Beskrivning
Ärendets beredare: sektordirektör för koncerntjänster Mikko Hokkanen
Enligt 74 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde godkänner välfärdsområdesstyrelsen anvisningarna för hur budgeten ska göras upp. För Vanda och Kervo välfärdsområde har det utarbetats en anvisning för budgetberedningen för budget- och ekonomiplanåren 2026–2028. Syftet med anvisningen är att samla det viktigaste innehållet i de dokument som styr verksamheten till ett enda dokument, särskilt med avseende på finansiering och budgetberedning, och att vägleda beredningen på allmänt plan. Anvisningen innehåller även en tidsplan för budgetarbetet.
Anvisningen och budgetberedningen fastställer innehållet i budgeten och ekonomiplanen i den mån det är känt vid tidpunkten för utarbetandet av anvisningen. Anvisningen för beredningen av budgeten och ekonomiplanen har upprättats utifrån den information om välfärdsområdets ekonomi och verksamhet som varit känd vid tidpunkten för offentliggörandet av anvisningen för budgetberedning.
Bakgrund
Ansvaret för att ordna social- och hälsovården samt räddningsväsendet övergick till välfärdsområdena 1.1.2023. Ett välfärdsområde är ett offentligrättsligt samfund som har självstyre inom sitt område (lag om välfärdsområden 611/2021). Finansieringsmodellen för välfärdsområden baserar sig främst på statlig finansiering och delvis på klient- och användaravgifter. I och med självstyret har välfärdsområdena rätt att självständigt besluta om allokeringen av finansieringen som har allmän täckning för skötseln av sina uppgifter.
Välfärdsområdets principer för beredningen av budget och ekonomiplan
Enligt 115 § i lagen om välfärdsområden (611/2011) ska välfärdsområdesfullmäktige före utgången av varje år godkänna en budget för välfärdsområdet för det följande kalenderåret. Budgeten ska innehålla en investeringsplan och en ekonomiplan för minst tre år. Budgetåret är ekonomiplanens första år. Budgeten ska iakttas i välfärdsområdets verksamhet och ekonomi.
Budgeten ska innehålla de anslag och beräknade inkomster som uppgifterna och verksamhetsmålen förutsätter. Dessutom ska den innehålla en redogörelse för hur finansieringsbehovet ska täckas. Finansieringsbehovet får inte täckas med långfristiga lån. Välfärdsområdets budget och ekonomiplan ska bestå av en driftsekonomi- och resultaträkningsdel samt en investerings- och finansieringsdel.
Enligt lagen om välfärdsområden godkänns i ekonomiplanen målen för välfärdsområdets verksamhet och ekonomi som genomför välfärdsområdesstrategin. Ekonomiplanen ska upprättas så att den är i balans eller uppvisar ett överskott senast vid utgången av det andra året efter budgetåret. Ett underskott i balansräkningen ska täckas inom två år från ingången av det år som följer efter det att bokslutet fastställdes.
Finansministeriet, social- och hälsovårdsministeriet och inrikesministeriet för årligen förhandlingar med välfärdsområdet om genomförandet av de uppgifter som omfattas av välfärdsområdets organiseringsansvar och om skötseln av välfärdsområdets ekonomi. Syftet med förhandlingarna är att stödja verkningsfullheten, lönsamheten och resultaten av välfärdsområdets verksamhet och att styra välfärdsområdets organiseringsuppgift på strategisk nivå med beaktande av de riksomfattande strategiska målen som statsrådet fastställt.
Utgångspunkterna för budgeten för 2026 och ekonomiplanen för 2027–2028
Vanda och Kervo välfärdsområde har från åren 2023–2024 ett underskott på 162 miljoner euro som måste täckas. Den lagstadgade tidsfristen för att täcka underskottet är före utgången av 2026.
