Perustelut
Asian valmistelijat: Terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja Kati Liukko ja konsernipalvelujen toimialajohtaja Mikko Hokkanen
Aluevaltuuston kokouksessa 10.2.2025 §16 jätettiin Laura Tulikorven valtuustoaloite "Aluevaltuustoaloite huumekuolemien ehkäisystä THL:n toimenpideohjelmalla". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 26 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:
"Huumekuolemien määrä on kääntynyt Suomessa jyrkkään kasvuun, minkä asiantuntijat ovat nimittäneet kansalliseksi hätätilaksi. Vuonna 2023 huumeisiin kuoli 310 ihmistä, kun vuotta aikaisemmin luku oli 250. Kasvua on neljännes. Alle 25-vuotiaiden huumekuolemat lähes kaksinkertaistuivat vuodessa, vaikka jo aiemmin Suomi on johtanut tilastoja nuorten huumekuolemista Euroopassa. Kokonaisuudessaan Suomessa on nyt reilusti enemmän huume- kuin liikennekuolemia vuosittain.
Suurin osa huumekuolemista on tapaturmaisia ja estettävissä olevia myrkytyksiä, joissa ihminen kuolee käytettyään lääkeopioideja, alkoholia ja rauhoittavia lääkkeitä samaan aikaan. Huumekuolemien ehkäisyyn on olemassa tutkitusti tehokkaita menetelmiä, joiden saatavuutta tulee edelleen lisätä ja vahvistaa. THL on luonut toimenpideohjelman Huumekuolemien ehkäisyn Suomen mallista, jossa esitetään kaksitoista teemaa ja menetelmää huumekuolemien vähentämiseksi:
-
Opioidikorvaushoito on yksi tärkeimmistä, tutkituimmista ja tehokkaimmista menetelmistä opioidiriippuvuuden hoidossa. Huumekuolemien ehkäisyn tärkeimpänä tavoitteena tulee olla opioidikorvaushoidon saatavuuden parantaminen ja nopea hoitoon pääsy, sillä suuri osa kuolemista tapahtuu hoidon ulkopuolella. Myös muihin huumeriippuvuussairauksiin tulee tarjota sekä lääkkeellisiä että lääkkeettömiä hoitomuotoja potilaan yksilöllisten tarpeiden mukaan.
-
Huumeita käyttävien ihmisten terveysneuvonta. Terveysneuvontapalveluihin pääsy tulee tehdä mahdollisimman helpoksi kaikkialla Suomessa. Palveluita tulee olla kattavasti ja joustavasti saatavilla huomioiden huumeita käyttävien ihmisten määrä ja tarpeet eri alueilla.
-
Käyttöhuone (huumehaittojen ehkäisykeskus). Valvottujen käyttötilojen kokeilua varten tulisi säätää erillislaki, jolla mahdollistetaan käyttötilojen kokeilu. Käyttöhuonekokeilusta saataisiin tärkeää tietoa, miten palvelu vaikuttaa huumekuolemiin ja huumeiden julkisesta käytöstä koituviin haittoihin.
-
Kotiin vietävän naloksonin ja siihen liittyvän ensiapukoulutuksen pilotointi. Naloksonia pitäisi olla Suomessa paremmin saatavilla ja saatavuuden lisäämisen yhteydessä tulisi kouluttaa niin ammattilaisia kuin huumeita käyttäviä tunnistamaan yliannostuksen merkit sekä antamaan ensiapua yliannostustilanteissa. Naloksoniohjelma kannattaisi ottaa kokeiltavaksi erityisesti alueilla, joissa opioidien ongelmakäyttöä on runsaasti.
-
Avun hälyttämisen kynnyksen madaltaminen. Huumeita käyttävien ihmisten ja viranomaisten keskinäistä luottamusta tulisi edelleen vahvistaa, jotta avun hälyttämisen kynnystä saadaan laskettua.
-
Tiedottaminen. Suomessa on tarvetta parantaa ja nopeuttaa tiedonkulkua eri viranomaisten, alueiden ja kuntien palveluntarjoajien sekä huumeita käyttävien ihmisten välillä. Suomeen tulisi perustaa nopean tiedonvälittämisen kanava.
-
Kampanjat. Kampanjointia tulee suunnata eri kohderyhmille, joita ovat huumeita ongelmallisesti käyttävät ihmiset, alle 25-vuotiaat nuoret sekä huumeita satunnaisesti käyttävät ja huumeita kokeilevat, päätöksentekijät ja ammattilaiset sekä suuri yleisö.
