Områdesstyrelsen, möte 28-02-2023

Protokollet är granskat

§ 55 Fullmäktigemotion angående försöket med hälsorådgivning med låg tröskel i Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2023-36

Beskrivning

Ärendets föredragande: specialsakkunnig inom förvaltning Pauliina Koschke

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 6.2.2023 § 10 lämnades områdesfullmäktigegruppens fullmäktigemotion ”Försök med hälsorådgivning med låg tröskel i Vanda och Kervo välfärdsområde”. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 15 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen har följande lydelse:

"Vi som undertecknat motionen föreslår att välfärdsområdet börjar bereda ett försök med hälsorådgivning inom Vandas och Kervos område. Hälsorådgivning med låg tröskel kan fungera enligt walk-in-principen, vilket innebär att man kommer in på hälsorådgivningen utan tidsbokning med könummer till exempel i samband med att man går till affären.

Kundgrupperna för hälsorådgivningen är främst de som hamnat utanför samhället samt de personer som den nuvarande primärvårdens rådgivningsverksamhet och övrig verksamhet, företagshälsovård, skolhälsovård och studerandehälsovård inte når. Sådana personer är till exempel bostadslösa, personer som lider av ensamhet eller andra utmaningar, personer med drog- och andra beroenden samt personer utan arbete.

Hälsorådgivningens primära fokus är att främja vuxna kunders övergripande välbefinnande genom att styra, stödja och hänvisa kunder till relevanta tjänster. I hälsorådgivningen ingår inte medicinska undersökningar eller behandlingar.

Stöd i ett tidigt skede förebygger behovet av mänskligt och ekonomiskt belastande tjänster som beviljas i sista hand, som dyr specialiserad sjukvård.

Målet med hälsorådgivningen är att ytterligare stärka välfärdsområdets service på basnivå.”

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare för beredning av sektordirektören för hälsovårdstjänster före 6.8.2023.

Beslut

Förslaget till beslut antogs enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.