Beskrivning
Ärendets beredare: personaldirektör Anne Sivula
Om utveckling av ledarskapet
Ända sedan välfärdsområdet inrättades har utveckling av ledarskapet varit ett viktigt tyngdpunktsområde i förbättringen av personalupplevelsen och genomförandet av välfärdsområdets mål. De åtgärder för utveckling av ledarskapet som ska genomföras våren 2025 baseras på den utredning och bedömning av nuläget inom ledningen som gjorts på grundval av välfärdsområdesstyrelsens beslut och behandling 29.10.2024 § 216.
Resultaten av utredningen rapporterades till välfärdsområdesstyrelsen 21.1.2025 § 10 och utifrån detta definierades följande tyngdpunktsområden för utveckling av ledarskapet som har styrt arbetet för utveckling av ledarskapet under våren:
1. Enklare struktur och tydliga ansvar
Målbild: Vår enhetliga och platta organisation stöder tillhandahållandet av kostnadseffektiva tjänster till våra klienter, över sektorsgränserna. Tydliga strukturer och praxis för ledningen samt tydliga ansvar säkerställer smidigt beslutsfattande och raskt verkställande av ärenden.
2. En gemensam riktning och tillräckligt stöd
Målbild: Vi leder målinriktat, mot en gemensam strategisk riktning och baserar ledarskapet på pålitlig kunskap. Professionella stödtjänster och högklassiga experttjänster säkerställer att fokus ligger på ledningsuppgiften och att man når framgång i den.
3. Högklassigt och konsistent ledarskap
Målbild: Vårt ledarskap är professionellt och högklassigt genom hela organisationen. Med vårt enhetliga, värdebaserade ledarskap stöder vi goda prestationer och arbetshälsa. Vi är en bra och attraktiv arbetsgivare och litar på våra anställda.
Som en del av behandlingen av utredningen anvisade välfärdsområdesstyrelsen vid sitt sammanträde 21.1.2025, § 10 också att utarbeta en separat arbetsgivarpolicy som syftar till att säkerställa högkvalitativ personalledning i hela organisationen och upprätthålla en god arbetsgivarimage. Välfärdsområdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 25.3.2025 78 § att arbetsgivarpolicyn ska behandlas vid välfärdsområdesstyrelsens sammanträde 13.5.2025.
Policy för god ledning
På uppdrag av välfärdsområdesstyrelsen har man under ledning av koncerntjänsterna utarbetat en policy för god ledning för Vanda och Kervo välfärdsområde.
Policyn för god ledning är en allmän beskrivning av Vanda och Kervo välfärdsområde som arbetsgivare. Den beskriver hur vi verkar som arbetsgivare och vad vi förväntar oss av våra medarbetare. Policyn för god ledning preciserar och fördjupar välfärdsområdets värdegrund och den kultur som eftersträvas samt arbetsgivarlöftena, vilka godkänts tidigare. Policyn konkretiserar hur dessa syns i det praktiska arbetet och ledningen. Jämfört med en traditionell personalpolicy är policyn för god ledning mer tydligt och starkt en beskrivning av Vanda och Kervo välfärdsområdes ledarskapsfilosofi, återgiven med arbetsgivarens röst. I praktiken är det cheferna inom välfärdsområdet som använder arbetsgivarens röst i vardagen.
Policyn för god ledning stöder i synnerhet förverkligandet av målbilden för tyngdpunktsområdet Högklassigt och konsistent ledarskap som välfärdsområdesstyrelsen har fastställt. Policyn syftar till att utveckla professionalismen och kvaliteten samt enhetliga förfaranden i ledarskapet. Samtidigt stöder det goda prestationer och stärker en samarbetskultur som bygger på tillit. Gemensamma spelregler skapar en delad förståelse och stöd för all verksamhet.
Policyn för god ledning kan beskrivas i olika former beroende på vad den är avsedd att användas för. I detta skede har policyn dokumenterats som ”arbetsgivarens brev till arbetstagaren”, bifogat. Det mest väsentliga är policyns centrala element och riktlinjer, liksom budskapet i sin helhet, snarare än enskilda ordval. Följande punkter har identifierats som viktiga teman och riktlinjer för policyn för god ledning, som också stöder välfärdsområdets värderingar:
Utnyttjande av policyn för god ledning
För cheferna ger policyn för god ledning stöd för ledning av det dagliga arbetet och verksamheten genom att beskriva välfärdsområdets gemensamma ledarskapslinje. När policyn används tillsammans med arbetsgivarlöftena bygger den enhetliga ledningspraxis och en professionell, tillitsbaserad ledningskultur. Materialet kan vidarebearbetas och användas till exempel i introduktioner och utbildningar.
För personalen kommunicerar policyn för god ledning en stark tillit och uppskattning från arbetsgivarens sida. Den uttrycker också vikten av att utvecklas och lära sig nytt. Målet är att skapa en generell bild av välfärdsområdets vision och sätt att arbeta. Policyn kan användas till exempel i introduktioner och när man utarbetar spelregler för arbetsplatsen.
För expertarbetet ger policyns riktlinjer ett stöd för det dagliga arbetet och hjälp med att ta fram riktlinjer för avgöranden. Det är också viktigt att säkerställa att välfärdsområdets anvisningar och verksamhetsmodeller överensstämmer med andemeningen i policyn för god ledning.
Dessutom kan policyn för god ledning till exempel användas som stöd för rekryteringen, för att skapa arbetsgivarimagen och i marknadsföring.
Enligt 24 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde svarar välfärdsområdesstyrelsen för de allmänna principerna för personalpolitiken. Beslut om att godkänna policyn för god ledning hör med stöd av ovan nämnda bestämmelse till välfärdsområdesstyrelsens befogenheter.
Beslutsförslag
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att godkänna Vanda och Kervo välfärdsområdes arbetsgivarpolicy i enlighet med de principer som beskrivs ovan i beskrivningsdelen samt bilagan.
Ändrat beslutsförslag:
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att godkänna Vanda och Kervo välfärdsområdes policy för god ledning i enlighet med de principer som beskrivs ovan i beskrivningsdelen samt bilagan.
Beslut
Välfärdsområdesstyrelsen beslöt enhälligt att godkänna Vanda och Kervo välfärdsområdes policy för god ledning i enlighet med de principer som beskrivs ovan i beskrivningsdelen samt bilagan.
Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.