Aluehallitus, kokous 13.5.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 135 LISÄPYKÄLÄ: Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lähisuhdeväkivallan ehkäisyn toimintasuunnitelma 2025-2029 (lisäpykälä)

VAKEDno-2024-4071

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian valmistelija: palvelualuejohtaja Elina Eeva

Aluevaltuuston 12.12.2023 § 131 hyväksymän Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen alueellisen hyvinvointisuunnitelman yhdeksi toimenpiteeksi on asetettu lähisuhdeväkivallan ehkäisytyön toimintasuunnitelman laatiminen vuoden 2024–2025 aikana.  

Lähisuhdeväkivallan ehkäisy on osa terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä ja kuuluu kaikille kasvatus-, opetus-, sosiaali-, terveys-, ja turvallisuusalan ammattilaisille. Lähisuhdeväkivallan ehkäisytyön yleinen tavoite on, että väkivallan puheeksi ottamisen ja puuttumisen käytännöt ja toimintamallit ovat palvelualueilla yhteneväiset ja integroituneet pysyvästi rakenteisiin ja että alueen asukkaat/asiakkaat saavat tasalaatuisia väkivallan ehkäisyn palveluita. Toimintasuunnitelman tarkoituksena on linjata alueella tapahtuvaa lähisuhdeväkivallan ehkäisytyötä ja sen tavoitteiden toteutumisesta raportoidaan osana HYTE-raportointia. Toimintasuunnitelma päivitetään valtuustokausittain.

Toimintasuunnitelman sisältö:

  • Tilannekatsaus
  • Vantaan ja Keravan lähisuhdeväkivallan ehkäisytyön toteutuksen kuvaus 
  • Tavoitteet ja toimenpiteet vuosille 2025-2029

Ehdotus

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää

  1. hyväksyä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lähisuhdeväkivallan ehkäisyn toimintasuunnitelman vuosille 2025-2029 liitteen mukaisesti; ja
  2. lähettää toimintasuunnitelman tiedoksi aluehallitukselle.

Päätös

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päätti

  1. hyväksyä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lähisuhdeväkivallan ehkäisyn toimintasuunnitelman vuosille 2025-2029 liitteen mukaisesti; ja
  2. lähettää toimintasuunnitelman tiedoksi aluehallitukselle.

 

 

Lisätietoja päätöksestä antaa hallintojohtaja Riikka Rajahalme, riikka.rajahalme@vakehyva.fi.

Perustelut

Lähidemokratia-​ ja osallisuuslautakunta on kokouksessaan 23.4.2025 § 21 päättänyt:

  1. hyväksyä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lähisuhdeväkivallan ehkäisyn toimintasuunnitelman vuosille 2025-​2029 liitteen mukaisesti;​ ja
  2. lähettää toimintasuunnitelman tiedoksi aluehallitukselle.

 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lähisuhdeväkivallan ehkäisyn toimintasuunnitelman vuosille 2025-​2029 on liitteenä.

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä tiedoksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lähisuhdeväkivallan ehkäisyn toimintasuunnitelman vuosille 2025-2029.

Muutettu päätösehdotus:

Aluehallitus päättää hyväksyä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lähisuhdeväkivallan ehkäisyn toimintasuunnitelman vuosille 2025-2029.

Päätös

Aluehallitus päätti yksimielisesti hyväksyä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lähisuhdeväkivallan ehkäisyn toimintasuunnitelman vuosille 2025–2029. Lisäksi aluehallitus päätti evästää toimintasuunnitelman jatkovalmistelua seuraavasti:

  •  Toimintasuunnitelmassa on syytä tarkastella myös kunniaan liittyvän väkivallan määrittelyä erillisenä ilmiönä, sillä se ei ole sama asia kuin lähisuhdeväkivalta, vaikka dokumentista saattaa saada tämän käsityksen. Kunniaan liittyvä väkivalta edellyttää myös erilaisia lähestymistapoja ja toimenpiteitä kuin "perinteinen" lähisuhdeväkivalta. On tärkeää, että tämä näkökulma huomioidaan toimintasuunnitelmassa ja siihen kiinnitetään erityistä huomiota jatkovalmistelussa.
  • Jatkovalmistelussa on tärkeää ottaa huomioon lasten, nuorten ja monikulttuuristen asiakkaiden tuen ja palvelujen saanti. Lähisuhdeväkivallan puheeksi ottamisessa ja siihen liittyvässä koulutuksessa kriittisen tärkeät ammattiryhmät ovat neuvoloiden terveydenhoitajat ja terveysasemilla lääkärit. Eri hallinnonalojen ammattilaisten yhteisen riskinarvioinnin kehittäminen on vakavimpien tilanteiden ehkäisyn kannalta välttämätöntä.
  • Toimintasuunnitelma pyydetään tuomaan päivitettynä käsiteltäväksi viimeistään vuoden 2026 aikana.

 

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Kansalliskielilautakunnan puheenjohtaja Patrik Karlsson poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 10.59.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohjeet

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen aluehallitukselle. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen. Oikaisuvaatimus toimitetaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle.

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään:

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, aluehallitus

Osoite:
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue / kirjaamo
PL 1000
01088 Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
kirjaamo@vakehyva.fi

p. 09 419191

Voit myös toimittaa oikaisuvaatimuksesi paikan päällä

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon 7 päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksiantotodistukseen merkittynä aikana taikka kolmantena päivänä sähköisen viestin lähettämisestä.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on oikaisuvaatimuksen tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä. Sähköinen viesti katsotaan saapuneeksi viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimus lähetetään aina omalla vastuulla.