Områdesstyrelsen, möte 25-03-2025

Protokollet är granskat

§ 77 Mellersta Nylands räddningsverks utvecklingsplan

VAKEDno-2024-4638

Beskrivning

Ärendets beredare: räddningsdirektör Jyrki Landstedt 

Ända sedan välfärdsområdet inrättades har utveckling av ledarskapet varit ett viktigt tyngdpunktsområde i förbättringen av personalupplevelsen och genomförandet av välfärdsområdets mål. Som en del av utvecklingen av ledarskapet har man baserat på välfärdsområdesstyrelsens beslut 29.10.2024 § 216 genomfört en utvärdering av ledarskapet. Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att 

  1. meddela som riktlinje att det som en del av utvecklingen av ledarskapet i Vanda och Kervo välfärdsområde under slutet av 2024 samt januari–februari 2025 ska utarbetas en utredning av ledningsstrukturerna i välfärdsområdets tjänsteinnehavarorganisation samt tas fram åtgärdsförslag för dem;   
  2. målet är att utredningens resultat ska behandlas vid välfärdsområdesstyrelsens sammanträde 25.3.2025 och att välfärdsområdesstyrelsen före detta ska föreläggas en mellanrapport om saken vid välfärdsområdesstyrelsens sammanträde 21.1.2025;  
  3. konstatera att syftet med utredningen är att kartlägga huruvida det finns behov av att förtydliga organisationsstrukturen och antalet ledningsuppgifter i Vanda och Kervo välfärdsområde;  
  4. föra en remissdiskussion om ämnet vid sammanträdet.  

  

Utredningens resultat rapporterades till välfärdsområdesstyrelsen 21.1.2025 § 10. Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att anteckna för kännedom mellanrapporten om utvärderingen av ledningsstrukturen för Vanda och Kervo välfärdsområdes organisation i enlighet med bilagan och meddelade följande riktlinjer för det fortsatta arbetet:  

  1. Välfärdsområdets gemensamma funktioner ska koncentreras till koncerntjänsterna. Verksamheten ska utvecklas så att den blir kostnadseffektivare och mer verkningsfull än hittills.  
  2. Organisationsstrukturen ska modifieras så att den stöder kundprocesserna samt bidrar till bättre ekonomisk effektivitet och verkan. I den fortsatta beredningen är målet en organisation med högst sex nivåer. På samma gång utvärderas antalet chefsuppgifter.   
  3. Man bereder en separat arbetsgivarpolicy. Med denna säkerställs en högklassig personalledning i hela organisationen och upprätthålls en god arbetsgivareimage.  
  4. Mellersta Nylands räddningsverk kräver utöver åtgärderna enligt punkterna ovan särskilda utvecklingsåtgärder, som ska definieras i samarbete med koncerntjänsterna och vid behov en extern expert. En mer heltäckande utvecklingsplan ska föreläggas välfärdsområdesstyrelsen senast 31.3.2025. 

  

Arbetshälsan har förbättrats vid räddningsverket med hjälp av olika åtgärder. En utbildning i coachande ledarskap som riktades till cheferna vid hela räddningsverket startade i slutet av 2023 och avslutas våren 2025. I anslutning till utbildningen i coachande ledarskap har man också behandlat utveckling av arbetshälsan och samlat in åtgärdsförslag från cheferna för att förbättra arbetshälsan. Baserat på dessa utvecklingsförslag har man vid räddningsverket utarbetat en åtgärdsplan för utveckling av arbetshälsan, varav en del också redan börjat genomföras. Räddningsnämnden ordnade 26.11.2024 ett seminarium där man behandlade arbetshälsan vid räddningsverket och åtgärdsplanen för utveckling av arbetshälsan, vilken räddningsnämnden kompletterade med sina egna åtgärdsförslag för utveckling av arbetshälsan. 

Baserat på Vanda och Kervo välfärdsområdes beslut 21.1.2025 § 10 inleddes vid räddningsverket uppdatering av den befintliga åtgärdsplanen för utveckling av arbetshälsan till en sådan övergripande utvecklingsplan som välfärdsområdesstyrelsen kräver. I beredningen av utvecklingsplanen har man också beaktat utredningen av ledningsstrukturen som välfärdsområdesstyrelsen inledde samtidigt och dess effekter på räddningsverkets ledningsstruktur. Under beredningen har utvecklingsplanen preciserats ytterligare utifrån samtal med personalen och beredningen av utvecklingsplanen har behandlats vid räddningsverkets samarbetskommitté och informationsmöten för personalen. 

De viktigaste tyngdpunktsområdena i utvecklingsplanen är förtydligandet av ansvaren i chefs- och närchefsuppgifter samt fokus på att utöka alla chefers och närchefers ledarskapsfärdigheter och -förmågor. Målet är att frigöra tid för själva ledningsarbetet och förbättra samarbetet inom organisationen. Ett tyngdpunktsområde är också att fokusera på ledning av ledningen, vilket leder till större ansvar för de gemensamma målen och förbättrar samtidigt räddningsverkets förmåga att verkställa saker. Vi vill också öka personalens delaktighet så att de anställda känner att de får sin röst bättre hörd, vilket förbättrar arbetshälsan och personalens engagemang i sitt arbete. Målet är att på detta sätt också öka tilliten och förbättra samarbetet på olika organisationsnivåer. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att:

  1. godkänna Mellersta Nylands räddningsverks utvecklingsplan som underlag för den fortsatta planeringen i enlighet med bilagan;  
  2. och att konstatera att genomförandet av åtgärderna och effekterna av dem ska rapporteras till välfärdsområdesstyrelsen och i anslutning till delårsöversikterna från 8/2025 och fram till 12/2026. 

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.