Områdesstyrelsen, möte 16-04-2024

Protokollet är granskat

§ 74 Projektprogrammet för Vanda och Kervo välfärdsområde för användning av statsunderstöd avsett för etablering och utveckling av verksamheten 2023–2025

VAKEDno-2023-1359

Beskrivning

Ärendets beredare ekonomidirektör Hanna Heinikainen

Finansministeriet har genom beslut VN/9666/2023 29.3.2023 beviljat Vanda och Kervo välfärdsområde 11 759 878 euro i statsunderstöd för etablering och utveckling av välfärdsområdets verksamhet 2023–2025. 

I enlighet med finansministeriets anvisningar, som grundar sig på statsunderstödslagen 688/2001, ska användningen av statsunderstödet i fråga 2023–2025 rapporteras utifrån ett separat projektprogram. I projektprogrammet ska de understödsanslag som använts för genomförandet av åtgärder som har finansierats och som finansieras med understödet presenteras i enlighet med de bokföringssignum som rapporteras i välfärdsområdets bokföring och som har skapats i enlighet med de klassificeringar som staten fastställt i sina anvisningar.

I projektprogrammet har samlats nödvändiga projekthelheter i enlighet med de anvisningar som begränsar användningen av statens understödsanslag. Projekthelheterna fokuserar både på utvecklingsåtgärder i anslutning till utnyttjandet av digitalisering som ingår i reformprogrammet och på nödvändiga ändringskostnader för informationssystemen som orsakas av överföringen av välfärdsområdets organiseringsansvar. På grund av karaktären av finansiärens anvisningar har helheternas lämplighet för finansiering bedömts som en teknisk beredning.

På användningen av understödet tillämpas statsunderstödslagen 688/2001. Enligt statsunderstödslagen får statsunderstöd endast användas för ändamål i enlighet med statsunderstödet. Dessutom ska understödets mottagare iaktta vad som föreskrivs i statsunderstödslagen och vad som föreskrivs i en förordning av statsrådet som utfärdats med stöd av 8 § om användningen av understödet. Statsunderstöd (SR/9666/2023) får användas endast för de användningsändamål som definieras i statsrådets förordning 433/2023. Statsunderstödet får användas för tillfälliga kostnader eller kostnader av engångsnatur som föranleds av överföringen av organiseringsansvaret för social- och hälsovården och räddningsväsendet samt för etablering och utveckling av verksamheten, inte för finansiering av välfärdsområdenas lagstadgade uppgifter.

Understödets mottagare använder olika benämningar för ändrings- och produktivitetsprogrammen. Med program avses program som hänför sig till ändringen av understödets mottagares verksamhet och balanseringen av ekonomin och som grundar sig på verkställandet av statsunderstödets mottagares strategi (till exempel välfärdsområdesstrategin). 

Reformprogrammet för Vanda och Kervo välfärdsområde behandlas vid välfärdsområdesstyrelsens sammanträde 16.4.2024 och i välfärdsområdesfullmäktige 29.4.2024. I reformprogrammet beskrivs välfärdsområdets åtgärder för att förbättra produktiviteten och kostnadseffektiviteten samt för att balansera ekonomin. Reformprogrammets principer och huvudsakliga linjedragningar har godkänts vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 22.12.2023 § 123.

Enligt 3 § i statsrådets förordning (433/2023) får välfärdsområdena använda statsunderstöd för sådana åtgärder av engångs- eller tillfällig natur för:  

1.      förenhetligande och utveckling av verksamhetsmodellerna för ordnande och produktion av tjänster;  

2.      utveckling av servicekedjor och -helheter samt kunskapsbaserad ledning i anslutning till dessa; 

3.      planering och genomförande av digitala tjänster och distanstjänster samt andra servicekanallösningar;  

4.      utredning om servicenätet och lokalerna och kostnader för ändringar i dessa;  

5.      planering och genomförande av organisering av stödtjänster;  

6.      utveckling och genomförande av informations- och kommunikationstekniska lösningar;  

7.      utveckling av en tillräcklig personalstyrka, tillgången till personal, arbetsfördelningen och personalens kompetens;  

8.      främjande av ledarskap, chefsarbete och välbefinnande i arbetet;

9.      främjande av invånarnas, serviceanvändarnas och personalens delaktighet samt möjligheter att delta och påverka;  

10.  andra merkostnader för verksamheten än sådana som avses i punkt 1–9 och som förutsätts för att verksamheten ska kunna etableras på motsvarande sätt. 

 

Enligt 6 § i statsrådets förordning (433/2023) är godtagbara kostnader verksamhetskostnader som hänför sig till det användningsändamål som avses i 3 § 2 mom., nödvändiga investeringsutgifter som användningsändamålet förutsätter samt sådant förvärv av aktier och andelar som användningsändamålet förutsätter. 

Kostnader som berättigar till statsunderstöd ska uppstå enligt prestationsprincipen senast 31.12.2025. Sådana kostnader enligt 3 § och 6 § i förordningen som har uppstått tidigast 8.3.2023 berättigar till understöd.

Kostnaderna ska basera sig på de faktiska utgifterna i bokföringen. Det ska finnas en separat projektbokföring för användningen av understödet. För beviljande och utbetalning av understöd förutsätts inte att understödets mottagare deltar i finansieringen.

I det bifogade projektprogrammet finns samlat olika projekt och projektutkast som är nödvändiga både för att trygga och utveckla välfärdsområdets verksamhet och för besparingarna, och som har genomförts och kommer att genomföras med hjälp av ändringsfinansieringen. Eftersom användningstiden för projektfinansieringen är 2023–2025, kommer projektprogrammet att vid behov justeras när projektkostnaderna och ändrings- och utvecklingsobjekten vid behov preciseras fram till slutet av 2025. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

1.      godkänna att det statsunderstöd som är avsett för etablering och utveckling av verksamheten i Vanda och Kervo välfärdsområde 2023–2025 används i enlighet med bilagan;

2.      konstatera att projektprogrammet vid behov kan uppdateras när projektkostnaderna och ändrings- och utvecklingsobjekten preciseras och ge ekonomidirektören rätt att göra nödvändiga ändringar eller preciseringar i projektprogrammet.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.