationalspråksnämndens ordförande Patrik Karlsson anställningsjäv. De avlägsnade sig från sammanträdet under behandlingen och beslutsfattandet av ärendet kl. 11.11. Samtidigt avlägsnade sig välfärdsområdesfullmäktiges andra vice ordförande Anne Karjalainen från sammanträdet. Ersättaren i välfärdsområdesstyrelsen, Jouko Lindtman, kom till sammanträdet i Jari Sainios ställe och Tuire Aikio var fortfarande ersättare för Marjo Vacker vid sammanträdet.

Välfärdsområdesstyrelsens första vice ordförande Olga Gilbert fungerade som ordförande för resten av sammanträdet.

Efter att ha avslutat diskussionen i ärendet konstaterade välfärdsområdesstyrelsens första vice ordförande att Antero Eerola hade gjort fyra ändringsförslag som avvek från grundförslaget och som lydde enligt följande:

  1. på sidan 26 stryks det första stycket: "I framtiden skulle det vara nödvändigt att slå samman Håkansböle-Västerkulla till en enhet med beaktande av personalens storlek. En enhet skulle garantera en bättre tillgång till personal och minska sårbarheten då det gäller tillgången till personal. Dessutom är framtiden för Håkansböle nuvarande hälsostation osäker på grund av rivningsplanerna för köpcentret. Det skulle vara bra om den nya kombinerade hälsostationen skulle ligga i anslutning till den kommande spårvagnslinjen för att säkerställa en god tillgänglighet."
  2. på sidan 87 stryks följande ord ur andra styckets mening: "En sammanslagning av Håkansböle och Västerkulla hälsostationer planeras..."
  3. på sidan 87 läggs följande mening till efter meningen "Rådgivningstjänster erbjuds vid nio verksamhetsställen: "Rådgivningstjänsterna ordnas även i fortsättningen som fysisk service."
  4. på sidan 23 läggs till efter rubriken "6.3.3. Hälsostationstjänster” efter första stycket meningen: "Distributionen av hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning fortsätter åtminstone vid de nuvarande verksamhetsställena."

 

Antero Eerolas ändringsförslag understöddes inte, vilket innebär att de förföll utan understöd.