-
Poliisin kanssa tehtävän yhteistyön vahvistaminen. Poliisin, kuntien, hyvinvointialueiden ja kolmannen sektorin yhteistyötä tulee edelleen syventää ja monipuolistaa. Päihteitä käyttävien hoitoonohjausta ja pääsyä avun piiriin on tuettava ja edistettävä.
-
Stigman vähentäminen. Päihdeongelmiin, päihteitä käyttäviin ihmisiin ja päihdepalveluihin liittyvien virheellisten ja kielteisten käsitysten vähentämiseksi on jatkettava aktiivista työtä. Päihteitä käyttäviin ihmisiinkohdistuvien kielteisten asenteiden ja ennakkoluulojen vähentäminen on tärkeää, sosiaali- ja terveyspalveluissa ja laajemmin koko yhteiskunnassa.
-
Puettava teknologia. Suomessa olisi tarve aloittaa yliannostusten ehkäisyyn liittyvän puettavan laitteen prototyypin kehittämis- ja tutkimustyö. Uudet teknologiset innovaatiot saattavat avata merkittäviä mahdollisuuksia ehkäistä huumekuolemia Suomessa.
-
Ainetunnistuspalvelu. Ainetunnistuspalvelun avulla voisi olla mahdollista saada täydentävää, yksityiskohtaista ja ajankohtaista tietoa markkinoilla liikkuvista huumausaineista muiden seurantamenetelmien tueksi.
-
Huumeiden käytön dekriminalisointi. Rangaistavuuden poistaminen voisi madaltaa avun hälyttämisen kynnystä, kun tilanteessa paikalla oleville ei tulisi rikosoikeudellisia seuraamuksia. Lisäksi useiden uusien palveluiden ja menetelmien, kuten käyttöhuoneiden ja ainetunnistuspalvelun, kokeilu ja käyttöönotto helpottuisivat.
Huumekuolemien ehkäisyn asiantuntijaryhmä (HEAR) on valinnut tärkeäksi painopisteeksi nuorten huumekuolemien ehkäisyn sekä huumeita käyttävien ja käytöstä toipuvien ihmisten osallisuuden edistämisen. Huumeita käyttävien ihmisten ottaminen mukaan heidän hyvinvointiaan koskeviin keskusteluihin ja ratkaisuihin on erityisen tärkeää, jotta huumekuolemien määrä saataisiin laskuun.
Osa toimenpide-ehdotuksista vaatisi lainsäädännöllisiä muutoksia, joihin hyvinvointialue ei voi suoraan vaikuttaa, mutta merkittävää osaa toimista voimme edistää.
Me allekirjoittaneet esitämme, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialue tekee selvityksen siitä, miten toimenpiteet huumekuolemien ehkäisemiseksi toteutuvat tällä hetkellä hyvinvointialueella. Selvityksen pohjalta hyvinvointialueen tulee tehdä tarvittavat muutokset niiden kohtien edistämiseksi, jotka eivät tällä hetkellä toteudu."
Aluehallitus päätti kokouksessaan 4.3.2025 § 54 merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen terveydenhuollon palvelujen toimialajohtajan ja konsernipalvelujen toimialajohtajien valmisteltavaksi 10.8.2025 mennessä.
Vastaus valtuustoaloitteeseen
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue jakaa huolen huumeongelmien kasvuun ja huumekuolemien lisääntymiseen liittyen. Hyvinvointialue edistää toimia huumeongelmien ehkäisemiseksi alueen sisäisten toimijoiden sekä useiden ulkopuolisten kumppaneiden yhteistyönä.
Aikuisten päihde- ja mielenterveyspalvelut
Terveydenhuollon palvelujen toimialan päihde- ja mielenterveyspalvelut toteuttaa lain mukaisia toimia ja noudattaa kansallisia suosituksia huumeongelmien ja huumekuolemien ehkäisyyn liittyen. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan valiokunnan mietinnössä (StVM 30/2024 vp) todetaan, että huumeiden käyttöön ja huumehaittojen ehkäisyyn voidaan vaikuttaa kehittämällä olemassa olevia palvelurakenteita asiakaslähtöisemmiksi ja helpommin saavutettaviksi. Lisäksi päihdesairauksista kärsiville tulisi olla tarjolla matalan kynnyksen helposti saavutettavia palveluja. Edellä mainittuja valiokunnan mietintöön kirjattuja tavoitteita tukee osaltaan hyvinvointialueella 3/2025 toteutettu mittava päihde- ja mielenterveyspalvelujen rakenneuudistus.
