Aluehallitus, kokous 28.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 Tietoturva- ja tietosuojapolitiikan päivittäminen

VAKEDno-2022-131

Perustelut

Asian valmistelijat: juristi Tiia Tuovinen, ICT-hankintapäällikkö Aulis Ante, juristi/tietosuojavastaava Veera Välitalo

Aluehallitus on hyväksynyt Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tietosuoja- ja tietoturvapolitiikan 27.4.2022 § 58. Tällä päätösesityksellä kyseiseen politiikkaan esitetään muutoksia.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 1. luvun 8 §:n mukaan Hyvinvointialueen johtamisessa, riskienhallinnassa, esihenkilötyöskentelyssä ja toimialojen toiminnan järjestämisessä huomioidaan tietoturva ja henkilötietojen käsittelyn tietosuoja noudattaen voimassa olevaa lainsäädäntöä ja viranomaismääräyksiä sekä aluehallituksen vahvistamaa tietoturva- ja tietosuojapolitiikkaa ja hyvinvointialueen sisäisiä määräyksiä ja ohjeita.

EU:n yleistä tietosuoja-asetusta (2016/679) on sovellettu 25.5.2018 alkaen. Tietosuoja-asetuksen yhtenä keskeisenä periaatteena on riskipohjainen lähestymistapa.  Tietoturva- ja tietosuojapolitiikassa on tarpeellista ohjeistaa tietoturva- ja tietosuojariskeihin varautumisessa. Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka sisältää tavoitteet, periaatteet, vastuut ja toimintatavat, jotka ohjaavat Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen toimintaa tietojen käsittelyssä ja suojaamisessa.

Tietoturva- ja tietosuojapolitiikan tavoitteena on varmistaa hyvinvointialueen yhdenmukaiset käytännöt tietoturvan ja tietosuojan toteuttamiseksi. Tietoturvasta ja tietosuojasta huolehtiminen on osa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen riskienhallintaa. Tietoturva- ja suojapolitiikka on ylin tietoturvaa ja tietosuojaa ohjaava dokumentti organisaatiossa. Tietoturva- ja tietosuojapolitikkaa täydentävät hyvinvointialueen yleiset tietoturva- ja tietosuojaohjeet sekä toimialojen omat tarkentavat tietoturva- ja tietosuojaohjeet.

Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka on päivitetty yhteistyössä hyvinvointialueen tietoturvatoiminnon kanssa. Päivitetty tietosuoja- ja tietoturvapolitiikka on tämän päätösesityksen liitteenä. Poistetut kohdat on merkitty liitteeseen punaisella ja uudet lisäykset vihreällä. Muutokset koskevat organisaationimikkeiden ajantasaistamista, teknisiä- tai asiavirheitä on poistettu ja asiasisältöä on tiivistetty.

Ehdotus

Aluehallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tietoturva- ja tietosuojapolitiikan päivityksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.