Områdesstyrelsen, möte 16-04-2024

Protokollet är granskat

§ 73 Svar från Vanda och Kervo välfärdsområde på social- och hälsovårdsministeriets begäran om utredning enligt 29 § 2 mom. i lagen om ordnande av social- och hälsovård

VAKEDno-2024-1177

Beskrivning

Ärendets beredare: välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö och strategichef Marianne Juosila

Social- och hälsovårdsministeriet har bett välfärdsområdena att utarbeta en utredning om det ekonomiska läget inom social- och hälsovården och välfärdsområdet i enlighet med 29 § 2 mom. i lagen om ordnande av social- och hälsovård (lagen om ordnande av social- och hälsovård 612/2021). Utredningen behövs för välfärdsområdesförhandlingarna hösten 2024, THL:s expertbedömningar samt SHM:s årliga utredning.

För utredningen har man ställt frågor till välfärdsområdena, vars svar ska basera sig på nuvarande information och på prognoser om framtiden som gjorts utifrån den nuvarande informationen. I framtidsfrågor ska man i första hand bedöma år 2025 och vid behov åren 2026–2028. Av de handlingar som avses i 29 § i lagen om ordnande av social- och hälsovård förutsätts en enhetlig struktur som grundar sig på riksomfattande mål. De riksomfattande målen innehåller fyra huvudmål som frågorna i begäran om utredning fokuserar på:

  • Likabehandling
  • Kostnadseffektivitet
  • Samarbete
  • Information
     

Välfärdsområdena ska lämna in de ifyllda svaren på webropol-blanketten som bilaga till det undertecknade beslutsdokumentet i pdf-format senast 3.5.2024 till SHM och THL. Dessutom ska välfärdsområdet publicera dokumentet på sin webbplats före september 2024.

Vanda och Kervo välfärdsområde har berett det bifogade svaret på social- och hälsovårdsministeriets begäran om utredning. Den inkomna begäran om utredning finns dessutom som kompletterande material.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar godkänna det bifogade svaret på social- och hälsovårdsministeriets begäran om utredning enligt 29 § 2 mom. i lagen om ordnande av social- och hälsovård.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.