Uudistuksen yhteydessä terveysasemille perustettiin kolme mielenterveys- ja päihdeasemaa, jotka sijaitsevat Keravalla, Martinlaaksossa ja Tikkurilassa. Asemat tarjoavat matalan kynnyksen palveluita täysi-ikäisille henkilöille, joilla on päihde- ja/tai mielenterveysongelma. Palveluita tarjotaan asiakkaiden lisäksi läheisille. Asiakkaat voivat hakeutua asemille ilman ajanvarausta ja saada apua tilanteensa kartoittamiseen, ohjausta palveluihin sekä lyhyitä hoito- ja tukijaksoja.
Rakenneuudistuksen yhteydessä laajennettiin myös sosiaali- ja terveysneuvontapalveluita. Suonensisäisten huumeiden käyttäjille tarkoitettujen sosiaali- ja terveysneuvontapisteiden eli vinkkareiden aukioloaikaa lisättiin 12 tuntia viikossa. Myyrmäen vinkkarin palveluja laajennettiin myös lisäämällä sosiaaliohjausta ja sairaanhoitajan palveluja. Yksikön päivätoimintaa kehitettiin ja asiakkailla on nykyisin tarjolla pyykinpesu-, suihku- ja lepomahdollisuus sekä yhteishoitoa. Myös opioidiriippuvaisten korvaushoitoon pääsyä tehostettiin ja oman tuotannon hoitopaikkoja lisättiin. Opioidikorvaushoito tuotetaan jatkossa 50–60 potilaalle kaikissa kolmessa Miepä-asemassa.
Tilastotietojen mukaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen huumeidenkäyttäjien terveysneuvontapisteiden asiakasmäärät ovat muihin hyvinvointialueisiin verrattuna korkeat. Samoin opioidikorvaushoidon kalenterivuoden aikana aloittaneiden ja hoidossa olevien määrä on valtakunnallisessa vertailussa korkea (Tilastotiedot THL Sotkanet.fi)
Ehkäisevän päihdetyön yksikkö tekee huumeongelmien ja huumekuolemien ehkäisytyötä monella eri toiminta-alueella muun muassa viestinnän ja koulutuksen keinoin. Tuoreimpina viestintäteemoina huumekuolemien lisääntymistä selittävä moniainekäyttö, THL:n 12 keinoa ehkäistä huumekuolemia sekä THL:n verkkokoulutus liittyen stigmaan ja syrjintään. Lisäksi ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön yksikkö on toteuttanut koulutuksen Vantaan kaupunkien asukastilojen työntekijöille sekä MEK-yhteisökehittäjille teemasta päihteitä käyttävien ihmisten kohtaaminen ja palveluihin ohjaaminen. Koulutukseen on osallistunut kokemusasiantuntija. Samansisältöisiä koulutuksia on suunniteltu myös syksylle 2025 (MEK=myönteisen erityiskohtelun toimintaohjelma).
Huumekuolemien ehkäisy ja valvotut käyttötilat
Päihde- ja mielenterveyspalvelut seuraa tarkasti kansallisten asiantuntijoiden raportteja ja eduskunnan päätöksiä käyttöhuonekokeiluihin liittyen. 2/2025 eduskunta hylkäsi kansalaisaloitteen, missä ehdotettiin lainvalmistelun aloittamista käyttötilakokeilun mahdollistamiseksi (StVM 30/2024 vp).
Yhteistyö ja rajapinnat
Huumeidenkäytön häiriöt heijastuvat moniin elämän osa-alueisiin. Terveydenhuollon toimialan päihde- ja mielenterveyspalveluilla on monia merkittäviä yhteistyörakenteita sekä rajapintoja eri toimialojen ja kumppaneiden kanssa. Kumppaneista mainittakoon erikoissairaanhoito, Vantaan ja Keravan kaupungit, poliisi ja vankeinhoito. Myös järjestöjen palveluita täydentävä rooli on merkityksellinen. Järjestöjen kanssa tehtävä yhteistyö on vakiintunutta ja käytännöt sujuvia. Toimialalla on tarvittaessa edustus myös erilaisissa asukastilaisuuksissa, esimerkkinä päihteiden käytöstä aiheutuvat häiriöt asuinalueilla.
Toimialat tekevät jatkuvasti työtä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen sekä terveydenhuollon palvelujen toimialan yhteistyönä on 3/2025 laadittu valtionavustushaku, teemana nuorten huumekuolemien ehkäiseminen.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.