Områdesstyrelsen, möte 13-05-2025

Protokollet är granskat

§ 126 Svar på fullmäktigemotionen om munhälsovården måste bli närservice

VAKEDno-2025-1733

Beskrivning

Ärendets beredare: serviceområdeschef för munhälsovårdstjänster Helena Salusjärvi-Juopperi och sektordirektör för hälso- och sjukvårdstjänster Kati Liukko

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 31.3.2025 § 24 lämandes Vänsterförbundets fullmäktigegrupps fullmäktigemotion "Munhälsovården måste bli närservice". Fullmäktigemotionen har undertecknats av nio andra ledamöter i välfärdsområdesfullmäktige. Fullmäktigemotionen har följande lydelse: 

”Vi föreslår att VAKE övergår till områdesspecifik tidsbokning i munhälsovården för att få slut på detta farande kors och tvärs över området där Kervobor får tider vid tandkliniker i Vanda och Vandabor vid tandkliniker i Kervo. Enligt respons som ledamöter i välfärdsområdesfullmäktige fått är det i den nuvarande situationen mer regel än undantag att man inte får en tandläkartid vid den närmast belägna tandkliniken.  Vid ett akut behov av brådskande vård tar säkerligen många gärna en tid var som helst där de kan få tiden snabbast, men huvudregeln måste vara att munhälsovården ges som närservice.# 

Välfärdsområdesstyrelsens beslöt vid sitt sammanträde 15.4.2025 § 100 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och att skicka den för vidare beredning för sektordirektör för hälso- och sjukvårdstjänster Kati Liukko senast den 30.9.2025. 

Svar på fullmäktigemotionen 

Munhälsovården har mottagit fler meddelanden med respons om att behandlingstider inte erbjudits som närservice och att behandlingstiderna kan ha varit mycket långt från klientens eget närområde. Till exempel har klienter från Håkansböle gjort tandvårdsbesök till Kervo eller klienter från Myrbacka till Björkby. Resorna till tandkliniken har tagit mycket tid i anspråk för klienten, särskilt om man varit tvungen att åka med kollektivtrafiken. Anledningen till att tjänster tillhandahålls på olika håll i olika Vanda och Kervo välfärdsområde är att klienterna har erbjudits första möjliga lediga tid. Efterfrågan på tjänster har vuxit kraftigt och munhälsovården har försökt tillgodose behovet på bästa möjliga sätt, med fokus på att ge klienten en tid så fort som möjligt. 

Utgående från hälsostationens modell Mitt hälsoteam har man inom munhälsovården förberett en hälsoteamsmodell, som ska införas från och med 1.9.2025. Hälsoteamsmodellen innebär befolkningsansvar, alltså att tjänsterna tillhandahålls som närservice. Klientens hälsoteam inom munhälsovården bestäms enligt område och är knuten till hälsostationernas områdesindelning. Munhälsovården har redan under våren 2025 börjat ge klienterna tider i det egna området, när detta varit möjligt. Det nya arrangemanget innebär att man ser till att placera personalen så att tjänster kan tillhandahållas områdesvis från och med 1.9.2025. Varje områdesvisa hälsoteam kommer att ha tillräckligt med personal för att tillgodose servicebehoven i området. 

Primärvården inom munhälsovården kommer från och med 1.9.2025 att produceras i hälsoteam som närservice. I hälsoteamen arbetar tandläkare, munhygienister och tandskötare. I hälsoteam är det också möjligt att erbjuda tider snabbare, inom 1–4 dagar, om vårdbehovet kräver det. När klientens behov av munhälsovård är stort eller klienten har många underliggande sjukdomar erbjuds tjänster av klientens egen tandläkare och egen munhygienist i hälsoteamets område. Då är målet att behandlingen ska fortsätta hos samma yrkesperson även i framtiden. 

En del av tjänsterna kommer även fortsättningsvis att tillhandahållas centraliserat. Brådskande vård som måste ges under samma dag tillhandahålls på tandkliniken vid Dickursby hälsostation. Ortodonti ges på tandklinikerna vid Myrbacka hälsostation, Dickursby hälsostation och Sampola i Kervo. Enhet för specialiserad tandvård, som tillhandahåller speciallisttandläkartjänster, är belägen på tandkliniken vid Myrbacka hälsostation. Verksamhetens karaktär, arbete som utförs av specialister och/eller utrustning som behövs inom olika specialiteter är anledningen till att dessa funktioner även i fortsättningen behöver genomföras centraliserat. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att 

  1. lämna till Vänsterförbundets fullmäktigegrupps samt till de 15 andra ledamöterna i välfärdsområdesfullmäktige som undertecknat fullmäktigemotionen det svar på fullmäktigemotionen som återfinns i beskrivningsdelen ovan, 
  2. föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige antecknar den erhållna redogörelsen som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar att behandlingen av fullmäktigemotionen har avslutats. 

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt. 

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.