Områdesstyrelsen, möte 29-10-2024

Protokollet är granskat

§ 216 Bedömning av ledningsstrukturen i Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2024-4638

Beskrivning

Ärendets beredare: personaldirektör Anne Sivula

Utvecklingen av ledningen har ända från början av inrättandet av välfärdsområdet varit en viktig tyngdpunkt för att förbättra personalupplevelsen och uppnå välfärdsområdets mål. Tyngdpunkten i välfärdsområdesstrategin "Vi värdesätter vår personal" har varit ett styrande mål i utvecklingsarbetet. I och med reformprogrammets mål preciserades helhetsbilden av utvecklingen av ledarskapet och den arbetsplan som utarbetats för att genomföra den har genomförts redan i slutet av 2023.  

Ledarskap är en mångsidig helhet vars alla delområden måste utvecklas för att förbättra personalupplevelsen av ledarskap. Genom att utveckla ledarskapet säkerställer vi att våra strategiska mål uppnås, att vi lyckas i vår grundläggande uppgift samt och att vi har förnyelseförmåga. Målet är professionell och konsekvent ledning på alla organisationsnivåer och att ledningsarbetet är högklassigt och resultatrikt för alla som arbetar inom ledningsuppgifter.  Utvecklingsarbetet har inriktats på ledningsroller och -ansvar, ledningsbeteende och arbetsgivarpolitik. Däremot har granskningen av ledningsstrukturerna hittills inte inkluderats i reformprogrammet och därför måste man nu besluta om ärendet. 

Det finns ännu inte särskilt mycket studier om välfärdsområdenas personals erfarenhet av ledarskap. Vanda och Kervo välfärdsområde deltog 2023 tillsammans med fyra andra välfärdsområden i arbetshälsoinstitutets undersökning om arbetshälsan inom välfärdsområden. Enligt den bedömdes ledningen i Vanda och Kervo välfärdsområde vara flera procentenheter bättre än i de välfärdsområden som deltog i enkäten i genomsnitt. Välfärdsområdet var dock inte på en särskilt hög nivå. Ledningen bedöms internt med en Pulssi-enkät tre gånger per år. Alla delområden inom ledningen påverkar personalens upplevelse.  

Som en del av utvecklingen av ledningen har man observerat ett behov av att bedöma om det i Vanda och Kervo välfärdsområde finns behov av att förtydliga strukturen och organisationsnivån för välfärdsområdets tjänsteinnehavarorganisation samt antalet ledningsuppgifter. Förslaget till välfärdsområdesstyrelsen är att det i ärendet under slutet av 2024 och början av 2025 utarbetas en utredning utifrån vilken förslag till fortsatta åtgärder utarbetas. Enligt 42 § 2 mom. i lagen om välfärdsområden leder välfärdsområdesstyrelsen välfärdsområdets verksamhet, förvaltning och ekonomi. Enligt 24 § i välfärdsområdets förvaltningsstadga ansvarar välfärdsområdesstyrelsen fortfarande för personalpolitikens allmänna principer. På ovan nämnda grunder lämnas linjedragningen för ärendet och upprättandet av anvisningarna till välfärdsområdesstyrelsen. 

Med ledningsstrukturer avses organisationsstrukturen, bestämmelserna om befogenhet samt ledningsforum. Den nuvarande organisationen och dess strukturer har snart varit verksamma i två år. Det är dags att bedöma hur de fungerar. Utvärderingen inleds med en enkät där alla personer i ledningsuppgifter, det vill säga cirka 370 personer kan bedöma strukturen. Analysen av nuläget fördjupas genom intervjuer med personer i ledningsuppgifter, genom sektordirektörernas och välfärdsområdesdirektörens synpunkter. Därtill utnyttjar vi ledarskapsbedömningar såsom Pulssi-enkäten och arbetshälsoinstitutets ovan nämnda enkät om arbetshälsa, de närmaste chefernas arbetstidsutredning samt sammanställer jämförelsematerial från andra välfärdsområden.  

Det finns starka grunder för att granska organisationsstrukturen. Organisationsstrukturen ska stöda gemensamma framgångar som välfärdsområde samt förverkligandet av vår målinriktade verksamhetskultur. När den nuvarande organisationen byggdes upp grundade sig arbetet i stor utsträckning på tidigare modeller. Till många delar har strukturen visat sig fungera och vara motiverad, men inte till alla delar. I en del av organisationen är flerstegsnivån – eller hierarkin – till och med sju nivåer från arbetstagaren till välfärdsområdesdirektören. Inom sektorn för Mellersta Nylands räddningsverk finns åtta nivåer.  Det finns också mycket små ledningsenheter, det vill säga den som agerar som ledare i klientgränssnittet kan endast ha 2–5 personer att leda. Avsikten är att antalet personer i ledningsuppgifter ska jämföras med andra välfärdsområden genom att beakta varje välfärdsområdes organisationsstruktur. 

Samtidigt som man utreder ledningsstrukturen är det skäl att som en del av den också granska de expertuppgifter inom sektorerna och serviceområdena där man arbetar direkt som experter som stöder ledningens arbete på ovan nämnda organisationsnivåer.  Antalet experter och deras roll inom sektorerna varierar och eftersom det är kopplat till ledarskap och framgång i det ska expertstrukturen också förtydligas. 

Det preliminära målet är att utifrån välfärdsområdesstyrelsens anvisningar genomföra en bedömning av nuläget för tjänsteinnehavarorganisationens ledningsstrukturer under november–december 2024 och därefter i början av 2025 utarbeta åtgärdsförslag för välfärdsområdesstyrelsen så att utredningens slutresultat och åtgärdsförslag kan behandlas vid välfärdsområdesstyrelsens möte 11.2.2025. Syftet är att utreda om Vanda och Kervo välfärdsområde behöver förtydliga organisationsstrukturen och antalet ledningsuppgifter.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att:

  1. dra upp riktlinjer för att man som en del av utvecklingen av ledningen i Vanda och Kervo välfärdsområde under slutet av 2024 och januari–februari 2025 utarbetar en utredning samt åtgärdsförslag gällande ledningsstrukturerna för välfärdsområdets tjänsteinnehavarorganisation; 
  2. ha som målsättning att utredningen ska behandlas vid välfärdsområdesstyrelsens möte 11.2.2025; 
  3. konstatera att syftet med utredningen är att kartlägga om det i Vanda och Kervo välfärdsområde finns behov av att förtydliga organisationsstrukturen och antalet ledningsuppgifter;
  4. föra en remissdebatt om ärendet vid mötet.

Ändrat beslutsförslag:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att:

  1. dra upp riktlinjer för att man som en del av utvecklingen av ledningen i Vanda och Kervo välfärdsområde under slutet av 2024 och januari–februari 2025 utarbetar en utredning samt åtgärdsförslag gällande ledningsstrukturerna för välfärdsområdets tjänsteinnehavarorganisation; 
  2. ha som mål att resultaten av utredningen ska behandlas vid välfärdsområdesstyrelsens möte 25.3.2025 och att man före det lämnar in en mellanrapport i ärendet till välfärdsområdesstyrelsens möte 21.1.2025;
  3. konstatera att syftet med utredningen är att kartlägga om det i Vanda och Kervo välfärdsområde finns behov av att förtydliga organisationsstrukturen och antalet ledningsuppgifter;
  4. föra en remissdebatt om ärendet vid mötet.

Beslut

Det ändrade beslutsförslaget godkändes enhälligt

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.