Aluehallitus, kokous 28.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 55 Valtuustoaloite koskien matalan kynnyksen terveysneuvola-kokeilua Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella

VAKEDno-2023-36

Perustelut

Asian valmistelija: hallinnon erityisasiantuntija Pauliina Koschke

Aluevaltuuston kokouksessa 6.2.2023  § 10 jätettiin Keskustan valtuustoryhmän valtuustoaloite "Matalan kynnyksen terveysneuvola-kokeilu Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 15 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Me allekirjoittaneet esitämme, että hyvinvointialue ryhtyy valmistelemaan terveysneuvola-kokeilua Vantaan ja Keravan alueella. Matalan kynnyksen terveysneuvolat voivat toimia ’kävele sisään’ (walk in) periaatteella, eli terveysneuvolaan pääsee ilman ajanvarausta vuoronumerolla esimerkiksi kaupassakäynnin yhteydessä.

Terveysneuvolan asiakasryhmiä ovat lähinnä yhteiskunnan ulkopuolelle ajautuneet sekä henkilöt, joita perusterveydenhoidon nykyinen neuvola – ja muu hyvinvointialueen toiminta-, työterveys-, koulu- ja opiskelijaterveydenhoito ei tavoita. Tällaisia ovat esimerkiksi asunnottomat, yksinäisyyttä tai muita haasteita kokevat, huume- ja muut päihderiippuvaiset sekä vailla työtä olevat.

Terveysneuvola keskittyy ensisijaisesti aikuisten asiakkaiden kokonaisvaltaiseen hyvinvoinnin edistämiseen ohjaamalla, tukemalla ja neuvomalla asiakkaita palvelujen piiriin. Terveysneuvolassa ei tehdä lääketieteellisiä tutkimuksia tai – hoitoja.

Varhaisen vaiheen tuki ehkäisee inhimillisesti ja taloudellisesti kuormittavilta viimesijaisen palvelun tarpeilta kuten kalliilta erikoissairaanhoidolta.

Terveysneuvolan tavoitteena on entisestään vahvistaa hyvinvointialueen perustason palveluita.​​"

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen terveydenhuollon palvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 6.8.2023 mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.