Områdesstyrelsen, möte 16-04-2024

Protokollet är granskat

§ 77 Hyrning av lokaler till välfärdsområdet för Västra familjecentret fr.o.m. 1.4.2025

VAKEDno-2024-1703

Beskrivning

Ärendets beredare: chef för lokalcentralen Pasi Salo

I Västra familjecentret samlas tjänster för barn, unga och familjer. I familjecentret finns olika funktioner som välfärdsområdet tillhandahåller, såsom mödra- och barnrådgivning, familjerådgivning och rehabilitering. De olika funktionerna samlas på ett fysiskt verksamhetsställe som erbjuder klienten mångsidiga tjänster på ett och samma ställe. Familjecentret gör det också möjligt att utveckla det multiprofessionella arbetet för att förbättra servicen som erbjuds klienten.

Ömsesidiga Arbetspensionsbolaget Elo (FO-nummer 0201103-7) äger verksamhetslokalerna i Myrbacka i Vanda på adressen Råtorpsvägen 8 i Fastighets Ab Vantaan Rajatorpantie 8. Objektets beteckning enligt detaljplanen är C, dvs. området för centrumfunktioner.

Ömsesidiga Arbetspensionsbolaget Elo erbjuder familjecentret i Vanda och Kervo välfärdsområde lokaler på andra, tredje och fjärde våningen på adressen Råtorpsvägen 8, 01600 Vanda. Lokalernas totala yta är 3513 m2. Vanda och Kervo välfärdsområde har i samarbete med hyresvärden berett och styrt planeringen och byggandet av de ändringsarbeten i objektet, som familjecenterverksamheten förutsätter, vilket också leder till att hyrningen anses höra till upphandlingslagens tillämpningsområde.

I ändringsarbetena ingår bl.a. omfattande ändringar av mellanväggarna, byggande av de vattenledningar och avlopp som vattenkranarna kräver samt ändringsarbeten i ventilationssystemet och belysningen till följd av ändringar av mellanväggarna. Ändringsarbetena genomförs som en totalentreprenad som utförs för Arbetspensionsbolaget Elos räkning. Totalkostnaderna för ändringsprojektet som verksamheten vid Västra familjecentret förutsätter har uppskattats till 4 548 320 euro, till vilket läggs 24 % mervärdesskatt.

Hyran för lokalerna är sammanlagt 79 042,50 euro/mån. Utöver hyran betalas en ersättning för elektricitet, som är bunden till anskaffningspriset för elektricitet till platsen. På hyran och övriga avgifter tillkommer mervärdesskatt 24 %. Hyran och ersättningarna är bundna till levnadskostnadsindex. Hyrestiden börjar 1.4.2025. Hyresavtalet är tidsbundet och upphör 31.3.2045.

Vanda och Kervo välfärdsområde ska inom ramen för organiseringsansvaret ordna tjänster för sina invånare för att främja och säkerställa välfärden för barn, unga och familjer. Detta förutsätter också lokaler som till sitt läge och sina funktioner är lämpliga. Enligt 40 § 2 mom. 2 punkten i upphandlingslagen (1397/2016) kan endast en viss leverantör genomföra upphandlingen av tekniska skäl eller av skäl som hänför sig till skydd av ensamrätt; en ytterligare förutsättning är att det inte finns förnuftiga alternativa eller ersättande lösningar och att avsaknaden av konkurrens inte beror på en konstgjord inskränkning av villkoren för upphandlingen. Det är fråga om ändringsarbeten och hyrning av en byggnad som kommer att användas av Vanda och Kervo välfärdsområde och följaktligen kan upphandlingen endast göras hos en viss leverantör.

Upphandlingstjänsterna i Vanda och Kervo välfärdsområde publicerar en annons om direktupphandling om hyrningen, ifall statsrådet fattar ett positivt finansieringsbeslut om investeringsplanen för Vanda och Kervo välfärdsområde 2024–2027, så att projektet Västra familjecentret ingår i investeringsplanen i fråga.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

1.      godkänna huvudvillkoren för hyresavtalet för verksamhetslokalerna på adressen Råtorpsvägen 8, 01600 Vanda enligt följande:

  • Hyresvärd: Arbetspensionsbolaget Elo
  • Hyresobjektets användningsändamål: Familjecenter
  • Hyresobjekt: Kontorslokaler yta cirka 3513 m2
  • Hyresobjektets adress: Råtorpsvägen 8, 01600
  • Hyresbelopp: totalhyra 79 042,50 euro/mån
  • Hyrestiden börjar 1.4.2025
  • Hyrestiden slutar 31.3.2045

2.      att hyresbeslutet är villkorligt. För att hyresbeslutet och hyresavtalet ska träda i kraft krävs att statsrådet fattar ett positivt beslut om investeringsplanen för Vanda och Kervo välfärdsområde 2024–2027 (välfärdsområdesfullmäktiges beslut 12.12.2023 § 127). Ett avtal som motsvarar investeringar på 19,12 miljoner euro i projektet Västra familjecentret ska ingå i investeringsplanen i fråga. Om statsrådet inte fattar ett positivt finansieringsbeslut om lokalerna för projektet Västra familjecentret senast 15.6.2024, träder hyresavtalet inte i kraft.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.