Välfärdsområdet måste avväga fullgörandet av skyldigheten att täcka underskottet mot sina övriga lagstadgade skyldigheter. Vanda och Kervo välfärdsområde har konsekvent framhållit att det med den nuvarande finansieringen inte kommer att kunna täcka sitt underskott till utgången av 2026 och samtidigt säkerställa en tillräcklig basservice för sina invånare. Detta har konstaterats i budgeten för 2025 som välfärdsområdesfullmäktige godkänt och diskuterats i de lagstadgade välfärdsområdesförhandlingarna och förhandlingarna om ändring av fullmakten att uppta lån med finansministeriet, inrikesministeriet och social- och hälsovårdsministeriet. För att hejda kostnadsökningen och täcka underskottet har välfärdsområdet tagit fram ett reformprogram, vars principer och huvudriktlinjer godkändes av välfärdsområdesfullmäktige 12.12.2023. Programmets årliga produktivitetsmål är två procent i förhållande till ökningen av servicebehovet samt produktivitetsåtgärder till ett värde om cirka 300 miljoner euro till slutet av årtiondet.
I de lagstadgade välfärdsområdesförhandlingarna konstaterades att välfärdsområdet måste fortsätta genomföra åtgärderna i reformprogrammet och se till att deras kostnadseffekter realiseras. Vid förhandlingarna om ändring av fullmakten att uppta lån för 2025 presenterade välfärdsområdet sitt reformprogram och de uppdaterade ekonomiplanerna för finansministeriet, där man visar att underskottet kommer att täckas före utgången av 2028. Finansministeriet konstaterade att programmet säkerställer välfärdsområdets förmåga att sköta sina lån, men betonade att området måste fortsätta den målmedvetna anpassningen av ekonomin och vara redo att vidta ytterligare anpassningsåtgärder om det blir nödvändigt.
För att välfärdsområdet ska kunna uppnå målen enligt sin långsiktiga ekonomiplan i fråga om täckandet av underskottet före utgången av 2028 upprättas budgetförslaget för 2026 med ett överskott på 45–60 miljoner euro och det årliga överskottsmålet för 2027–2028 är cirka 60 miljoner euro.
Behandling av budgetförslaget
Välfärdsområdesfullmäktige ska före utgången av varje år godkänna välfärdsområdets budget för det följande året och en ekonomiplan för minst tre år. Välfärdsområdesfullmäktige ger anvisningar för budgetberedningen vid vårens och höstens ekonomi- och strategiseminarier.
Välfärdsområdesdirektörens budgetförslag offentliggörs till välfärdsområdesfullmäktige och media 28.10.2025, varefter fullmäktigegrupperna inleder sin behandling av budgetförslaget. Ledamöterna i välfärdsområdesfullmäktige och fullmäktigegrupperna har möjlighet att ställa skriftliga frågor och begära utredningar om budgeten, vilka välfärdsområdet lämnar svar på. Därefter kan fullmäktigegrupperna göra ändringar till välfärdsområdesdirektörens budgetförslag.
Alla ändringsförslag överlämnas till fullmäktigegrupperna för bedömning före budgetdebatten, kompletterade med ett eventuellt förslag från föredragande. Syftet med bedömningen är att förslag som får klart bifall kan antas direkt som en del av budgetförslaget och ändringar som inte får stöd kan uteslutas från debatten så att man i debatten endast diskuterar på de återstående ändringsförslagen. Ändringsförslag som antas direkt eller avslås är de ändringsförslag som fått 55 procents bifall eller motstånd. De återstående ändringsförslagen läggs fram för behandling i debatten om budget och ekonomiplan 19.11.2025.
Välfärdsområdesstyrelsen behandlar Vanda och Kervo välfärdsområdes budgetförslag för 2025 och ekonomiplan för 2025–2027 vid sitt sammanträde 25.11.2025, varefter ärendet avses lämnas till välfärdsområdesfullmäktige för behandling 9.12.2025.
Beslutsförslag
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att:
- godkänna den bifogade anvisningen för budgetberedningen
- valtuuttaa konsernipalvelujen toimialajohtajaa täsmentämään ja täydentämään talousarvion laadintaohjetta vuoden 2025 aikana tarvittavilta osin.
Beslut
Beslutsförslaget godkändes enhälligt.
Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.